
6 nydelige oppskrifter med høstens grønnsaker
Kosthold08.10.2018Fride Skjønsberg0
Choriziogryte med rotgrønnsaker
Ingredienser til 4 porsjoner
300g chorizio eller annen pølse
2 gulrøtter
1 gul løk
½ kålrot
400g hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 søtpotet
300g kikerter (drenert og skylt)
5 dl vann
1 køttbuljongterning
1-2ss olivenolje
Salt og pepper etter ønske
Litt persille til pynt
Slik gjør du
1. Vask gulrøtter, søtpotet og kålrot. Skjær rotgrønnsakene i passe store biter.
2. Skrell og skjær løk og hvitløk til små biter.
3. Skjær chorizio i biter.
4. Varm en stekepanne og tilsett olivenolje. Stek chorizio i ca. 4 minutter.
5. Finn frem en kasserolle og tilsett olivenolje, gulrøtter, søtpotet, kålrot, løk og hvitløk. La dette steke i 4 minutter til løken er blitt gyllen. Tilsett hakkede tomater, kikerter, vann, kjøttbuljong og chorizio. Kok opp under omrøring i 4 minutter. Sett ned varmen til middels høy temperatur og la gryten koke i 20-25 minutter.
6. Nyt.
Visste du at: gulrot er rik på betakaroten som blir omgjort til A-vitamin i kroppen vår? I tillegg inneholder gulrot mineralene kalium og jern.
Høstsuppe med kjøtt og smakfulle grønnsaker
Ingredienser til 4 porsjoner
200g karbonadekjøttdeig
2 stk poteter
2 stk gulrøtter
50g kålrot
1 stk boks hakkede tomat
1 stk gul løk
1 stk fedd hvitløk
1l grønnsaksbuljong
En stor klype pepper
Smør til steking
Slik gjør du
1. Sett på en stekepanne, ha i smør og brun karbonadekjøttdeigen.
2. Vask og skrell poteter, gulrøtter og kålrot. Skjær de i passe store biter.
3. Skrell og finhakk løken.
4. Tilsett grønnsakene i karbonadekjøttdeigen. Bruk en hvitløkpresse til å presse hvitløksfeddet og tilsett i karbonadekjøttdeigen. Ha i hakkede tomater, grønnsaksbuljong og pepper.
5. La suppen småkoke i 15 minutter. Grønnsakene skal være møre.
6. Smak til med krydder og pepper. Nyt.
Visste du at: kålrot er rik på C-vitaminer?
Ovnsbakt kylling på en seng av grønnsaker
Ingredienser til 2 porsjoner
5 stk kyllinglår
400g poteter
200g cherrytomater
¼ sellerirot
4 fedd hvitløk
1 stk rød løk
2 ss olivenolje
Timian
Salt
Pepper
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader.
2. Vask og skrell poteter og sellerirot. Del grønnsakene i biter.
3. Skrell løken og del den i grove biter.
4. Ha grønnsakene i en form
5. Bruk en hvitløkpresse til å presse hvitløken. Bland sammen hvitløk, olivenolje, salt og pepper og vend det inn i grønnsakene. Tilsett kyllinglårene.
6. La dette ovnssteke i ca. 60-70 minutter.
7. Nyt.
Visste du at: sellerirot inneholder vitaminene B og C, samt mineralet kalium?
Ovnsbakte rotgrønnsaker
(Passer perfekt til lam)
Ingredienser til 4 porsjoner
100g potet
100g søtpotet
2 stk gulrøtter
1 stk pastinakk
200 g sellerirot
200g kålrot
2 hvitløksfedd
1 stk rød løk
2 dl fløte
2 dl melk
2 egg
50 g cottage cheese
50 g revet ost.
Salt og pepper
Slik gjør du
1. Vask og skrell potetene, gulrøttene, pastinakk, sellerirot og kålrot. Skjær de i tynne skiver.
2. Skrell løk og hvitløk, deretter finhakkes de og blandes med de andre grønnsakene i en form.
3. Finn frem en bolle og ha i fløte, melk, egg og cottage cheese. Bruk en vips til å røre alt godt sammen. Hell blandingen over grønnsakene. Strø over revet ost, salt og pepper.
4. Sett formen inn i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter.
5. Serveres som den er eller til ønsket kjøtt.
Visste du at: pastinakk inneholder både A-, B-, og C-vitaminer?
Lammekjøtt servert med stekte gulrøtter, poteter og spinat
Ingredienser til 2 porsjoner
500g lam filet
4 amadinepoteter
2 ss olivenolje
8 baby gulrøtter
2 fedd hvitløk
1 ss smør
1/3 ts rosmarin krydder tørket
100g babyspinat vasket
Rødvinssaus for eksempel Toro
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader.
2. Skjær lammekjøttet i skiver. Krydre lammekjøttet med salt, pepper og rosmarin. Stek kjøttet i 2-3 minutter. Du skal kun steke så kjøttet får en lett stekt skorpe på alle sider.
3. Vask og skrell potetene og baby gulrøttene. Skjær potetene i passe store biter. Finhakk hvitløksfeddene.
4. Ha smør i en stekepanne, tilsett potetene, gulrøttene og hvitløk. Stek til grønnsakene er blitt møre. Krydre med salt og pepper.
5. Lag rødvinssausen som anvist på pakningen.
6. Ha vann i en kasserolle med litt salt. Tilsett spinaten og kok i 1 minutt. Legg spinaten i en bolle med isvann i 30 sekunder før du lar spinatbladene renne av seg. Varm en stekepanne med litt smør og stek spinaten. Husk å rør slik at ikke spinaten brenner seg fast. Smak til med salt og pepper.
7. Nyt
Visste du at: Amadinepoteter er en fin kilde til kostfiber, vitamin C og kslium?
Fyldig gresskarsuppe
Ingredienser til 2 porsjoner
200g gresskar i biter
1 stk gulrot i biter
1 fedd hvitløk
1 stk gul finhakket løk
1 ss smør
500 dl grønnsaksbuljong utblandet
Salt og pepper etter ønske
½ ts muskatnøtt
Fersk timian og rømme som topping
Slik gjør du
1. Varm en stekepanne, ha i smør og fres løken. Når løken har blitt blank tilsettes gresskar- og gulrotbitene. Fres alt sammen 2 minutter. Bruk en gaffel til å presse hvitløksfeddet, og tilsett hvitløken i grønnsaksblandingen.
2. Tilsett grønnsaksbuljongen, salt pepper og muskatnøtt. Kok opp under omrøring i ca. 15 minutter. Gresskarbitene skal bli møre.
3. Bruk en stavmikser til å mose suppen glatt og fin.
4. Server suppen med fersk timian og rømme.
5. Ønsker du en mer spicy suppe kan man tilsette chili eller ingefær.
Visste du at: den oransje fargen til gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten? I tillegg er gresskar rik på kostfiber og inneholder noe kalium.
4 næringsrike supper med lite kcal
Kosthold09.05.201727
8 matvarer du alltid bør ha i kjøleskapet
Kosthold22.01.201927
12 matvarer du bør spise mer av
Kosthold19.09.201883