Denne risen kan gjøre deg akutt syk

Kosthold06.01.2019Joachim Pedersen0

Hvis du ikke vet dette bør du være forsiktig så du ikke blir akutt syk.

Oppbevaring av matrester er livsviktig i forhold til matforgiftning. Bare i Europa dør det over 5000 mennesker hvert år som følge av matforgiftning.

Matrester får vi nesten daglig, og særlig i en storfamilie. Da kan det være greit å bruke matrestene dagen etter til lunsj eller kveldsmat, men oppbevaringen er livsviktig i forhold til matforgiftning. Spesielt ris!

Matkontrollen hadde en sak på TV2 angående dette denne torsdagen. Her var det en dame som laget nyttårsmiddag og på grunn av dårlig plass i kjøleskapet lot hun matrestene ligge i kasserollen på kjøkkenbenken natta over. Neste dag spiste hun dette og ble akutt syk. Det var ingen vanlig magesyke. Nærmest en eksplosjon i kroppen, i følge hun selv. Hun besvimte og ble vekket da sønnen prøvde å få kontakt med henne.

Ris må nemlig oppbevares riktig for at bakteriene ikke skal formere seg. Dette gjelder også pasta. I ris finnes det sporer og de overlever koking. Når maten kjøles ned så lever disse, da blomstrer de og lager deretter giftstoffer. Det hjelper ikke å varme det opp på nytt. Bakteriene er da resistente mot varme. Ved normalt inntakt vil du få oppkast, men spiser du for mye kan man få akutt leversvikt.

Dersom du skal oppbevare middagsrester av ris eller etter foodprepp så må disse behandles riktig. Prosedyren er som følger:

1. Kok opp ris
2. La det kjøle seg ned til romtemperatur
3. Legg det i kjøleskapet i matboks

Det viktigste når det gjelder punkt 3 er temperatur. Det skal være mellom 2-4 grader i et kjøleskap. Det er som oftest mye varmere i kjøleskapet. Snittet er 6 grader som er for høyt og da kan bakterier formere seg. Ikke se på hva knappene på kjøleskapet står på, men leg inn eget termometer. Har du det derimot kaldt nok kan middagsrester holde seg opptil 1 uke. Det forutsetter at maten er ordentlig kokt, rask nedkjøling og at kjøleskapet er kaldt nok.

Kilde:
Matkontrollen, TV2, 2019: https://www.tv2.no/a/10315591/

 

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

Det er mange forskjellige varianter av ris. Hvilken er best og sunnest? Se denne ris-guiden.
Feil tilbereding, lagring og oppbevaring av mat kan være farlig for deg

Riskaker bør ikke spises av barn

Kosthold29.09.2015136

Mattilsynet fraråder riskaker for barn under 6 år.

Disse karbohydratene bør du prøve

Kosthold12.05.2019427

Vi blir alle matlei til tider, men prøv disse karbohydratene.

Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

Riskaker bør ikke spises av barn

Kosthold29.09.2015136

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.