
Pepperkaker uten sukker
Kosthold14.12.2018Fride Skjønsberg0
Pepperkaker uten tilsatt sukker
Ingredienser:
• 75 g smør
• 75 g sukrin gold
• 2 ss fløte
• 1/2 ts ingefær
• 1-2 ts kanel
• 1 ts kardemomme
• 1/2 ts bakepulver
• ½ ts nellik
• 1 egg
• 150-170g speltmel
• 2 ss fibersirup
Eventuelt litt ekstra speltmel til utbaking
Slik gjør du:
Smelt smør og sukrin gold i en kasserolle. Sett til side for å avkjøles.
Tilsett ingefær, kanel, kardemomme, bakepulver, nellik og fibersirup. Bland alt godt sammen. Tilsett melet litt etter litt med en sil. Deigen skal bli jevn og fin.
La deigen stå kjølig, gjerne i kjøleskap over natten.
Bruk en kjevle og kjevl ut deigen. Stikk ut pepperkakefigurer med ulike former.
Legg pepperkakene over på et stekebrett med bakepapir.
Plasser stekebrettet på midterste rille. Pepperkakene skal stekes på 180 grader i ca. 8-10 minutter. Steketiden kan variere fra ovn til ovn.
Avkjøl pepperkakene på rist, og pynt gjerne med glasur og dekor.
Kakemenn myke inni sprø utenpå
Ingredienser:
• 75 g smør (smeltet)
• 2 dl melk
• 75 g sukrinmelis
• 75 g sukrin gold
• 1 ts hornsalt
• 400 g speltmel
Slik gjør du:
Ha smør, melk, sukrinmelis og surkin gold i en bolle. Rør alt godt sammen.
Sikt inn 50% av hvetemelet og hornsaltet. Litt etter litt tilsetter du resten av melet til du får en deig som er fin å lage kakemenn av. Legg et tørkle over bollen og la den stå kjølig minst 2-3 timer og gjerne over natten.
Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Kjevle ut deigen til den får ca. ½ cm tykkelse. Bruk kakeformer og stikk ut figurer av deigen. Legg deigen over på et stekebrett kledd med bakepapir.
Stek pepperkakene på midterste rille i 5-8 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn.
Legg pepperkakene over på en rist og la de avkjøle seg.
Tilslørte klementiner
Rask, sunn dessert med smak av jul.
Ingredienser til 4 porsjoner:
• 8 stk klementiner
• 1 ts søtning
• 3 dl havregryn
• ½ ts malt kanel
• 1 dl mandler
• 4 dl vaniljekesam
Slik gjør du:
Hakk mandler i mindre biter. Rist havregryn, hakkede mandler og søtning i en stekepanne til det har fått en gylden farge. Dryss over kanel. Hell blandingen over i en skål og avkjøl.
Skrell klementinene og del klementinene i båter. Skjær båtene i mindre biter.
Finn frem serveringsglass og legg klementiner, vaniljekesam og crunch lagvis. Nyt.
Riskrem
Den perfekte avslutning på julemiddagen.
Ingredienser til 4 porsjoner:
• 4 dl ferdigkokt risgrøt (kald)
• 3 dl kremfløte
• 1 ss sukrin eller annen søtning
• 1 ts vaniljesukker
• 6 dl bringebærsaus
Slik gjør du:
Ha fløte, sukrin og vaniljesukker i en bolle. Visp til du får en luftig krem.
Bland inn risgrøt.
Nyt med bringebærsaus.
Julekake med rosiner
Julekake er nydelig bakst å servere i jula. Serveres som den er, eller med godt smør og brunost.
Ingredienser:
• 450 g hvetemel
• 50 g sukrin eller annen søtning
• 1/3 ts salt
• 1-2 ts kardemomme
• 100g rosiner
• 1 stk egg
• 2 dl melk
• 75 g smør (romtemperatur)
• 50 g gjær
• 1 stk egg til pensling
Slik gjør du:
Ha mel, sukrin, salt, kardemomme i en bolle.
Smuldre i gjæren, og tilsett melk. Bland alt godt sammen til deigen er smidig og fin.
Vend deretter inn smøret og rør om. Bland i rosinene og rør sammen.
Dekk bollen med plast eller et tørkle og sett deigen til heving ca. 45 minutter. Deigen skal heve til dobbel størrelse.
Strø litt mel på bakebordet og rull ut deigen. Form deigen til en stor julekake eller to små.
Dekk julekaken(e) med plast og sett til etterheving. Ca. 20-30 minutter. Deigen skal få dobbel størrelse.
Pisk egg. Pensle julekaken(e) med egg.
Forvarm ovnen til 200 grader. Stek julekaken(e) i 35 minutter på nederste rille.
Avkjøles på rist.
9 søte oppskrifter uten sukker
Kosthold12.12.20187
Sunnere og sukkerfrie oppskrifter på de tradisjonelle juledessertene
Kosthold22.12.2015120
7 sukkerfrie slag til jul
Kosthold12.12.2014108
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185