Knær foran tær?

Trening11.01.2008Mike Boyle0

En av de store treningsmytene er idéen om at knærne aldri skal være foran tærne når man kjører knebøy eller utfall.

Jeg er ikke helt sikker på hvor denne myten kom fra, men jeg ser det ofte blir skrevet i diverse artikler. Om jeg skal tippe så kom idéen med gode intensjoner fra en lege eller fysioterapeut. Sannheten er at dette konseptet er delvis feil. Det er vanlig blant de som har problemer med å utføre knebøy at de overdriver sitt tilgjengelige bevegelsesområde i ankelen. Med andre ord, for å senke tyngdepunktet beveger de ankelen slik at vekten hovedsaklig plasseres på fotens fremre del. Dette blir enten gjort på grunn av dårlig koordinasjon eller svakheter. Personer med svake hoftestrekkere kan gi en illusjon av en mini-knebøy kun ved å bøye anklene (dorsifleksjon). Det ser dermed ut som at knærne beveger seg forover, men problemet ligger i biomekanikk og vektdistribusjon.

kneboy_vising2.jpgIdeen om at knærne ikke skal bevege seg fremover under knebøy og utfall er egentlig et spørsmål om vektdistribusjon som relateres mer til foten og ankelen, enn til selve kneet. Kneet beveger seg faktisk forover basert på det som skjer i ankelen og foten. Når vi poengterer for noen at de ikke skal la knærne gå forover på vei ned, prøver vi egentlig å korrigere et problem med vektdistribusjon, ikke et problem med bevegelse av kneet.

Spørsmålet handler altså om hvorvidt vekten skal legges på hælene eller tærne under knebøy. For å kontrollere kne- og ankelbevegelse sier vi til våre utøvere at de skal "sette seg bakover og komme seg på hælene". Når man får korrigert vektdistribusjonen vil knærne og anklene bevege seg synkronisert og resultatet blir en forbedret utførelse av knebøy. Å fortelle en utøver eller klient å ikke la knærne bevege seg forover er en feil korrigering av problemet, som jo egentlig stammer fra foten. 

Neste gang du ser noen kjøre knebøy med en "knærne først" tilnærming, ta en titt på føttene og anklene. Jeg kan nesten garantere deg at tyngdepunktet deres er på fremre del av foten og at de starter bevegelsen fra anklene. Ved å ha fokus på å starte bevegelsen fra knærne i stedet vil resultatet være at de "setter seg bakover", noe som er svært gunstig for skadeforebygging.

Sannheten er at bevegelsen skal starte fra hoftene og knærne, ikke fra anklene. Å dytte knærne fremover er helt klart en feil som skal korrigeres, men resonneringen har vært helt feil. I en hvilken som helst dyp knebøy vil knærne være over fremre del av foten. Spørsmålet handler ikke så mye om i hvilken retning knærne går, men hvor vekten distribueres og hvilke ledd som beveger seg først.

Mike Boyle
www.StrengthCoach.com

Oversatt av Eirik Sandvik

 

 


Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Under et løft med knebøy brakk denne karen beinet sitt 3 steder. OBS: ikke for sarte sjeler!
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.
Stram opp rumpa di hjemme i stua med disse 7 øvelsene.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Hun gikk ned i vekt og så opp i vekt igjen - og ble strammere!
Abby Pollock (22) har gjort litt av en forvandling.
Vil en kaffekopp eller to føre til at du presterer bedre på trening?
Søtsug og andre cravings er din verste fiende når du er på diett.
«Simplicity is the key to brilliance» - Bruce Lee