- Er Bikinifitness blitt en missekonkurranse?

Fitness22.03.2019Joachim Marhaug0

En sport som har tapt seg. Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.

Nå som jeg har fått oppmerksomheten din tenker du sikkert hvorfor i all verden har Treningsforum en slik overskrift. Er det en sannhet i det? Det svaret er nok delvis subjektivt, men la oss rette fokuset mot nettopp fitness og konkurransene som har tapt seg stort de siste årene og de nye eksklusive avtalene forbundet har gjort med enkelte aktører.

Har forbundet skylda?

For hva var det som egentlig skjedde med kroppsbygging og fitness konkurransene? Kroppsbyggingens glansdager er definitivt over. Epoken hvor show, muskler og poseringer preget scenen med individuelle friprogrammer var til stor begeistring for publikum. Det som skiller seg ut, det fascinerer. I dag er kroppsbygging nærmest fraværende på konkurranser. Det er ikke lenger et kroppsbygging- og fitnesshow. Nå er det bare fitness.

Det er ikke utøvere igjen i kroppsbyggings klassene. Før var det -70 kg, -80, -90 kg, -100 kg og +100 kg klasser hvor klassene var fulle. Nå er det en åpen klasse med 3 utøvere. Nå er det i steden over 100 bikinijenter og nærmere 100 gutter i surfeshorts hvor alle går i den samme I-walken, med samme poseringen. Det eneste som skiller seg ut (satt på spissen) er fargen på bikinien eller shortsen. Når bikinifitness var nytt i Norge i 2012 var dette et friskt pust for å få inn noe nytt. Nå er det totalt dominerende. Og det er ødeleggende. Dette merkes i fallende seertall på LIVE og færre publikummere. Det nytter ikke å sette bikiniklassen helt til slutt for å holde på publikummet heller. Det er nok ikke like gøy lenger å se på dette år ut og år inn. Det er ikke publikumsvennlig å sitte og se på over 100 bikinijenter hvor alle gjør det samme. Konkurransene er for langtekkelig og ensformig. 

Og hva gjør forbundet?

Vi har et forbund hvor det har vært mye rollebytte og intern strid de siste årene. Det er mange ulike grep de kunne gjort for å snu trenden. Istedenfor å alliere seg med de største mediene i bransjen om samarbeid så barrikaderer de aktørene for egen vinning. Det er grunn til å tro at det er kun profitt som er i fokus. Fordi nå kjører de eksklusive avtaler og enerett på bilder og video fra scenen av alle utøvere. Nå er det kun 1 aktør (ikke oss) som får lov å ta bilder og video. Og dette skal selges! Kommer du med telelinse så blir du hivd ut. Vi har i over 12 år, siden 2007, kjørt ut gratis bilder og LIVE stream på våre nettsider. Skal du få tilgang på bilder og video må du heretter kjøpe dette. Vi kunne helt sikkert fått til en samme avtale, men på hvilket grunnlag skulle vi ekskludere andre medier? Det er jo bra for sporten, sponsorer og interessenter at den får mest mulig omtale i flere medier enn at dette kun skal strupes ned til bare ett medie. Det er jo vekst i sporten vi ønsker, ikke ytterligere nedgang.

Da vi hadde et fruktbart samarbeid med forbundet kjørte vi massiv reklame ut i alle våre kanaler som Treningsforum.no, magasinet vårt, Facebook og Instagram. Konkurransene fikk alltid meget stor omtale i forkant og man slo publikumsrekord fra år til år - selv om vi kjørte LIVE stream. Dette samarbeidet har vært fraværende de siste årene på bakgrunn av uforutsigbarhet. Vi har aldri visst om vi får lov til verken det ene eller det andre, hvor det var vanskelig å få til en dialog og avtale. Publikumsvikt er nok en kombinasjon av mindre markedsføring i forkant og at det er har blitt en total endring i sporten med for mye av enkelt klasser.

Nå må du betale 99 kr for å kunne se på LIVE stream. De mener at tapte billettinntekter skyldes gratis stream. Det kan hende det utgjør noe, men ikke nevneverdig. Vi har også merket akkurat den samme jevne nedgangen i antall samtidige seere de siste årene, akkurat slik forbundet har merket på sine stevner. Vi har også foretatt en rask undersøkelse på en konkurranse tidligere og spurte 100 publikummere om de kjente noen som stilte på scenen. 5% svarte at de ikke kjente noen. Fem prosent! Det betyr at majoriteten av de som sitter i salen er familie og venner av utøverne.

Sponsorer og utøverne er taperne

Forbundet er avhengig av inntekter for å arrangere konkurranser og vi forstår motivet bak handlingene, men det gjøres på feil grunnlag. Sponsorer vil nå få et betydelige mindre publikum/seere når dette strupes ned og det ikke er fritt vilt lenger. Vi hadde nærmere 2500 direkte seere og over 100.000-150.000 avspillinger på våre LIVE-sendinger. Dette er et gode sponsorer mister der sceneteppet med alle reklamelogoer i bakgrunnen ble filmet i timesvis og bilder av alle utøvere ble lagt ut med sceneteppet i bakgrunnen. Utøverne kan ikke nå lenger velge mellom et gratis webbilde eller kjøpe et bedre høyoppløst bilde. Spredningen av bilder via sosiale medier blir dårligere. Nå er det ikke enten eller lenger. Nå må du betale! Man må begynne å lure på hva som er hensikten bak denne avgjørelsen. Få vekk alt som er gratis slik at man kan få opp salget på bilder og video?

Skriver vi dette av bitterhet? Ja! Som 1 av 2 medier i bransjen har vi vært med og bygget opp sporten, glorifisert utøvere og skapt blest i over 12 år og jobbet med å holde den i live. Nå settes det en stopper for dette kun for å tjene noen ekstra kroner. Vi har aldri tjent direkte på å dekke konkurranser. Det vi har fått inn har gått rett ut til hotell, lønn av skribenter, kostnad til stream osv. Vi har gjort dette for utøverne og sporten. Vi synes det er synd og urettferdig at man i denne lille nisjen skviser ut enkelt aktører og ikke jobber for en felles vekst, men at det nå blir vinnere og tapere og ikke vinn-vinn som de hevder.

Slik dere forstår så vil ikke Treningsforum vise bilder fra stevner lenger, vi får bare håpe at enkelte forstår at sunn konkurranse er det beste for sporten i fremtiden.

Her tenker man kortsiktig og ikke langsiktig. Profitt går foran lidenskap og nå står sporten foran et ytterligere fall.


Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.
Den 8 ganger Mr. Olympia-mesteren hamrer løs på vektene igjen etter multioperasjoner i ryggen.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Verdens største kroppsbyggingsshow kommer til Norge!
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.

Mr. Olympia til Oslo

Diverse01.04.2019372

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!