Et nytt perspektiv - Del1

Trening25.02.2008Eirik Sandvik0

Hver dag ser vi folk utsette seg for situasjoner både på trening og i dagliglivet som utsetter dem for høy skaderisiko. Eirik Sandvik skal i denne artikkelserien se på en del ting som vi burde være mer bevisste på for å unngå unødvendige skader.

Forrige år bød for mitt vedkommende på en rekke ubehageligheter og er definitivt det året som har lært meg mest om meg selv med tanke på mine begrensninger, men ikke minst med tanke på mine muligheter. Jeg kan vel tørre å påstå at det er et aldri så lite under at jeg fortsatt er i live, noe jeg selvfølgelig er takknemmelig for, men lærdommen fra dette er det aller viktigste og kan summeres i følgende setning: "Man skal ikke ta noe for gitt". Dette er jo en klisjé tenker du vel, men ta det fra en person som på kun ett år har vært igjennom flere ulykker, sykdommer og skader til å fylle et par sykehus (liten overdrivelse).

Faktum er at jeg til daglig legger merke til vandrende ulykker som bare venter på å skje, spesielt når jeg ser hvordan de fleste av oss velger å trene. Tilbakeslag er noe man alltid må regne med, men hvorfor ikke gjøre noen enkle grep for i det minste å gjøre tiden i styrkerommet så forebyggende og effektiv som mulig? Det er nettopp det vi skal se på i denne artikkelen.

Før vi går i gang med punktene vil jeg bare tillegge at dette på ingen måte er ment som en meget grundig og forklarende artikkel, men heller korte viktigheter man raskt kan la synke inn i bevisstheten. La oss begynne med første naive holdning.

"Jeg bare plukker opp denne, jeg"

Dette er ingen bombe, men jeg kan bare ikke unngå å kommentere det faktum at svært få personer klarer å løfte opp ting fra bakken på korrekt måte. På treninga forleden var jeg vel kanskje vitne til tidenes mest overdrevne krumning av ryggen da en kar holdt på med noe som i hans fantasi skulle være strake markløft. Jeg kan sverge på at jeg hørte det spraket i ryggraden hans da han tok grep og løftet. Skal du ta opp noe fra bakken får du sørge for at hofta utfører bevegelsen, for jeg kan love deg at ryggraden ikke er så ufattelig begeistret for å gjøre alt arbeidet på egenhånd. Jeg kan ikke helt forstå tankegangen til folk når de gjør slikt tull som dette, men jeg har da i det minste en teori på det som stiller dem i et litt bedre og tilgivende lys.

For det første: de fleste eier ikke romfølelse og har heller ingen evne til å skille mellom bevegelse i hofte og rygg.

For det andre: de vet rett og slett ikke hvordan øvelsen skal utføres og de har null forståelse av kroppens funksjonalitet.

For det tredje: Vi er da alle verdensmestere i dette landet, så dette kan vel gamlefar best, han som har spit fotball i eliteserien for 10 år siden. "Det får da være grenser for frekkhet, komme her med tips til meg!? "

Det skal sies at det kan være flere grunner til mindre bra teknikk, men det meste kan rettes på og det er verdt å vite hvordan man skal løfte opp noe fra bakken uten å fremprovosere skader, enten det er snakk om 300 kg på gymmet eller vedkubben i hagen.

"Jeg bare drar i denne, jeg"

Hver bidige gang jeg trener er det bare nødt til å dukke opp folk som absolutt skal benytte sittende kabelroing apparatet som en romaskin! Hvor mange ganger er man nødt til å skrike ulv før ulven kommer? Er kanskje ikke slik utsagnet er, men det er på tide å skjønne greia. Ryggen skal verken krummes eller bevege seg flere meter under denne øvelsen. Sitt med litt bøy i knærne, strak kropp med brystet opp og dra kontrollert, hvor vanskelig trenger det egentlig å være?

Når det er bevist at deler av ryggmuskulaturen "slår seg av" ved fleksjon under belastning og at belastning påført krum rygg er noe av det verste man kan gjøre, hvorfor gjøre det? Alle "vet" at ryggen ikke skal krummes når man kjører knebøy (mange gjør det likevel), men det er tydeligvis vanskelig å se at dette ikke er universelt og at ryggen lever sitt eget frie liv utenfor knebøy-racken.

Du kan dra i så mye du vil for min del, sørg bare for at du ikke drar så ukorrekt at du ender opp med å ryke noe (pun intended).

"Jeg bare bruker belte, jeg"

Den her slår aldri feil. Det bare MÅ være en eller annen som bruker belte på absolutt alle mulige øvelser når jeg ser meg omkring på gymmet, men til hvilken fordel? Særdeles ingen, sier nå jeg. Bruk av belte er vist å kunne være et fornuftig valg (på noen øvelser) om man allerede har eller har hatt ryggproblemer, men forskning sier noe annet om man kan klassifiseres som frisk. Jeg kan ærlig innrømme at jeg ikke skjønner tankegangen til folk når det kommer til beltebruk.

Greit, skal du prøve deg på et nytt maksløft eller rett og slett trene veldig tungt, så kan beltebruk i markløft og knebøy være fordelaktig og noe jeg absolutt støtter, men dette er ikke hva jeg vanligvis observerer. Så vidt jeg kan se så brukes belte som en falsk trygghet som ikke fører til annet enn kompensering for dårlig teknikk. Jeg vet ikke om man skal gråte eller le når man ser enorm fleksjon av ryggen under ulike øvelser og i tillegg observerer et belte på samme sted, men det jeg vet er at det er feil og utrolig unødvendig. Et belte er ment som en ekstra støtte, sant? Skal det da kunne klare å støtte noe som allerede har rast sammen (sikter her til ryggraden)?

Fiks det grunnleggende først (tenk teknikk), deretter kan du vurdere om du har behov for ytterligere støtte, men ikke til bicepscurl og nedtrekk (har faktisk sett det flere ganger også).

"Jeg bare kjører sit-ups, jeg"

Oi, oi, oi. Dette er et felt man bør gå inn på med forsiktighet da jeg vet mange har en stor forkjærlighet for denne øvelsen, men skitt au. Som jeg skrev i artikkelen om Korrekt trening av kjernemuskulatur er denne muskulaturens oppgave å forhindre bevegelse av ryggraden, ikke skape den. Ser man på ulike idretter så er dyktige utøvere ekstremt flinke til å bruke kjernemuskulaturen som anti-rotatorer og la hofte og skuldre utføre bevegelse i stedet for å utsette ryggraden for unødvendig arbeid. Vanlig utførelse av sit-ups kan rett og slett skape ryggproblemer, men hvorfor er det så mange som fortsatt gjør dette? Vel, som med alt annen innen treningsverdenen florerer det av myter, noe som fører tilbake til ukorrekt kunnskapsformidling (så dere det gjelder: skam dere!). At personer kjører sit-ups på treningsballer er også å ta magemusklenes funksjon ut av proporsjoner. Rectus abd. er ment til å utføre kjappe og korte kontraksjoner, så dette er noe vi kan endre temmelig lett ved noen få øvelsesendringer. Tenk deg selv hvordan kjernemuskulaturen må jobbe i ulike situasjoner. Når Bruce Lee var på farten, kom slagene lynraskt på grunn av en superrask aktivering av kjernemuskulaturen, ikke tregt over en lang strekning. Hva med et fotballskudd? Samme prinsippet gjelder her også. Selv om bevegelsen er over et langt område, er det fortsatt en lynrask kontraksjon over et kort område som er med på å avgjøre skuddets suksess. Det samme kan sies om mange andre idrettssituasjoner.

Du må gjerne kjøre sit-ups om du absolutt ønsker, eller om du er blant de heldige som ikke tar noen skade av dette (men selv om du ikke får noen plager i dag, hva om 5 år?), men det er langt bedre alternativer å velge mellom, så tenk deg om.

 

Eirik Sandvik

MyoRevolution Coach

eirik@myorevolution.com

 

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Hvor viktig tror du kroppsholdning er?
Får du vondt av knebøy? Les denne.
Lær hvorfor det kan være skadelig å presse knærne for langt ut.

Slik kjører du knebøy skadefritt

Trening04.03.2014653

Hvor god teknikk har du i knebøy og hvordan forebygger du mot skader?

Derfor er kroppsholdning viktig

Trening17.03.2020750

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!