Thomas Stellander - mye skader, men alltid optimist

Trening10.03.2008Sven Seeberg0

De fleste innen byggemiljøet kjenner IFBB Pro Thomas Stellander, det som ikke så menge kjenner til er hans mange og lange skadeavbrekk. I denne reportasjen forteller han selv om noen av sine verste skader.

Foto: www.seebergstudio.com

Han er født i Tromsø i 1969, begynte med fotball som seks åring. På Tromsø il. Da var høyden 1,30 og vekten var tilsvarende lav. 8 mars i 1987 i kamp mot Harstad sitt A Lag. I ett forsøk på å takle 3 Harstad spillere samtidig, greide han bare 2. Tredje mann traff Thomas midt på leggen og knakk begge leggbeina. På sykehuset ble han behandlet av blant annet moren til Roger og Steinar Nilsen, to av Norges mest kjente fotballspillere.

Startet med kroppsbygging

Når Thomas knakk leggbena hadde han allerede armen i gips. Han spilte med skumgummi på gipsen. Restitusjonen besto av mye sirkeltrening, dette ble Thomas lei av. Følte at dette var drit kjedelig. Thomas kom i kontakt med materialforvalteren i Tromsø il som akkurat hadde åpnet ett gym i Tromsø. Etter ca 9 mnd ble Thomas overtalt av den erfarende kroppsbygger garden i Tromsø til å stille i Stavanger Open, våren 1988. Den som hjalp Thomas i gang var den kjente byggeprofilen Ole Martin Viken, som gjorde comeback for et par år siden og bor i Tyskland.

Samme Viken satt opp dietten for Thomas. Dietten brøt Thomas ett par uker før konkurransen. Da ble det comeback på fotball banen, hvor Thomas ikke hadde lært noe av tidligere skader og knakk benet på nytt. Det positive denne gangen var at det var et fint brudd. Thomas gikk av banen, kledde på seg og tok med seg Steinar Nilsen til sykehuset. Legen fikk hjelp av dagens Tromsø trener Steinar Nilsen til å gipse han. To timer etter gipsingen var Thomas på Alfheim stadion og så på A laget til Tromsø. Under opptreningen av benet trenet Thomas mye mer styrketrening, for å satse mer på kroppsbygging. Han jobbet fortsatt som trener i fotball. En av hans elever var Ole Martin Årst, spiller i dag for Start og det norske landslaget. I denne perioden satset Thomas tungt på kroppsbyggingen, vi er nå kommet til 1989. Thomas fikk tilbud om utvidet trener jobb i Tromsø, men takket nei pga. satsing på kroppsbygging. På høsten i 1989 gjorde Thomas din debut på scenen i en byggekonkurranse. Thomas vant. Høsten 1990 flyttet Thomas til Oslo, sa opp jobben sin i Tromsø og kjørte på lykke og fromme til Oslo for å komme nærmere byggernes mekka, Haralds Gym.

Jobbkarriere og mer skader

Når Thomas kom til Oslo bodde han hos den avdøde byggeren Erik Eriksen. Etter en liten oppstartsperiode fikk han seg jobb og kom i gang med treningen på en seriøs måte. I 1993 reiste Thomas nordover igjen for å delta i det første offisielle nord-norske mesterskapet i kroppsbygging hvor han vant tungvekt og overall. To uker etter på deltok Thomas på sitt første NM i Oslo og kom på tredjeplass i minus 90 kg klassen. Etter det tok Thomas en pause i treningen før han flyttet tilbake til Tromsø i 1994. Han startet opp et firma og fikk seg kjæreste. Han brukte det meste av sin fritid til å bygge opp sitt firma som drev med utleie av dørvakter. I 1995 ble Thomas sammen med Ann-Hege, de forlovet seg etter en mnd og fikk en datter 1. mars i 1996. De giftet seg 13. juni 1998.

1. juni 1999 gikk Thomas på gymmet med kun ett mål for øynene, det var et skikkelig comeback. Scene comebacket kom i år 2000 i NM i Oslo. Thomas vant overall og minus 100. To uker etterpå vant Thomas minus 100 kg klassen i Nordisk. NM 2001 vant han også minus 100 og overall. I 2002 vant han også minus 100 og overall. Rett før NM i 2002 skadet han seg stygt, fikk flere prolapser i nedre del av korsryggen. Han brukte krykker til han kom til stevnet og måtte ha hjelp til å komme opp og ned av seierspallen. Når det gjelder vandrepokalen i NM er det bare Thomas og Geir Borgan Paulsen som har vandrepokalen til odel og eie, men det er kun Thomas som har tre år på rad i Norge. Da ble det ett godt år med rehabiliterings trening før Thomas søkte om proff kortet i 2003.

Triceps slitt rett av

Han flyttet til Sandefjord i 2005 og fortsatte å jobbe som selger. På høsten 2006 i 40 årslaget til Frode Andresen (Gasp), noen få timer før festen gjorde Thomas en kjapp treningsøkt på Spenst i Halden. På siste settet og siste repetisjonen på en arm økt så ble tricepsen slitt løs fra benet under albuen. Først fullførte han festen med stil, før han ble lagt inn til operasjon en uke senere, med påfølgende komplikasjoner. Dagen etter han tok stingene fikk han en merkelig følelse under bandasjen der gipsen hadde vært. Thomas satte seg på bade og brukte speilet til å sjekke såret. Synet som han så var at nesten hele såret var åpent igjen, kona kjørte han rett til akutten i Tønsberg i et kraftig regnvær. På veien til Tønsberg punkterer de og har ikke med seg reservehjul. Med frustrert kone og barn i bilen blir redningen en kamerat som kommer med skum på boks til dekket. På sykehuset var det ikke noe gode nyheter å få. De fant at det var fullt av gule staffelikokker i såret til Thomas. Det medførte at Thomas måtte kjøre til Tønsberg annenhver dag i flere uker hvor de måtte stikke et kateter inn i armen ca 10 -12 cm med en gummislange for å skylle såret innenfra og ut. Det sammen med en tung antibiotika kur og ei utslitt kjerring så hadde vel livet vært slitsomt for de fleste, men ikke for en positiv nordlending.

Proffkonkurranse i Spania

Etter en del måneder med opptrening av armen begynte Thomas på en hard diett før han skulle stille i Spania i 2007. Under en forretningsreise i Finland påførte Thomas seg en ny ryggskade. Der en del av nervene i ryggen kom i klem og følelsen og styrken i venstre lår gradvis forsvant. Siden det var så kort tid til at Thomas skulle stille i Spania ville han ikke avbryte dietten og oppkjøringen. Grunnen til han ikke kastet inn håndkledet var mye pga. av seg selv, sponsorer og han hadde bare så lyst til å gå på scenen, Thomas valgte også å prøve ut en del andre ting under dietten som ikke var så vellykket, pga. tingenes tilstand. Dette gjorde så at Thomas stilte på en fot og var altfor tynn og i dårlig form når han stilte. Thomas ble flere erfaringer rikere av dette og ville ikke vært foruten. Det er ikke mange som kjenner til dette og takken for og prøve å stille var å få en del drittkasting på diverse forum.

Thomas så intet behov for å kommentere slike usakelige kommentarer. Folk bør kjenne den hele sannhet før de kritiserer andre offentlig. Det som det medførte tilslutt etter å ha prøvd alt som heter fagfolk og lommeboken var skrapet for penger, var en operasjon. Den ble utført på Tønsberg sykehus i januar 2008. Det ble også en del komplikasjoner, under operasjonen mistet Thomas over to liter blod. Legen brukte lengre tid enn beregnet på operasjonen pga. blødningene. På sykehuset lærte han å kjøre rullator som en proff pensjonist. Nok en gang fikk Thomas gule staffelikokker i såret. Denne gangen holdt det med en hestekur antibiotika. Per i dag har Thomas begynt og trene forsiktig, han har begynt hos fysioterapeut. Målet er å være tilbake for fullt om ca ett år fra i dag. De som kjenner Thomas godt vet at det skal mer enn noen skader til for å ta vekk hans gode humør.

Merittlisten til Thomas. Hentet fra http://www.thomasstellander.com

1.place city championship, Tromsø 89 class junior +80 kg

1.place North Norweationals -90 kg 93

1.place Nationals 2000 -100 kg and overall

1.place Nordic championshipgian competition +90 kg and overall 93

3.place N 2000 -100 kg

1.place Nationals 2001 -100 kg and overall

5.place Nutrition outlet gp Stockholm

4.place Nutrition outlet gp Strømstad

1.place Nationals 2002 -100 kg and overall

Pro Card 2003

13.place Australia Grand Prix 2004

17.place Orlando Pro 2004

16.place Night og the Champions 2004

16.place San Francisco 2005

6.place Australia Grand Prix 2005

Mer info om den skade forfulgte og blide nordlendingen fines her http://www.thomasstellander.com 


Flere av de største støttespillerne til Proteinfabrikken søker nå nye utfordringer.
I helgen fikk Maureen Blanquisco IFBB Pro kortet i Bikinifitness.
Vi tok en prat med Ayad rett før NM.
I 2016 kommer det en ny klasse som heter Classic Physique.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!