Dette gjør brus med tennene dine

Kosthold12.02.2019Anna Schaefer0

Vet du egentlig hva sukker og syre i brusen gjør med tennene dine? Se her!

Hvis du er som nesten halvparten av befolkningen har du kanskje hatt en sukkerholdig drikke i dag og det er en stor sjanse for at det var brus. Å drikke sukkerholdige brus er vanligvis forbundet med fedme, type 2 diabetes og vektøkning. Men brus kan også ha negative effekter på smilet ditt, som potensielt fører til hull og til og med synlig tannråte.

Ifølge det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er det mer sannsynlig at det er menn som drikker brus og sukkerholdige drikker. Tenåringsgutter drikker mest og får i seg ca 273 kcal fra brus per dag. Det tallet faller bare til 252 kalorier i 20 og 30-årene.

Når du drikker brus vil sukkeret som det inneholder påvirkes med bakterier i munnen som danner en syre. Denne syren angriper tennene dine. Både vanlige og sukkerfri brus inneholder også egne syrer, og disse angriper tennene også. Med hver brus man tar begynner man en skadelig reaksjon som varer i ca 20 minutter. Hvis du nipper hele dagen er tennene dine under konstant angrep.

Det er to hovedeffekter som skjer ved å drikke brus: erosjon og hulrom.

Erosjon
Erosjon begynner når syrene i brus kommer i kontakt med tannemaljen som er det ytre beskyttende laget på tennene. Denne reduserer overflatenes hardhet i emaljen. Mens sportsdrikker og fruktjuice også kan skade emaljen, vil det stoppe der.

Hull
Brus kan også påvirke neste lag av dentin og til og med fyllinger. Denne skaden på tannemaljen kan føre til hull. Hull eller tannråte utvikler seg over tid hos folk som drikker brus regelmessig. Har man dårlig munnhygiene kan det oppstå mye skade på tennene.

Hvordan unngå skade på tennene?

- Den åpenbare løsningen? Slutt med å drikke brus. Men mange av oss kan bare ikke kvitte seg med vanen. Det er ting du kan gjøre for å redusere risikoen for å skade tennene dine.

- Drikk i moderasjon. Ikke ha mer enn en brus hver dag. Bare en vil gjøre nok skade allerede.

- Drikk raskt. Jo lengre tid det tar å drikke en brus, desto mer tid har det til å ødelegge tannhelsen. Jo raskere du drikker, jo mindre tid har sukker og syrer til å skade tennene dine. (Bare ikke bruk dette som en unnskyldning for å drikke dobbelt så mange brus!)

- Bruk et sugerør. Dette vil bidra til å holde de skadelige syrene og sukkeret unna tennene dine.

- Skyll munnen med vann etterpå. Spyling av munnen med litt vann etter å ha drukket brus vil hjelpe til med å skylle bort eventuelle resterende sukker og syre og hindre dem fra å angripe tennene.

- Vent før du pusser tennene. Faktum er at børsting umiddelbart etter at du har drukket brus ikke er en god ide. Det er fordi friksjonen mot de sårbare og nylig syreangrepene tennene kan gjøre mer skade enn godt. I stedet bør du vente 30 til 60 minutter.

- Unngå brus før sengetid. Ikke bare vil sukkeret trolig holde deg oppe, men sukker og syre vil ha hele natten til å angripe tennene dine.

- Gå regelmessig til tannlege. Regelmessige kontroller vil identifisere problemer før de forverres.

Det finnes alternativer til brus

Du kan gjøre mindre skade på tennene dine ved å velge brus som har et lavere syreinnhold. Ifølge Mississippi Department of Health er Pepsi og Coca-Cola to av de mest sure brusene på markedet, med Dr. Pepper og Gatorade like etter.

Sprite, Diet Coke, og Diet Dr. Pepper er noen av de minst sure brusene (men de er fortsatt ganske sure).
Brus er ikke et sunt valg, men de er populære. Hvis du velger å drikke brus bør du gjøre det moderat og beskytt tannhelsen din i prosessen.

Artikkelen er oversatt og publisert med tillatelse av Healthline.com

Referanser:
Chang R, et al. (2009). Dental erosion and severe tooth decay related to soft drinks: A case report and literature review. DOI:
10.1631/jzus.B0820245

Ogden C, et al. (2011). Consumption of sugar drinks in the United States, 2005-2008.
cdc.gov/nchs/data/databriefs/db71.htm

Sip all day, get decay. (n.d.).
wda.org/your-oral-health/sip-all-day

Soft drinks and oral health. (2013).
msdh.ms.gov/msdhsite/_static/43,2809,151,299.html


Vet du hvor mange kcal det er i melk, juice, brus, iskaffe, saft osv? Se her!

Hvor skadelig er lettbrus?

Kosthold25.03.2013780

Og hvilke søtstoffer inneholder de?
Han bestemmer seg for å kutte ut sukker i 30 dager. Resultatene hans er fantastisk!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Hvor skadelig er lettbrus?

Kosthold25.03.2013780

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!