Prioritering av muskelgrupper - volum og progresjon

Trening10.09.2007Børge A. Fagerli0

I del 2 av denne artikkelserien ser vi på treningsmengde og belastningsprogresjon når du vil prioritere en muskelgruppe eller et løft.

Volum, eller sett og repetisjoner - er ganske enkelt hvor lenge belastningen får "virke" på muskelen og dermed sende de nødvendige signalene for muskelvekst. Generelt sett er det gunstig med høyere volum, men dette gjelder sjelden de som cb_scottcurl.jpgtrener typiske bodybuilderprogram, med 20-30 sett per muskelgruppe. Deg vil jeg heller anbefale å trene MINDRE, du kan bare glemme å få noen resultater av å kopiere programmet til din favorittbygger - for det første har han sannsynligvis en eksepsjonell genetikk, mer treningserfaring og dermed treningstoleranse, og dessverre ofte et rikt utvalg av farmasøytiske preparater til å vokse nesten uansett treningsprogram.

Hvor høyt volum som er optimalt finnes ikke noen fasit på, det er både individuelt og bestemt av så mange faktorer at det kan forandre seg omtrent fra dag til dag. Vi kan imidlertid si ut fra empiriske studier og erfaringer at et område på 20-30 totale reps per muskelgruppe (alt fra 2-3 sett 10 reps til 5 sett 5 reps og 6-10 sett 3 reps) omtrent 2 ganger i uka er ganske nær den optimale balansen.

Det er heller ikke sånn at dobbelt så mange sett vil gi dobbelt så bra resultater - vi snakker bare om noen få prosent ekstra effekt, samtidig som risikoen for overtrening øker med titalls prosent. Vær derfor heller konservativ enn å bare peise på - tren SMART i stedet for MYE. Ser vi på treningsprogrammer som har vist seg å fungere meget bra for mange forskjellige løftere ser vi at også de bruker et repsområde på 20-30 totalt per muskelgruppe (5x5, RYP/HST, DC/Doggcrapp).

Muskelgrupper som skal prioriteres kan vi oppjustere til et høyere volum på 30-50 totale reps. Ser vi på mekanismene for muskelvekst er det en kombinasjon av belastning (det vil si, progresjon i belastning), volum, tilstrekkelig høy treningsfrekvens og såkalte metabolske faktorer som gir optimal framgang. Det er altså ingen "magiske" repsområder som er best, en omfattende studie på dette viste for eksempel like bra framgang enten forsøksgruppa trente 3-5 reps, 8-12 eller 15-20 reps så lenge treningsmengden var lik og vektene de løftet økte regelmessig. Vi må derfor se på hva muskelen har vært utsatt for tidligere for å vite hva som må til for å stimulere den til videre vekst. Viderekomne utøvere vant til litt tyngre belastninger bør sjelden løfte lettere vekter enn ca 12RM (en vekt du klarer 12 reps, men ikke 13 reps med).

For å få inn det nødvendige volum på tyngre vekter skal utmattelse unngås så mye som mulig, så bruk derfor Myo-reps.  Kort sagt vil du løfte 4 sett 5-6 reps på din 10-12RM de første ukene, så går du gradvis via 6-8 sett 3-4 reps når vektene blir tyngre, og helt ned til 10-15 sett 1-2 reps. Husk at hvilepausene skal være korte, men du skal alltid trene på overskudd - så øk heller hvilepausene og ta færre reps per sett enn å redusere vekta eller å tyne deg til utmattelse.

Et eksempel:

Du er kommet i uke 3 av programmet, og belastningen er omtrent det du kan løfte 8 ganger maks (8RM). Øvelsen vil forløpe slik:

4 reps, 10sek pause, 4 reps (litt tungt), 20 sek pause, 3 reps, 20 sek pause, 3 reps (litt tungt igjen), 20-30 sek pause, 2 reps...og så videre til du har fullført 20 reps totalt.

Progresjon

Jeg må igjen minne om at volum eller treningsmengde ikke er det viktigste for økning i styrke og muskelmasse. Studier viser treningseffekt selv med bare ett sett, så cb_nedtrekk.jpgfellesnevneren er at vektene økes regelmessig. Du vil altså ikke bli større eller sterkere hvis du løfter de samme vektene vekter ett år fra nå som det du gjør i dag. Selv om det vil være perioder der du reduserer vektene i overgangen fra en treningsfase til den neste (periodisering), skal du allikevel over tid helst ende opp på tyngre og tyngre maksvekter på slutten av treningsfasene.

Primærøvelsen for muskelen du vil prioritere, som regel et baseløft, bør starte progresjonen på omtrent 10-12RM, og en belastningsprogresjon på ca 5% fra uke til uke - eksempelvis fra 50kg til 52,5kg, eller fra 100kg til 105kg fra en uke til den neste. Aktuelle baseløft er benkpress (skrå/flat), dips, skulderpress, chins, roing, markløft og knebøy.

For ren muskelmasse vil jeg anbefale at du kjører en progresjon fra ca 10-12RM (litt lettere basert på ditt treningsnivå) til ca 5RM før du avslutter treningsfasen, som i praksis blir omtrent 5% økning i treningsvekter hver uke i 6 uker.

For mer fokus på styrke kan du starte treningsfasen på 6-8RM og avslutte helt opptil 1-3RM vekter, en progresjon som kan ta alt fra 3-6 uker. Vi vil komme med flere artikler på programoppsett i forhold til målsetninger.

Du har nå unnagjort de første 20 totale repsene for muskelen du vil prioritere, og har tilfredsstilt det første kravet, nemlig mekanisk belastning og en progresjon i denne.

I neste del skal vi se på det sekundære kravet om metabolske faktorer, så følg med!

 

Børge A. Fagerli

Coach MyoRevolution Team

borge@myorevolution.com


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Forskning forteller hvorfor kvinner tåler mer treningsvolum enn menn.

Muskelvekst - Så mange faktorer

Trening22.06.2016150

Men hvilke er egentlig av betydning?
Har du noen gang fått noe annet enn et statisk treningsprogram?
Med akademisk tilnærming går vi gjennom de mest relevante forskningsrapportene på området.

Muskelvekst - Så mange faktorer

Trening22.06.2016150

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!