Strongman - Noe for deg?

Strongman17.10.2007Egil Berli-Johnsen0

Opp gjennom tiden har særlig menn likt å konkurrere om hvem som er sterkest. Om det er gjennom kamp mann mot mann, eller ved å måle styrke med løfting av tunge saker og ting, så er kampen fortsatt den samme. Kampen om å være sterkest.

Og fortsatt elsker vi som publikum å se mennesker ofre blod og svette i denne DSC_0722.jpgkampen. Strongman/strongwoman er nok den mest showpregede sporten blant kraftsportene. I strongman inngår det mange øvelser. En konkurranse varer gjerne over et par dager. Blant øvelsene kan vi nevne Stokkpress, Stokkløft, Kronløft/CageDL, Farmers Walk, Conanswheel, Atlas steiner, Yokerace/åk, Dekkvelt og mange flere øvelser. Strongman krever mer av utøveren rent kondisjonsmessig enn styrkeløft og vektløfting.

For å bli god i strongman er det allsidig styrke som gjelder pluss litt kondisjon.
Strongman er mindre spesialisert enn vektløfting og styrkeløft. Mange forskjellige og varierende øvelser gjør det vanskelig for de som konkurrerer i strongman å finpusse teknikk like mye som i de andre kraftsportene. Likevel er god teknikk og øvelsesutførelse viktig for å både hevde seg og å forbli skadefri.

Forbund og Organisasjoner i Norge og utland

WSMSS (World Strongest Man Super Series), IFSA (International Federation Strongman Athletes), WSC (World Strongman Cup) IFSA er mer og mer påveg ut internasjonalt sett. Det gjøres fortsatt forsøk i Sverige og på Island, men veien ut i verden går nå hovedsaklig gjennom WSM SS og WSC. Nasjonalt sett er det egentlig bare Strongman Norge som har forsøkt å samle utøvere og arrangører, men problemet er at det arrangeres mange konkurranser av arrangører som gir blaffen i standardiseringer og prinsipper, og som ikke engang er interessert i å være med på å utvikle sporten.

DSC_7898.jpgNorges Sterkeste Mann blir arrangert av Viking Power Production (Svend Karlsen og Lene Karlsen). Svend Karlsen er tidligere Verdens Sterkeste mann. Kvalifisering til NSM skjer gjennom Kristiansand Showlift Open OG gjennom enkelte av Strongman Norge sine stevner. Battle of Vikings og Norwegian Invitational er to av disse.

Strongman Norge er en utøverorganisasjon som prøver å samle amatørene i et lite forbund. Dette for å kunne ha en oversikt over utøvere, konkurranser og kunne samarbeide om å forhandle frem rabatter og avtaler om utstyr og konkurranser. Samtidig jobber Strongman Norge med arrangører for å forsøke å utvikle sporten med å prøve ut flere øvelser og nye momenter.

Knut Bjorvatn har brukt å arrangere NM i enkeltøvelser på Valhalla utenfor Tvedestrand, noe som er et fullverdig NM i og med at man her kan delta i bare de øvelser man vil, og det gjerne er øvelser litt utenom "vanlig" stevnestandard.

Kristiansand Strongteam arrangerer Kristiansand Showlift Open hvert år, og dette stevnet er et kvalikstevne til NSM. Showlift skiller seg fra strongman med at her kan man delta i de øvelser man vil, og bli premiert for hver øvelse, samt overall.
Strongman er et "overallstevne" og å ikke delta i en øvelser gir diskvalifikasjon.

Norges Sterkeste Kvinne arrangeres av Strongman Norge, og til nå har enten Roy Holte eller Egil Berli-Johnsen vært arrangørene. Larvik Grand Prix og Jærens Sterkeste er også konkurranser med lang tradisjon.

Øvelser

FarmersWalk/Bondegange: Lodd i hver neve, håndtak lavere enn 50 cm over farmers-walk.jpgbakken, enten blytunge lodd 20 meter på tid, eller medium tunge lodd for max distanse.
YokeRace/Børtre/åk: Her fins leddede varianter og "faste" rammer.
Yoken skal være justerbar og utøveren har ikke lov til å "Slide" vektene i bakken under utførelsen. Her er det som oftest en gitt distanse på tid som gjelder. e.g. 20 meter eller 30 meter.
Conans: Stang med vekt er festet i et fast punkt. Utøveren prøver å ha stanga i favnen lengst mulig, og gå lengst mulig. Enten målt i grader eller runder. Det er vanligvis ikke lov å hvile stangen på beltet.
Atlas Steiner: Kulene er runde, klister er tillatt, blod må regnes med. Opp til høyder minimum 120 cm. Dette er en rounded back øvelse, som er meget belastende for hamstrings, rumpe og korsrygg. Fantastisk bra øvelse for rygg forutsatt at men løfter en "lett stein".
TruckPull: En skikkelig sele må være trygt festet i lastebil eller lignende, håndtau brukes til å dra seg fremover med, og for å kunne holde en lav og rett linje.
Stokkpress: Stokken skal vendes og PUSHPRESSES over hodet. Splitt og Dip er IKKE tillatt. (mer og mer uvanlig øvsele)
Stokkløft: Stokken skal over hodet på rake armer. Her er splitt og dip tillatt. Truck og Kran ikke tillatt.
Dekkvelt: Dekk, grip, velt! Her kan grepsbredde variere alt etter hvilken teknikk man er nødt til å bruke. Smalt grep gjør biceps mer skadeutsatt, mens bredt grep fordrer lavere utgangsstilling og derfor større skaderisiko for legger.
apollons-axle.jpgVikingrock: Stein skal løftes fra bakken og pushpresses over hodet.
VikingPress: Leddet militærpress innretning. Pushpresses. Ben utrettet før armene, altså ingen dip.
Husafell Stein: Stein for bæring. Bredere øverst. og grepet skal være "omfavnende".. ;) Den orginale Husfelt steinen er på Island, og veier omkring 180 kg.
Weight for Heigth: Vekt (25 kg?)kastes over en gitt høyde. Hjelm vil ikke redde deg her. Denne øvelsen er hentet fra Highland games.
Kronløft: 18 tommer fra stang til bakken. vektene i "bur" på hver side av stanga. Øvelsen er også kjent som Halvmark,
Apollons Axle: Aksling på minst 5 cm diameter med faste dekk+ vekter, slik at stanga er vanskelig å vende. Enten over hodet for max eller reps.
Arm over Arm: Bil eller lignende skal dra's inn av utøveren som sitter på samme sted med spenntak for bena.
Hercules Hold: To biler som står fra rampe skal holdes. Kan også være andre ting enn biler selvfølgelig.
BilTrilebår: Fastsveisede håndtak, lek trillebår.
Markløft med bil: Fastsveisede håndtak, eller ramme. enten max eller reps.
BilVelt: Duh... flipp bilen fra siden.. easy as that.
Powerstairs: Overdimensjonert pyramidetrapp hvor en utøver skal løfte lodd opp til øverste trinn.
Medley: Sammensatt av flere øvelser. e.g. Dekkvelt, husafell og loading.
Carry&Drag: e.g. bære stein og lodd bort til slede, dra sleden tilbake.
Markløft: Med drakt og reimer for reps
Markløft med Apollons: Ikke sumo, både grep og ryggstyrke blir avgjørende.


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!