Veien til suksess

Trening22.01.2008Tom Arild Waagbø aka Iron IC1

Mennesket er tilsynelatende et vesen som er glad i å sette ting i bås. Om det ikke klarer å sette et eller annet i bås, blir det irritert på den aktuelle tingen, og dermed oppstår dissonans og behov for å rakke ned på.

Dette kommer veldig tydelig frem i kroppsbyggerverdenen, hvor så utrolig mange mennesker har så utrolig mange tanker om noe som i og for seg er et simpelt konsept: Øke muskelmassen.

Min teori er at mennesket forenkler sin prosessering av persepsjonsinntrykkene ved å "sette ting i bås", og dermed reduserer "plassbehovet" på harddisken (les: hjernen). Dette viser seg typisk gjennom den altfor vanlige svart-hvit holdningen mennesker gjerne har. Selv om enkelte har en gråsone, er det fortsatt altfor mange som bare klarer å se en side av saken. Hvorfor skriver jeg om dette? Fordi det er akkurat det som skjer i kroppsbyggerverdenen. Noen liker volumtrening, andre liker HST, en tredje gruppe liker HIT og en fjerde gruppe finner opp et eget hybridsystem basert på andre filosofier, osv. Når de har "tatt sitt valg" starter de en stor kampanje for å promotere sitt syn, og en tilsvarende stor kampanje for å sverte "de andres" syn. Det kan bli krig av mindre...men det finnes håp.

Enkelte har oppdaget at responsen på styrketrening er veldig individuell, hovedsakelig pga de genene du har fått utdelt. Enkelte har til og med oppdaget at mens noen kan trene volumtrening og ende opp som monstre, kan andre trene akkurat det samme programmet, og ende opp like tynn og spinkel som før man begynte å trene. Hvorfor? Nei, det er i liten grad dopmidler som forårsaker dette, men hva kan det da være? Her er et hint: Den individuelle evnen til å hente seg inn mellom treningene, som er genetisk betinget. Den kursiverte setningen har blitt så altfor glemt i dagens kroppsbyggerverden, men den er utrolig viktig.

Uten å ha noen vitenskapelig grunnlag for å si dette, annet enn erfaringen til veldig mange innen treningsverdenen, vil jeg komme med en påstand. Det er kanskje bare 10-15% av befolkningen som kan takle et volumtreningsprogram. De neste 10-15% kan trene noe volum hvis de får god hvile. Ca 50% av befolkningen ("mannen i gata") vokser vanligvis best på lavt volum og god tid til å ta seg inn mellom treningene, gjerne også høy intensitet. De påfølgende 10-15% tåler enda mindre trening, og er kanskje nødt til å trene hver muskel mindre enn en gang i uka. Den aller siste 5% er kanskje den delen som virkelig trenger en Mentzer-stil trening, med trening kanskje hver 14.dag og lignende. Vi snakker altså her om den individuelle evnen til å hente seg inn mellom treningene, som er genetisk betinget.

Når dere har lest så langt, så skjønner dere at det kanskje er noe i det jeg prøver å fortelle dere her. Alle har en type trening som treffer godt innenfor deres innhentingsevne. De heldigste er de som responderer til volumtrening, for det er liten tvil om at de er også dem som har lettest for å vokse, og ender da logisk opp som de største. Det er denne 10-15% gruppa som gjerne ender opp som kroppsbyggere på toppnivå. Den påfølgende 10%-15% gruppa kan nok henge på dem lenge, men før eller siden er de nok nødt til å redusere volumet. Jeg vil likevel si, først som sist, at til og med gruppa med dårligst gener kan utvikle en flott kropp, som vil imponere mange, hvis de trener riktig i forhold til sin innhentningsevne.

Jeg vil bruke et eget avsnitt på 50%-gruppa, de gjennomsnittlige. De aller fleste i denne gruppa trener volumtrening, men sannheten er at de fleste av disse har liten eller ingen fremgang (sett bort fra det første treningsåret, samt eventuelt etter sin første dop-kur). De bør holde volumet relativt lavt og legge inn god tid til hvile, for ikke å snakke om kjøre et strikt og godt kosthold.

Hva er så veien til suksess? Hva betyr alt dette for deg? Kort sammenfattet dreier det hele seg om å finne ut hvilken treningsform som passer for deg! Det vil si; hvor mye, hvor intensivt og hvor ofte du kan trene uten at du blir overtrent. Din kropps innhentingsevne, altså din gener, er avgjørende for hva som vil gi deg optimale resultater. Selvsagt vil også måten treningsprogrammet er satt opp ha betydning for resultatene. Det være seg utvalg av øvelser, rekkefølge på øvelsene og selvsagt også hvordan disse utføres m.m. Noen typer av øvelser bør være med i programmet ditt, mens andre ikke er like viktige.

Selv om disse tingene er på plass og fungerer, må man huske på at andre faktorer har betydning for det totale resultatet. Det hjelper lite å trene bra hvis man ikke gir kroppen det den må ha for å vokse. Kroppen MÅ også få nok og riktig mat, samt nok hvile/restitusjon! To andre faktorer er meget viktige i jakten på suksess. Det ene er NØYAKTIGHET OG ORDEN. Det betyr at du skal føre treningslogg/dagbok på HVER TRENING! Den andre faktoren er PROGRESJON! Dette betyr at du hele tiden skal forsøke å øke den totale belastningen på hver enkelt øvelse, hver gang du trener øvelsen. Du må konkurrere med deg selv!

 


Akkurat startet å trene eller forholdsvis fersk innen styrketrening?
«Simplicity is the key to brilliance» - Bruce Lee
Ingen resultater? Dette er de vanlige feilene du gjør på treningssenteret.
Progresjon er viktig for å få resultater av treningen.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!