6 gode fordeler med honning

Kosthold05.02.2019Katherine Marengo, LDN, RD0

Her får du 6 gode grunner til hvorfor du bør spise mer honning.

Rå honning har blitt brukt som folkemåte gjennom historien og har en rekke helsemessige fordeler og medisinske bruksområder. Det brukes til og med på enkelte sykehus som behandling av sår. Mange av disse helsemessige fordelene er spesifikke for rå eller upasteurisert honning. 

Det meste av honningen du finner i dagligvarebutikker er pasteurisert (varmebehandlet). Den høye varmen dreper uønsket gjær, kan forbedre fargen og tekstur, fjerner krystallisering og utvider holdbarheten. Mange av de fordelaktige næringsstoffene blir også ødelagt i prosessen. 

Hvis du er interessert i å prøve rå honning bør du kjøpe den fra en pålitelig lokal produsent. Her er noen helsemessige fordeler som rå honning har å tilby: 

1. En god kilde til antioksidanter

Rå honning inneholder en rekke plantekjemikalier som fungerer som antioksidanter. Noen typer honning har så mange antioksidanter som frukt og grønnsaker. Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppen mot celleskader på grunn av frie radikaler. Frie radikaler bidrar til aldringsprosessen og kan også bidra til utvikling av kroniske sykdommer som kreft og hjertesykdom. Forskning viser at antioksidanter i honning kalt polyphenoler kan spille en rolle i forebygging av hjertesykdom. 

2. Antibakterielle og soppdrepende egenskaper

Forskning har vist at rå honning kan drepe uønskede bakterier og sopp (antifungal). Den inneholder naturlig hydrogenperoksid, et antiseptisk middel. Dens effektivitet som antibakteriell eller antisvamp varierer avhengig av honningen, men det er tydeligvis mer enn et folkemiddel for slike infeksjoner. 

3. Leger sår

Manuka honning brukes medisinsk for å behandle sår fordi det har blitt funnet å være en effektiv bakteriemorder og også et hjelpemiddel i vevsfornyelse. 

Studier viser at Manuka honning kan øke helbredelsestiden og redusere smitte. Husk at honningen som brukes i sykehus er av medisinsk karakter, noe som betyr at den er inspisert og steril. Det er ikke en god ide å behandle sår med honning du kjøper fra butikken. 

4. Fytokjemikalers kraftverk

Fytokjemikaler er forbindelser som finnes i planter som bidrar til å beskytte den mot skade. For eksempel holder noen insekter seg unna eller skjermer planten mot ultrafiolett stråling.

Fytokjemikaler i honning er ansvarlig for dets antioksidantegenskaper, i tillegg til antibakteriell og antifungal egenskaper. Det er også antatt å være grunnen til at rå honning har vist at det er immunforsterkende og innehar fordeler mot kreft. Kraftig behandling av honning ødelegger disse verdifulle næringsstoffene.

5. Hjelper mot fordøyelsesproblemer

Honning er noen ganger brukt til å behandle fordøyelsesproblemer som diaré, selv om det ikke er mye forskning som påviser at det virker. Det har vist seg å være effektivt som en behandling for Helicobacter pylori (H. pylori). Det er en bakterie som kan gi magesår. Den er også en kraftig prebiotisk noe som betyr at den gir næring til de gode bakteriene som lever i tarmene, noe som er avgjørende for generell helse og ikke bare for fordøyelsen.

6. Beroliger en sår hals

Er du forkjølet? Prøv en skje med honning. Bruk av honning er en gammel tradisjon til behandling av sår hals. Ta det med en varm te med sitron når et virus rammer deg. Det er også mange halspastiller som inneholder honning med god grunn.

Det fungerer også som hostedempende. Forskning har antydet at honning er like effektiv som dextrometorfan, en vanlig ingrediens i flere hostemedisiner. Bare ta en eller to teskje med honning i steden.

Er det noen risiko?

I tillegg til en gunstig prebiotisk og gode næringsstoffer kan rå honning også bære skadelige bakterier som Clostridium botulinum. Dette er spesielt farlig for babyer. Rå honning bør aldri gis til et spedbarn som er mindre enn ett år gammelt.

Symptomer på botulismeforgiftning hos spedbarn kan omfatte:
- Forstoppelse
- Sakte pust
- Tunge øyelokk
- Fravær av barneprat
- Tap av hodekontroll
- Lammelse som sprer seg nedover
- Dårlig matlyst
- Sovesyke/apati
- Lav/svak gråt

Hos voksne kan symptomene inkludere en kort periode med diaré og oppkast, etterfulgt av forstoppelse og mer alvorlige symptomer som uklart syn og muskelsvikt. Oppsøk lege hvis du opplever noen av disse symptomene etter å ha spist rå honning.

Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av Authoritynutrition.com

Referanser:
Abdel-Latif MM, et al. (2016). Molecular mechanisms of natural honey against H. pylori infection via suppression of NF-κB and AP-1 activation in gastric epithelial cells. DOI:
10.1016/j.arcmed.2016.09.002

Antioxidants. (2018).
nlm.nih.gov/medlineplus/antioxidants.html 

Badolato M, et al. (2017). From the hive: Honey, a novel weapon against cancer. DOI:
10.1016/j.ejmech.2017.07.064

Carter DA, et al. (2016). Therapeutic manuka honey: No longer so alternative. DOI:
10.3389/fmicb.2016.00569

Cianciosi D, et al. (2018). Phenolic compoundds in honey and their associated health benefits: A review.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225430/

Honey. (n.d.).
naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/Search.aspx?cs=NEWORDER&s=ND&pt=100&id=738&fs=ND&searchid=49864225

Mohan A, et al. (2017). Effect of honey in improving the gut microbial balance. DOI:
10.1093/fqsafe/fyx015

Pasupuleti VR, et al. (2017). Honey, propolis, and royal jelly: A comprehensive review of their biological actions and health benefits. DOI:
10.1155/2017/1259510

White R. (2016). Manuka honey in wound management: Greater than the sum of its parts? DOI:
10.12968/jowc.2016.25.9.539


Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

Det er mange forskjellige varianter av ris. Hvilken er best og sunnest? Se denne ris-guiden.
Er egentlig søtpotet pommes frites sunnere enn vanlig pommes frites? Dette får du vite i denne artikkelen.
Hva bør du spise for å prestere på trening?
Grønnsaker er noe alle burde spise mer av.

Hvilken type ris er sunnest?

Kosthold03.04.201925

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Proteinrike tacolefser

Trening21.11.202030

Bytt ut tradisjonelle tortillalefser eller speltlomper med hjemmelaget proteinrike tacolefser.
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.