Tap out or pass out!

Trening12.03.2008Egil Berli-Johnsen0

Det trenger ikke henge lapp oppe om akkurat den prosedyren. It goes without saying. Når du ruller på matta på Frontline Academy, så vær obs Gjør du en feil, så vil sparringspartneren din raskt sette en choke. Tapper du ikke ut da, så svimer du av.

I underetasjen til bogstadveien 27 b, så er det ingen kjære mor. Susp, tannbeskyter og full innsats er påkrevd. Smerte og litt neseblod er mest sannsynlig resultatet.

Ikke fordi det skal være så macho, men fordi det skjer små ulykker når 20 elever skal lære å få sine motstandere til å "tap out" eller "pass out". Hele essensen i Submission Wrestling. Da jeg besøkte dem, så var det en jente og 18 gutter som sloss. Og hun sto ikke tilbake for gutta på noe felt. Det var noe av det som fascinerte med måten å trene på, at en med 1 uke erfaring kunne rulle med en som hadde trent i 2 år, og begge fikk noe ut av sparringen. Jeg tror ikke hun jenta som brøt der veide mer enn 50 kg, og de andre veide sikkert fra 70 kg og opp til 105kg. Normale ungdommer med litt over norm i nærkampegenskaper.

Nesten 20 elever var møtt opp på Jeff Miller sin time på mandag. Ingen bukking og japanske ord for å kunne trene der, men likevel respekt for den lille amerikaneren. MYE respekt. Det er ikke behov for å rope ut kommandoer under oppvarmingen, og siden alle gjør som ham, så kan Tungmetallen gjalle fra stereoen uten avbrytelser.
Etter 15 minutter oppvarming, så er det rett i instruksjon. Og instruksjonen er ikke tilfeldig valgt. Selv om dette er et nybegynnerparti, så er alt et ledd i en større plan.

Jeff sin plan.
Jeff underviser grappling og submission fighting slik som han selv skulle ønske han hadde blitt trent. Han lærte å sloss i bruddstykker, og skjønte ikke sammenhengene og flyten før det var gått flere år. Han lærte en choke den ene dagen, et grep den andre dagen, en guard-passering den tredje, uten noen sammenheng og uten å kunne ha mulighet til å bruke arsenalet i kamp.
Nå når han har flyttet til Norge (på grunn av en kvinne fra sørlandet selvfølgelig), og fått anledning til å kjøre sitt eget løp med undervisningen på Frontline, så velger han en egen måte å undervise på. Han driller to og to teknikker samme økt, og de to teknikkene hører sammen og går over i hverandre. Han kan for eksempel lære vekk en spesiell takedown (nedtagning) som så går over i en spesiell submission (holdegrep/smertegrep som fører til at man gir opp) disse drilles først hver for seg, og så settes de sammen mot slutten av økten. Så kan man den siste tiden sparre fritt og kanskje prøve å bruke noe av det man har lært. Jeff sier det slik:

"the end of one move is just the beginning of the next.
it's the way i like to teach. everything is linked together..and like any chain..its only as strong as the weakest link" - Avslutningen på en teknikk er begynnelsen på den neste, dette er måten jeg liker å lære ting bort på; alt henger sammen i en kjede. Og som enhver annen kjede er den ikke sterkere enn sitt svakeste ledd.

Så selv om du bare er med på en av de to treningene i uka, så vil det du lærer den økten kunne brukes i en sammenheng.
Som relativt uvitende innen kampsport, så var det virkelig spennende og inspirerende å være tilskuer på denne treningen. Selv om det var 18-19 individuelle utøvere som trente, så trente alle med hverandre og sammen, nesten som et lagspill. Og nivået på de forskjellige strakk seg fra 10 års erfaring, og til 2 dager.


Egentlig ganske utrolig
at alle faktisk kunne gå fra timen og ærlig si at de hadde hatt utbytte og lært noe, når nivået var så forskjellig, men Jeff har en egen evne til å se bryternes utfordringer og legge instruksjonen opp deretter. Som Dietmar i styrkeløft vil kunne se små detaljer, slik ser også Jeff de små tingene som må endres for at ting skal flyte bedre hos utøveren.

Det var også morsomt å se hvordan han lot elevene sloss med seg, ognesten slik som når en kvinnelig danselærer lar seg bli ført korrekt,så lærer han bort teknikker ved å være "offeret" i duellen. Dette iskarp kontrast til den merkelige "Ekspertholdningen" jeg har settenkelte andre kampsportintruktører ha. Du vet, de som slår og sparkersine elever for å vise hvordan ting skal gjøres.

 

Submission Wrestling er en relativt ny kampform i Norge.
Både innen MMA, Vale Tudo, BJJ og andre både TMA's og MMA's, så har grappling vært et element. Men SW, er kun bakkekamp og det er bakkekamp uten Ghi. (drakt brukt i Traditional Martial Arts). Når man går i kamp innen SW, så kan man med stor sikkerhet si at kampen ender på bakken, slik de fleste virkelige slosskamper gjør.


SW har blitt enda en gren i Frontline sitt arsenal. Man kan, for 430,- i måneden trene i hvilke timer man vil, og hvor ofte man vil. Vale Tudo, BJJ, Muay thai og Submission Wrestling er de stilartene du kan få instruksjon i på Frontline.

Frontline Academy ble startet av Trond Saksnevik og han er også instruktør, sammen med Morten Josephson og Eduardo "Teta" Rios fra Brazilian Top team. Jeff Miller får ikke lovprist disse gutta nok, når han forteller om hvordan han kom til å begynne hos Frontline. Jeff virker å trives veldig godt i den jobben han gjør, og han er overbevist om at man kan utvikle seg som menneske av å finslipe sine ferdigheter på matta. Fokus, innsats, selvinnsikt og målbevissthet er egenskaper som blir forsterket av treningen og som direkte er med på å ruste deg for livets utfordringer.

Kanskje noe av den "gamle TMA- spiriten" fins i denne nye grenen også!?


For å finne det ut, er det egentlig bare å ta med seg susp, tannbeskytter og litt guts ned i kjelleren på Majorstua og sette igang.... men husk!

Tap out or pass out!

 

Frontline Academy


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!