Dette gjør du om føler deg sulten hele tiden

Kosthold25.01.2019Jillian Kubala, MS, RD0

Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!

Å føle seg alltid sulten er et vanlig problem som kan ha noe å gjøre med dine matvalg. Et godt sted å starte er å forstå hvordan ulike matvarer påvirker metthetsfølelsen.

Raffinerte karbohydrater er dessverre innholdet i mange kostholdsplaner der ute. De er også tilfeldigvis et av de minst mettende makronæringsalternativene. En vanlig feil folk gjør når man prøver å gå ned i vekt velger de å spise karbohydratrike matvarer slik som frokostblandinger og fattige kjeks som har lavt innhold av fett. Selv om disse matvarene vanligvis er lave på kaloriene har de også få næringsstoffer og vil ikke holde deg mett.

Så, velg mer komplekse karbohydratkilder (tenk helkorn som havremel, fullkorn ris, quinoa osv) over raffinerte karbohydrater (som hvitt brød og hvit pasta) for å dempe sulten. Komplekse karbohydrater har høyere fiber noe som gjør deg mer mett. Å velge fiberrik karbohydratkilder som søtpoteter, bønner og bær vil bidra til å holde deg lenger mett enn hva raffinerte karbohydrater gjør.

Den viktigste faktoren når man setter sammen et måltid er å legge til protein og fettkilder. Protein er makronæringsstoffet som gir størst metthetsfølelse. Forskning viser at det å legge proteinkilder til måltider øker følelsen av metthet, noe som gjør at du føler deg tilfreds hele dagen og reduserer cravings frekvensen (1). Å legge til en sunn fettkilde til måltider kan også bidra til å redusere sult (2).

Eksempler på proteinkilder som lett kan implemteres i kostholdet ditt inkluderer:
- Egg
- Melkeprodukter
- Linser
- Kylling
- Fisk

Sunne fett inkluderer:
- Peanøttsmør
- Hele nøtter og frø
- Eggeplommer
- Avokado
- Oliven olje

Å legge til disse og andre sunne protein- og fettkilder til måltider er en utmerket måte å redusere følelsen av konstant sult. For eksempel begynner dagen med en proteinrik frokost med egg, grønnsaker, skiver med avokado og bær så vil du holde deg lenger mett enn en frokostblanding og skummet melk. I stedet for å telle kaloriene i maten du spiser konsentrer deg om ernæringsmessig kvalitet for å avgjøre om det er det som gir mest metthetsfølelse og har bedre næringsstoffer.

Utenfor kostholdet ditt kan du redusere sulten din ved å:
- Få nok søvn
- Forbli riktig hydrert
- Redusere stress
- Praktisere "mindful eating" teknikker

Kosttilskudd og livsstilsendring kan være svært effektiv for å balansere sulten. Men visse medisinske forhold, som hypertyreoidisme og type 2 diabetes (som kan føre til følelse av sult) bør utelukkes av legen din hvis du fortsatt har et jag av sult og har gjort endringer som nevnt ovenfor.

Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av Authoritynutrition.com


3 måltider eller 6 måltider om dagen?
Pleier du å bli sulten på diett?

Måltidsfrekvens

Kosthold27.01.201262

Hvor ofte skal man spise?
Her følger en del enkle råd i forhold til hvordan du skal forholde seg til sultfølelsen under diett.

Måltidsfrekvens

Kosthold27.01.201262

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!