Hormonlære- endokrinologi

Trening13.01.2006Daniel M. Larsen0

Hormoner regulerer ulike prosesser i kroppen vår, vi har mange 10-talls forskjellige typer hormoner, men i denne artikkelen skal jeg kun ta for meg de som i større eller mindre grad påvirker deg treningsmessig, av den grunn at dette er et treningsforum

Hypotalamus og hypofysen
Hypofysen er kroppens viktigste endokrine kjertel, og en av funksjonene dens er å påvirke andre endokrine kjertlers hormonproduksjon. (En kjertel er et organ som produserer stoffer i kroppen vår). Hypofysen er igjen styrt av hypotalamus, hypotalamus sender signaler til hypofysen om hvilke hormoner den skal sende ut.

Det endokrine systemet
Det de endokrine organene har til felles er at hver av dem produserer et hormon som skal brukes et annet sted i kroppen. Hormonene blir sluppet ut i blodet(i blodårene) og blir transportert dit de skal. Hormoner regulerer/styrer mange av kroppens funksjoner, eksempler er: Veksten og utviklingen av din karakteristikk.

Reseptorer
Hormonene våre blir som jeg skrev, fraktet rundt i blodet. Men hvordan blir de tatt opp? Hvert hormon har sin spesielle funksjon på et spesielt sted i kroppen, for eksempel i et organ. Disse organene har reseptorer på celleoverflaten som binder seg til de bestemte hormonene. Hvilket som helst hormon kan ikke binde seg til for eksempel. Leverceller, her bindes bla. Insulin.

Dette var en kort generell gjennomgang av hvordan hormonene fungerer i kroppen, nå skal vi ta en nærmere titt på de ulike typene hormoner vi har. Som sagt går jeg kun gjennom de som er viktig å kjenne til i treningssammenheng.

Testosteron
Testosteron er et androgent hormon med anabol effekt, de androgene hormonene gir oss mannlige trekk, for eksempel. Behåring og mørk stemme. Testosteron produksjonen trer i kraft for fullt i pubertetsalderen, man utvikler dyp stemme, blir mer hårete og muskelmassen vil øke fortere. Nivåene av testosteron i kroppen er størst i tenårene og tidlig i 20-årene. Etter man fyller 40, vil testosteron nivåene synke med ca. 1% hvert år.

Testosteron nivåene vil være høyest på morgenen, og synker utover dagen, den skal visstnok være høyest på høsten også. Høye nivåer av testosteron fører til økt kjønnsdrift, derfor vil man i puberteten oppleve hyppigere ereksjoner enn senere i livet. Nivåene av testosteron er også påvirket av livsstilen din, er du en rolig person som ikke driver med noen særlig form for fysisk aktivitet, så har du vanligvis høyere nivåer i kroppen enn en person som trener. Mye stress fører til mindre produksjon av testosteron. Derfor er det viktig å sove godt og lenge på natten, om natten produserer vi nemlig testosteron og veksthormoner, dette er anabole hormoner som er viktig for deg som trener.

Du, som mange andre har helt sikkert lyst til å få hevet dine testosteronnivåer mest mulig, her er noen knep som kan hjelpe deg med det:

- Unngå stress i hverdagen! Depresjoner og en travel hverdag, kombinert med dårlig nattesøvn vil føre til at testosteronnivåene dine vil være lavere enn nødvendig.

- Fett fører til økt kolesterol, dette fører igjen til økt testosteron produksjon. Ta gjerne 1-2 spiseskjeer med olivenolje daglig(flere umettete fettsyrer er bra). Uten fett vil ikke dette hormonet fungere optimalt, unngå mettet fett. Kolesterol må man ha, men man må ikke få for mye av det dårlige kolesterolet!

- Du kan også inkludere grønnsaker med lav glymetisk indeks, for eksempel brokkoli i matlisten din.

- Spis også 5-8 måltider daglig. Dette hjelper for mer enn bare testosteron produksjonen, bla. Så får det opp fettforbrenningen din.

- Få i deg nok proteiner, minimum 2gr. Per kg. Kroppsvekt daglig.

- Kjør tunge baseøvelser! Eks. Markløft, knebøy, benkpress og militærpress.

- Enkelte kosttilskudd hevder å kunne øke testosteronproduksjonen din, noe av dette er helt sikkert lureri, men annet fungerer. ZMA skal fungere, den inneholder sink, magnesium og vitamin b6.

- Tribullis Terrestis er en plante som vokser syd i Europa, dette skal være en naturlig steroid som skal øke din produksjon av testosteron. Hittil er det vel ingen som har dokumentert denne effekten, så om det virkelig virker kan man ikke vite.

- Få i deg sinkholdig mat, sink vil også heve testosteron produksjonen din.

- Noen mener at man ikke skal ha sex fordi man "taper" testosteron ved utløsning, dette er feil. Det blir skilt ut testosteron, ja, men dette er så lite at kroppen vil kompensere med dette, så det vil ikke ha noen effekt på deg.

- Nivåene vil også stige under seksuell aktivitet.

Testosteron brukes medisinsk bla. For å hjelpe muskelsvake personer etter en evt. Operasjon, eller sykdom. Testosteron blir misbrukt i dopingsammenheng for å bla. øke raskere i muskelmasse og styrke.


Insulin er et hormon med en sentral betydning for lagring og omsetting av proteiner, karbohydrater og fett. Og det øker oppbyggingen av glykogen til glukose i leveren. Insulin hjelper også celler med å ta opp sukker som kan nyttegjøres som energi. Etter en trening vil insulinfølsomheten være høy, inntak av mat på denne tiden vil gjøre at næringsstoffene raskt vil bli transportert rundt i kroppen. Diabetikere bruker insulin injeksjoner for å kontrollere blodsukkeret, insulin injeksjoner blir også misbrukt i dopingsammenheng.

Insulinets viktigste oppgave er å kontrollere blodsukkernivået, for høyt nivå av blodsukkeret i kroppen vil gjøre skader i for eksempel. nerver.

Kortisol
Kortisol er et katabolt hormon, katabol, betyr nedbrytende. Kortisolnivåene stiger under stress, for eksempel. under trening. Kortisolet bryter ned muskelmassen og omdanner aminosyrer til glykogen. Det sier seg selv at det ikke er bra å ha for mye at dette hormonet i kroppen. Da lurer du vel på hva du kan gjøre for å holde konsentrasjonen av kortisol nede. Siden kortisol er et stresshormon, så vil det hjelpe å ha rolige stressfrie dager, få deg nok hvile. Under trening vil nivåene stiger fortere og fortere etter hvor lang tid av treningen som er gått. Nivået av kortisol etter det er gått fra 30minutter til 45minutter er nesten uendret, nivåene øker noe fortere når det er gått en time, etter en time øker det veldig fort. Derfor sier man at en optimal økt er på 30-45minutter, og bør ikke overskride 1time. Drikk gjerne karbohydrater under trening, dette vil gjøre at nivåene av kortisol ikke blir like høye.

Veksthormoner
Dette hormonet øker når du sover, likt testosteron, dette er også et anabolt hormon. Veksthormoner gjør bla. at proteinsyntesen øker, og øker fettforbrenningen.


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!