Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.2018Fride Skjønsberg0

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Det finnes en rekke meieriprodukter i plastbeger. Selv om de ser relativt like ut på emballasjen er næringsinnholdet og bruksområder vidt forskjellig. Her får du en kort og god oversikt over et knippe ulike meieriprodukter. 

Det finnes en jungel av meieriprodukter der ute og stadig kommer det fler nye varianter. Produktene kommer i store
beger, små beger, original versjon, lett versjon, tilsatt smak og naturell smak. Hva er hovedforskjellene mellom disse,
det får du svar på her.

Det er ikke yoghurt, men ost

Kesam, kvarg, cottage cheese og skyr er faktisk ferskost. Produktene er laget av syrnet melk, tilsatt melkesyrekulturer og løype. Kvarg og kesam er akkurat det samme produktet. Kesam er navnet Tine har valgt å kalle sine kvargprodukter. Rømme og créme fraiche er også to helt like produkter da de inneholder de samme ingrediensene og det samme næringsinnholdet. Forskjellen mellom disse er at rømme brukes til kalde matretter, mens créme fraiche brukes i varme retter. Créme fraiche tåler å bli varmet opp uten å skille seg, mens rømme skiller seg ved høy steke/koke-temperatur. Skyr er kvarg som har et høyt innhold av proteiner, i tillegg er den fettfri og lav på kalorier. Disse kommer i mange ulike smaker. Cottage cheese er på samme måte som skyr rik på proteiner og lav på fett, har en nøytral og mild ostesmak.

Næringsinnholdet varierer

• Cottagecheese orginal er laget av pasteurisert skummet melk, fløte, melkesyrekultur, salt og løype. Den er en utrolig god proteinkilde, rettere bestemt kasein protein. Dette er et protein som langsomt blir tatt opp i kroppen og passer godt å innta som kveldsmat. Ferskosten er lav på fett og er ikke tilsatt sukker. Kalorier per 100g vare: 96. Proteiner per 100g vare: 13g. Fett per 100g vare: 4,3. Karbohydrater per 100g vare: 1,5g. Cottage cheese inneholder viktige vitaminer og mineraler som kalsium, B-vitaminer, jod, sink og fosfor.

• Kesam/kvarg er laget av melk og syrnet med en eller flere melkesyrekulturer. Ferskosten kommer i flere ulike varianter og smaker. Felles for dem alle er at de inneholder fullverdige proteiner, og viktige vitaminer og mineraler som kalsium, B-vitaminer, jod, sink og fosfor.

- Kesam Original
- Kesam Mager Original, Kesam Mager pasjonsfrukt og Kesam Vanilje Mager
- Kesam Bringebær, Vanilje, Lime,
- Kesam laktosefri

De magre typene av kesam er laget av skummet melk og inneholder rundt 1% fett. De originale typene av kesam er laget av helmelk og inneholder rundt 8% fett. Kesam mager laktosefri kan nytes av de med laktoseintoleranse da denne er tilsatt enzymet laktase som har spaltet laktosen. 

• Rømme/créme fraiche original er laget av syrnet kremfløte og melkesyrekultur. Per 100g vare inneholder produktene: 35g fett, 2,9g karbohydrater og 2,2 g proteiner. Produktene inneholder B-vitaminer, jod, sink, fosfor og vitamin A.

Det finnes flere varianter:
Tine Pizza Créme Fraiche, Tine Laktosefri Créme Fraiche, Tine Lett Créme Fraiche m.fl
Tine Lettrømme, Tine laktosefri Lettrømme, Tine Melkeringe, Tine Seterrømme m.fl

Lettvariantene inneholder mindre fett enn original variantene. Den magreste varianten har et fettinnhold på 10%, lettrømme har 18% fettinnhold og den feteste inneholder 35% fett.

• Skyr er laget av skummet melk, smakstilsetning som for eksempel blåbær, aroma, søtstoff, syrekultur og laktase. Per 100g vare inneholder produktet 61 kalorier, 0,2g fett, 5 g karbohydrater, 10g protein. Skyr har også et naturlig innhold av B-vitaminer, kalsium, fosfor og jod.

Det finnes en rekke smaker og varianter av skyr produktene:
Skyr Original islandsk yoghurt med en rekke smaker!
Skyr proteindrikk
Skyr is
Skyr is mini
Skyr mini 

Mange bruksområder

Meieriprodukter kan brukes til så mangt. Noen produkter egner seg best til pålegg, mens andre egner seg godt til baking. Her får du tips til hvordan du kan bruke produktene.

• Cottage cheese egner seg godt til baking, i salater, som pålegg, som ingrediens til retter som skal i ovnen (pizza, lasagne, pai), i desserter eller bare nyte den som den er med en håndfull bær.

• Skyr er ypperlig som mellommåltid, når du er på farten, er fysen på noe godt, til frokost eller kvelds.

• Kesam original egner seg godt til dipp, dressing, kalde sauser eller til retter som skal i ovnen. Ferskosten kan fint brukes som en lettere erstatning til rømme og créme fraiche. Den kan erstatte mye av fettet i matlagingen om man ønsker en lettere variant av en rett. Kesam med smak er perfekt som topping over frukt og bær, i desserter eller i bakst.

Obs: kesam egner seg ikke til koking da den skiller seg og blir kornete.
Kesam er et perfekt måltid i forbindelse med trening. Brukes som energi før en økt, eller restitusjon etter en økt da kroppen trenger proteiner for oppbygging av muskler.

• Rømme og créme fraiche hever smaken når det kommer til middagsretter som gryter, supper og pai. Passer også godt til taco, pizza og pasta.

De største forskjellene

Det er først og fremst fettinnholdet og bruksområdene som er de største forskjellen mellom meieriproduktene.
Noen av produktene er relativ fettfattig, mens andre er høy på fett. Noen av produktene egner seg godt til matlaging der en varmer opp rettene, mens andre produkter egner seg kalde.

Den sunneste typen

Som nevnt over inneholder meieriprodukter næringsstoffer som proteiner, B-vitaminer, kalsium, jod, fosfor og sink som kroppen trenger for å fungere optimalt. Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter skal inngå i kostholdet. Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler å innta 3 porsjoner meieriprodukter (melk, ost, yoghurt, kvarg) hver dag.

Hvilket produkt du bør velge avhenger selvfølgelig av hva du liker å spise når det kommer til smak, men også av aktivitetsnivå. Har du et mål om å redusere fettprosenten, eller gå ned i vekt, kan det være et godt tips å velge de produktene med færrest kalorier per 100g vare.

Se etter produkter med Nøkkelhullet. Nøkkelhulls merkede produkter inneholder mindre fett, sukker og salt enn andre produkter av samme type. Har du derimot et mål om å gå opp i vekt eller øke muskelmasse kan du med fordel velge de produktene med høyest proteininnhold og produkter med mer kalorier per 100g. Eller bare spise dobbelt opp av den "lettere" typen. Noen liker å spise de "lettere" variantene i hverdagen og de "fetere" variantene til helgen.

Den som er sunnest for deg er kanskje ikke sunnest for naboen. Ta stilling til dine smaksløker, aktivitetsnivå og lyster.

Kilder:

https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Melk-og-helse/Hvor-mye-kalsium-trenger-jeg?gclid=Cj0KCQjwx43ZBRCeARIsANzpzb8yApDiZzACkH3htl2r
3Ao_JMDfN52fO94Ho4wEpFbv5P0jZQcpiEQaAhjGEALw_wcB

http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/melk_og_melkeprodukter/


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

Dette er snacksen du kan spise massevis av.
Vaniljekesam er et produkt som er supert å ha i kostholdet.

5 mettende mellommåltider

Kosthold08.03.2016106

Sunn og kjapp mat på farten.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!

6 enkle dipper til grønnsaker

Kosthold27.04.202068

5 mettende mellommåltider

Kosthold08.03.2016106

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!