8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa

Kosthold21.12.2018Joachim Marhaug0

Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Man trenger ikke bare fylle julestrømpa med sukkertøy, marsipan, karamell og sjokolade. Det finnes mye annet godt og sunt som man kan fylle julestrømpa med. Bare se her!

1. Nøtter

Dette er kanskje det mest sunneste og beste du kan fylle julestrømpa med. Det finnes utallige forskjellige nøtter så her finnes det noe for enhver. Nøtter inneholder sunne fettsyrer og mye proteiner. I nøtter finnes det viktige stoffer, som blant annet folat (for gravide kan det redusere risikoen for nevralrørdefekter hos foster).E-vitaminer (som er viktig for hjernens kognitive funksjon).Sink (som bidrar til immunsystemets normale funksjon).Kalsium (viktig for vedlikehold av normalt skjelett), jern og magnesium.Bare husk at nøtter inneholder svært mye kalorier. Så begrens mengden noe. Fordi det er kalorioverskudd man til syvende og sist legger på seg av.

2. Mørk sjokolade

Mørk sjokolade har et svært høyt innhold av flavonoider, som er en antioksidant. Antioksidanter beskytter cellene mot frie radikaler, og beskytter kroppen vår. Mørk sjokolade inneholder en gunstig fettsyresammensetning, med et spesielt høyt innhold av olinsyre. Aminosyren tryptofan finnes også i mørk sjokolade, det er en byggesteinen for fenyletylamin som gir en effekt på sinnsstemningen. Dette stoffet produseres også når du er forelsket. Mineralet magnesium finner vi i mørk sjokolade, er med på å reduserer stress og stimulerer kroppen til å utskille endorfiner.

3. Bær

En liten kurv med jordbær, bringebær og blåbær er perfekt. Spesielt blåbær er rike på flavonoider (såkalte antioksidanter) som er gunstig for kropp og hjerne. Blåbær er også bra for magen og fordøyelsen, da det er et høyt innhold av kostfiber. I blåbær finnes også mineralene kalsium og magnesium som er viktige for å opprettholde og styrke beina i kroppen. Bærene er spesielt rike på sink, vitamin A og C vitaminer. Disse vitaminene er med på å gi et sterkt og godt immunforsvar.

4. Frukt

Epler, pærer, kiwi og bananer. Det smaker godt og er kcal fattige. Bananen er også en god kilde til kostfiber. Jo grønnere banan er, jo mer kostfiber inneholder den. Bananen er en god kilde til kalium og vitamin B6. (Vitamin B6 bidrar til å omdanne proteiner, fett og karbohydrater til energi) Siden bananen inneholder fruktsukker er den med på å holde humøret og energien oppe. 

5. Grønn te

Grønn te er sunt og det kan også øke forbrenningen. Grønn te ofte selges kamuflert som et fettforbrennende middel. Hovedmekanismen bak denne effekten er etter all sannsynlighet økte nivåer av hormonet noradrenalin. Dette er et hormon nært beslektet med det mer kjente adrenalin, og øker på samme måte forbrenningen samtidig som appetitten reduseres. Interessant nok er dette også hvordan det demoniserte stoffet efedrin virker, da det også øker nivåene av noradrenalin i blodet. Det er gjort noen veldig interessante og gode studier på grønn te og vektreduksjon/fettforbrenning. Disse studiene har målt hvor mye forbrenningen har økt ved tilskudd av grønn te, og har henholdsvis funnet en økning på 100, 180 og 200 kcal per døgn. Dette virker kanskje ikke som så mye ved første øyekast, selv om det over tid kan utgjøre mange kilo fett. En annen effekt er at grønn te øker forbrenningen av fett på bekostning av karbohydrater. Med andre ord, selv om grønn te bare øker forbrenningen med 100-200 kalorier daglig, vil forbrenningen av fett øke uproporsjonalt mer.

6. Grønnsaker

Kutt opp strimler av agurk, gulrot, paprika m.m. Legg de i en liten matboks for seg selv. Deretter tilbereder du en kryddermix med forskjellig krydder og blander i mager kesam. Der har du en perfekt dipp til grønnsakene dine. Sunt og meget smakfullt!

7. Proteinbar

Proteinbar er på mange måter en sjokolade bare den er sammensatt med mye proteiner. Den gir deg jevn energi, proteiner for å bygge opp muskulatur. Det kan være et perfekt mellommåltid, men også til kosen skyld der man sitter å ser på sitt favorittprogram på TV og ønsker å unne seg noe med god samvittighet. Proteinbarer finnes i uendelig mange smaker og varianter. Her må du plukke ut de du synes appellerer best. Husk at mange barer kan inneholde opptil 300 kcal så se litt på næringsinnholdet før du kjøper.

8. Smartmat

En rekke webshopper innen kosttilskudd selger smartmat. Dette er produkter, med lavt eller ingen kcal. Produkter som chips med høy proteininnhold, sukkerfrie gummi godteri, sukkerfri kjekssjokolade m.m.


Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Dette er julegodtet og dessertene du bør lage til jul som er ekstra sunne!
En søt avslutning på måltidet hører til i julen
Nå går det raskt mot jul, og det er på tide å fylle kakeboksene med søte fristelser.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Sunnere hjemmelaget julegodt

Kosthold04.12.201816

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!