Strongman som sport

Strongman26.03.2008Arild "Hulk" Haugen0

Selve fenomenet strongman startet for mange hundre år siden, helt tilbake til pyramidenes tid var det å være sterk et tegn på stor manndom og det var status ved å være sterkest.

Foto: Joachim Pedersen

Styrke har opp gjennom alle disse årene vært testet på utallige øvelser, alt fra slosskamper, bryting, løfting osv. Men det var først i 1977 at de valgte å holde en konkurranse kalt Worlds strongest man. Vinneren ble Bruce Willhelm fra USA. På denne tiden deltok utøvere fra forsjellige styrkesporter som; styrkeløft, vektløfting, amerikansk fotball, bryting og lignende. Det viste seg at oftest vant styrkeløfterne, men disse hadde igjen dårlig bevegelighet og liten eller ingen kondisjon. Ofte ble utøverne tilført oksygen etter hver øvelse pga den dårlige formen de var i.

Sterkeste mann konkuranser slo raskt an, da det var veldig publikumsvennlig og vanlige folk kunne assosiere seg med vektene som ble løftet. Det har også alltid vært pengepremier og mye reising for utøverne som har gjort at nivået blir stadig bedre og hardere konkuranser.

Her er en liten oversikt over utøverne som har vunnet tittelen verdens sterkeste mann:
1977 - 78 Bruce Wilhelm usa
1979 Don Reinholt usa
1980-82 Bill Kazmeier usa. Sannsynligvis en av historiens sterkeste menn gjennom tidene når det gjelder dynamisk lofting. Første i verden til å ta 300 kg i raw benkpress. Stor fargeklatt som fortsatt lever godt på sitt navn og tittelen.
1983 Geoff Capes britian. Utøver som var med mange år med topplaseringer alltid.
1984 Jon Pall Sigamrson. Da tidens beste atlet som var i god form og var som skapt for strongman, hadde utrolig fysikk og konkurerte både i bygging, styrkeløft og karate samtidig.
1985 Geoff Capes britian. Lever fortsatt men har trukket seg tilbake fra rampelyset.
1986 Jon pall Sigmarson iceland
1987 No contest hold
1988 Jon pall Sigmarson Iceland
1989 Jamie Reves Britian
1990 Jon pall Sigmarson Iceland
1991 Magnus Ver Magnusson Iceland. Utrolig tenknisk god utøver, som alltid klarte å finne enklere måter å løfte ting på. Stor profil i sporten som fortsatt er med å arrangerer stevner.
1992 Ted Vann Der Parre Holland
1993 Gary Taylor Britian
1994 - 96 Magnus Ver Magnusson Iceland. 4 ganger verdens sterkeste mann vinner.
1997 Juko ahola Finland. Mange mente det ble et genrasjonskifte nå og at Juko tok strongman til the next level. Utrolig sterk utifra en kroppsvekt på 122kg når han vant.
1998 Magnus Samuelson sweden. Verdens sterkeste armer og grep.
1999 Juko Ahola Finland
2000 Janne Virtanen Finland
2001 Sven Vikin Karlsen NORWAY.
2002 Mariuz Puzianowski Poland. Historiens beste strongman atlet ever. Fysikk, hurtighet, max styrke, beveglighet kort sagt god i alt og alle øvelser. Vinner alt han er med på. Sannsynligvis første til å vinne wsm 5 ganger.
2003 Mariuz Puzianowski Poland
2004 Vasyl Virasjuk Ukraina
2005 Mariuz Puzianowski Poland
2006 Phil Fister Usa

Strongman har virkelig slått ann blant folket. Som igjen betyr at det har kommet en del penger inn i sporten. I dag vil jeg anslå at det er ca 50 personer som lever av det å være strongman på verdens basis. Den best betalte utøveren er Mariuz som har en inntekt på ca: 10 millioner i året.

Mange av bakmennene i sporten er tidligere atleter og ellers vanlige folk. Det gjør at det ikke er en veldig strukturert sport med faste rammer rundt.

I dag har vi flere forbund som arrangerer konkuranser og broadcaster det til forsjellige TV kanaler. De to største forbundene er IFSA og Super Series. Disse to forbundene konkurerer om å ha de beste atletene og de beste avtalene med TV og sponsorer. Men det forbundet som har rettighet til tittelen Worlds strongest man er Super series, og er derfor mest populært. IFSA arrangerer tilsvarende World champion ship i strongman.

Slik konkuransene er arrangert i dag varierer de øvelser fra gang til gang. Det er sikkert over 50 forsjellige øvelser som de veksler mellom hele tiden. Utførelsen av øvelsen varierer også fra gang til gang. Eks: stokkpress kan gjøres for max vekt, flest repitisjoner fra bakken eller kun over hode, medley, last man standing osv. Dette betyr igjen at om du vil være en god strongman må du mestre alle typer av øvelser og utførelser.

Siden strongman ikke har vært en organisert sport lenge og øvelsene er så mange, blir det vanskelig å finne noe fasitsvar på hvordan du bør trene. Ta for eksempel styrkeløft hvor du gjør kun 3 øvelser hvor forutsetningene er de samme hver gang. Her det mye lettere å sette opp treningsprogramm rettet nettopp mot dette.

Her er en liten oversikt over øvelser som ofte blir brukt i konkurranse. Jeg gir også noen tips om hvilke muskelgrupper som er viktige for hver øvelse.

Dekkvelt: dekkets vekt varierer fra 350 kg - 600 kg. Her gjelder det å flippe dekke x antall ganger på kortest mulig tid. Blir også brukt i medley. En god dekkvelter har en sterk og eksplosiv rygg, skuldre og biceps. Det gjelder også å ha god kordinasjon og utholdenhet her.

Steinløft: Normalt er det 5 steiner fra 100 - 180 kg. Disse skal løftes opp på platformer fra 170 - 130 cm. Her kan høyde og vekt av og til variere noe. Det gjelder å gjøre øvelsen på kortest mulig tid. En god teinløfter er eksplosiv, teknisk og her en sterk rygg og og armer.

Yoke Race: dette er et stativ lignende knebøy rack som skal løftes opp og gå en gitt distanse på tid. Vekta varierer fra 330 - 410 kg. En god yokerace mann har sterke bein, rygg og en enorm inner core styrke som støtter opp kroppen.

Stokkløft: Rund stokk hvor du holder hendene inne i stokken. Stokken skal løftes over hode med utstrekte armer. Øvelsen gjøres på forsjellige måter i hvert stevne. Normalt veier stokk fra 130 - 160 kg.

Markløft: Her gjøres øvelsen med alt fra bil, stang og lignende. Øvelsen er lik vanlig markløft og gjøres som regel for repitisjoner. Vekta er normalt fra 280-350 kg. En god markløfter har god grepstyrke og ryggstyrke.

Medley: Dette er en type øvelse hvor vi setter sammen flere øvelser etter hverandre. Ofte er øvelsene noe lettere og gjerne settes 3 øvelser sammen etter hverandre. Her gjelder ofte hurtighet og ellers god håndterelse av øvelsene.

Farmers walk: Her er det to koffert lignende saker som bæres en i hver hand. Vekta ligger ofte mellom 130- 170 kg. Ofte gjøres øvelsen på tid eller distanse. En god farmers walker har godt grep, sterke rygg, sterke bein og en god inner core styrke.

Truck Pull: Her gelder det å dra et tyngre kjøretøy over en gitt distanse på kortest mulig tid. Som regel festes sele på ryggen til lastebilen. Av og til brukes det tau til å trekke seg fremover. Vanskelig å fastsi noen vekt her. Men kjøretøyet veier normalt mellom 10-30 tonn.

Strongman er i stor vekst, og jeg tror nivået på utøverne sammen med god TV oppfølgning gjør at strongman fortsatt kommer til å være populært.

 

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!