Sesamin - Hvordan eie sine egne gener

Kosthold06.02.2008Gard Valderhaug4

Sesamin er den desidert aller viktigst nyheten på kosttilskuddsfronten de siste årene. Likevel har ikke alle hørt om denne frekkasen av en nykommer, og svært få vet nevneverdig mye om hva dette tilskuddet egentlig gjør og mekanismene som ligger bak.

Denne artikkelen vil forhåpentligvis oppklare det viktigste rundt dette og sist, men ikke minst, argumentere godt for hvorfor dette tilskuddet er utrolig spennende med et enormt potensial.

Sesamin kan nemlig være såpass effektivt at man kan overgå sine egne genetiske begrensninger - spesielt om du er typen som lett legger på seg og raskt merker det om du sluntrer unna et par treninger. Høres det for godt ut vil å være sant? Definitivt, men leser du artikkelen og prøver selv, kan du fort forandre mening.

Virkningsmekanismer og bakgrunn

Sesamin utvinnes fra sesamfrø, og består egentlig av to ulike bioaktive stoffer: sesamin og episesamin. Beklageligvis er det ingenting å spore av disse to i ren sesamolje, da de degraderes hurtig i produksjonen av oljen - i det hele tatt er det en dyr og problematisk affære å isolere sesamin, noe som fører til at det beklageligvis ikke er det billigste kosttilskuddet som er å oppdrive.

Sesamin virker hovedsakelig via to hovedmekanismer: den binder seg til en reseptor ved navn PPAR-alfa og den forårsaker produksjon av et karnitin-basert enzym ved navn CPT, som er begrensende ved fettoksidering i skjelettmuskulatur (det vil si at om man øker nivået av dette enzymet, øker man også fettforbrenningen). Av disse effektene antas førstnevnte å være dominerende og mest undersøkt.

Det er på plass med en liten disclaimer; det finnes minimalt med forskning på sesamins effekt på mennesker. Effekten den har på mus og rotter er imidlertid godt etablert - disse ender i praksis opp som slanke og sunne supergnagere. Så er ikke det ekstremt spekulativt å anbefale et slikt produkt? Faktisk ikke. Grunnen er at det finnes reseptbelagte medisiner med samme hovedvirkningsmekanisme som sesamin - aktivering av PPAR-alfa-reseptoren - riktignok har disse som regel en betydelig kraftigere effekt, men forskningen på disse medisinene kan med god grunn overføres til sesamin.

Uten at vi skal bli for tekniske, er PPAR-alfa en reseptor som stimulerer leveren til å i sterk grad øke forbrenningen av fettsyrer, i tillegg til en rekke andre morsomme effekter. Medisinene designet for å aktivere PPAR-alfa gis til overvektige med kolesterolproblemer, blant annet på grunn av denne effekten. Hvor virkningsfull sesamin er sammenlignet med denne typene medikamenter, som har fellesbetegnelsen fibrater, finnes det ingen data på. Skal man likevel spekulere rundt dette, er det rimelig å anta at sesamin ikke befinner langt unna de mildeste av fibrat-versjonene hva effekt angår. De mer potente fibratene derimot, befinner seg i en annen dimensjon og bør overlates til de som virkelig trenger dem.
Så hva kan man forvente av sesamin? Nøyaktig hva gjør dette tilskuddet? Ikke så rent lite. Om doseringen er tilstrekkelig, kan man forvente at kroppen nærmest forandrer seg på genetisk nivå. En som før hadde en tendens til å legge på seg lett, vil oppdage at kroppen plutselig ikke lenger er så tilbøyelig til dette lenger. En moderat forvandling fra endomorfi til mesomorfi, om man vil. Dette gjelder både i perioder med overskuddskalorier og i perioder med underskuddskalorier. Og, som om ikke dette skulle være tilstrekkelig, kan man også ta til seg en rekke helsemessige fordeler.

Beklageligvis har medaljen en bakside også, det finnes et par bivirkninger som vil vi ta for oss mer detaljert etterhvert; disse kan sågar være såpass plagsomme at enkelte velger å ikke bruke tilskuddet.

Sesamins positive effekter

Øker kroppens fettforbrenning og gjør en mindre tilbøyelig til å legge på seg fettmasse
Dette er fanen som tilskuddet hovedsakelig har blitt markedsført under og sesamin har da også en potensial formidabel effekt på dette området, både i skjelletmuskulatur og i lever. I rotter har det blitt målt femdoblinger, og når de i tillegg ble gitt omega-3-fettsyrer, så man at fettforbrenningen i økte til tyve ganger opprinnelig nivå! Når er du antageligvis ikke en rotte (i så fall har evolusjonen gjort kvantesprang siden jeg skrev dette), men samme effekten er tilstede hos mennesker, selv om den nødvendigvis vil være mildere.

Har en sterk systematisk antiinflammatorisk effekt

Denne effekten plasserer vi uten å nøle under kategorien "helse". Kronisk, moderat inflammasjon ("betennelse") ser mer og mer ut til å være en viktig medvirkende årsak til åreforkalking og degenering av blodårer. Oksidering av LDL-kolesterol bidrar direkte til forkalking på innsiden av blodårer og det er dette som gjør at et høyt nivå av LDL i utgangspunktet blir betraktet som svært ugunstig. Ikke bare vil den inflammatoriske effekten fra sesamin påvirke de indre kroppslige omgivelsene til at dette er mindre tilbøyelig til å finne sted, den vil også direkte motvirke dette i sin egenskap som antioksidant.

Fungerer leverbeskyttende

Fettlever er en skadelig levertilstand som kan oppstå enten ved overvekt eller via et høyt inntak av alkohol - eventuelt ved en kombinasjon. I disse tilfellene akkummulerer det seg store mengder fett rundt leveren, og i verste fall kan det ende opp svært så stygt. Beileilig nok er sesamin effektiv mot dette - med andre ord, å øke dosene kan være riktig så fornuftig om man er typen som helst ikke sier nei til en fest, men samtidig vil passe på Herr Lever. Andre uønskede bieffekter av et hyppig alkoholinntak vil sesamin imidlertid ikke beskytte mot, være seg klamydia eller sviktende personlig økonomi.

Øker nivåene av E-vitamin i blodet

Sesamin bidrar til å holde blodnivåene av E-vitamin høye, enten via en form for resirkulering eller ved å motvirke oksidasjon av vitaminet. Ingen har funnet ut den eksakte virkningsmeksanismen per dags dato, men så er det da også utelukkende av akademisk interesse og vi overlater til eventuelt spesielt interesserte statsansatte forskere å finne ut av dette mystiske mysteriumet.

Reduserer nivåene av LDL og triglyserider i blodet og øker nivåene av HDL

Som om ikke effektene nevnt overfor skulle være nok, vil sesamin også redusere nivåene av den "skadelige" kolesteroltypen LDL og triglyserider, i tillegg til å øke nivåene av den "gode" kolesteroltypen HDL. Legg merke til at dette er en logisk effekt av at sesamin ligner på fibrater i effekt og virkningsmekanisme. Fibrater blir som nevnt tidligere skrevet ut til pasienter med kolesterolforstyrrelser. Betyr det at man bør unngå sesamin om man har lekre og smekre kolesterolverdier? På ingen måte.

Bivirkninger

Når vi har å gjøre med et tilskudd som er såpass potent som sesamin er, slipper man uheldigvis ikke unna bivirkninger. Ingen av disse er spesielt beskymringsverdige helsemessig, men de kan være ubehagelige, irriterende og i verste fall være ødeleggende for livskvaliteten. De vi skal konsentrere oss mest om er en generell følelse av mangel på energi og en reduksjon av libido.

En generell slapphetsfølelse rapporteres av mange, det engelske ordet lethargy beskrives denne tilstanden godt. Dette er egentlig en logisk konsekvens av hvordan sesamin fungerer - man har en betydelig oppjustering av fettforbrenning som bidrar til en sliten følelse i kroppen - man har rett og slett ikke enorme mengder overskuddsenergi tilgjengelig. Spesielt blir kombinasjonen få karbohydrater og sesamin beskrevet som drepende for overskuddet, så de som foretrekker et slikt kosthold bør tenke seg om et par ganger før de eventuelt introduserer sesamin i sitt kosttilskuddsarsenal.

En reduksjon i libido er også en av de vanligste tilbakemeldingene med negativt fortegn. Årsaken til dette er åpen for spekulasjoner, det kan være en reduksjon i produksjonen av nitrogenmonoksid (NO, som antas å være en viktig faktor i libido), det kan være en liten reduksjon i testosteronnnivå og dens androgene derivater eller det kan være en økning i prolaktinnivå (nivåene av prolaktin øker med opptil fire hundre prosent etter orgasme og er følgelige sterkt koblet med en følelse at man er 'forsynt').

For mange vil en slik bivirkning være ødeleggende nok for livskvaliteten til at man velger å la være å bruke tilskuddet. Imidlertid er det store individuelle forskjeller her, noen merker ingenting, mens andre føler seg i praksis som om de har blitt kastrert med et rustent barberblad - det beste for hver enkelt er nok derfor å prøve og se i hvilken grad man blir påvirket.

Dosering og praktiske tips

Hvis ikke avsnittet om bivirkningene skremte deg bort, er det på sin plass å diskutere doseringer. Tommelfingerregelen her er, for å si det noe brutalt, jo fetere du er, jo mer bør du ta. Er du enormt overvektig, bør du ta så mye du har råd til - så bra vil faktisk sesamin være i en slik situasjon. For de øvrige kan utgangspunktet være et sted mellom 500-2500 mg daglig -spredd utover dagen eller før leggetid. Unngå også for all del å ta sesamin før kardio, det vil fungerere som fryktelig dyr energi.

En konklusjon passer fint inn her på slutten. Hvis du kan takle bivirkningene og ikke er et genetisk vidunder resten av verden misunner, er sannsynligvis sesamin et tilskudd du bør vurdere. Prisen kan riktignok være for stiv for enkelte, men jeg vil på det varmeste anbefale at man i det minste prøver ut godsakene - det vil faktisk være en smule dumt å la være.

 


Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Trenger du en ny boost?

Dette bør du spise etter trening

Kosthold11.05.201841

Se hva du skal fylle opp med av protein, karbohydrat og fett etter trening.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!