Tung trening - en sikker vei til suksess

Trening09.04.2008Eirik Sandvik84

Vi gir deg noen enkle tips for å øke maksstyrken din! Er du en av dem som sliter med de samme vektene måned etter måned og minimal fremgang?

At det skorter på fremgang hos en hel del treningsentusiaster og idrettsutøvere i landet er det ingen tvil om. Jeg skal i denne artikkelen gå inn på et element som jeg veldig ofte ser er stor mangel på og kanskje du kan få et lite (eller stort) "boost" i treningen din etter en fase med denne meget hemmelige ingrediensen (wooo, magic).

Det er ingen hemmelighet at de aller fleste baserer treningen sin på et høyt repetisjonsområde og vi snakker da først og fremst om det typiske "bygge-området", nemlig vekter i 8-12 repsområdet. Selv har jeg ikke noe problem med dette området, men jeg begrenser det som oftest til støtteøvelser (for de som blir forvirret av betegnelsen er dette øvelser som er med på å styrke opp svak støttemuskulatur slik at man blir sterkere i hovedøvelser som knebøy, benkpress og markløft) og eventuelt til for eksempel ekstra isolasjonsøvelser om hovedmålet er muskelvekst.

Så kommer poenget. Hvor lenge kan du progressivt øke belastningen i dette området om du kun baserer treningen din innen dette snevre sjiktet? Vel, ut ifra mine observasjoner og erfaringer tar det svært lang tid for en viderekommen/avansert utøver å betraktelig øke belastningen i dette området, eller oppnå en laber økning for den saks skyld.

En av nøklene til økt muskelmasse og fremgang er jo nettopp progressiv overbelastning (altså, det å øke belastningen fra økt til økt, uke til uke, osv) og vi ønsker jo optimalt sett å kunne legge på litt mer motstand hver økt slik at dette prinsippet blir innfridd. En annen nøkkel er prinsippet om tid under belastning, som vi kan definere som hvor lenge vektene får virke på musklene/kroppen, eller enklere sagt - hvor mange totale reps du utfører i ei treningsøkt for den muskelen. For økt muskelmasse har det vist seg å være gunstig med en relativ høy belastningstid. Det er nettopp derfor et høyere repetisjonsområde har blitt en såpass inngrodd treningsmetode for de som søker muskelvekst (og omtrent alt annet også av en eller annen merkelig grunn), men selv om dette prinsippet er viktig så overser de fleste den andre komponenten som virkelig er avgjørende for fremgangen - nemlig HVOR MANGE KILO DU LØFTER på denne tiden! 

Det er jo så logisk at jeg har lyst til å grave meg ned i en dynge med hestemøkk hver gang jeg hører noe annet. Vel, jeg har egentlig ikke den lysten innabords, da jeg er redd det hadde blitt innfridd med tanke på alle gangene jeg har observert en slik uttalelse, men jeg håper du skjønner poenget. Klarer du maks 8 reps med 50 kg kan du banne på at du har mer muskelmasse på kroppen om du senere klarer like mange reps med 100 kg (det går selvfølgelig an å øke styrken uten å legge på seg spesielt mye muskelmasse, men det er et unntak fra regelen, ikke regelen).

Okay, så hva gjør du for å kunne øke belastningen innen dette området du har slitt med de samme vektene så ufattelig lenge? Jo, vi introduserer tung trening i området 1-3 reps, eller trening over 90% av 1RM, for å si det på en annen måte.

Hvorfor? (Herregud, så mange spørsmål jeg må svare på her da!!) Jo, grunnen til denne implementeringen er rett og slett at jo mer avansert du er, desto høyere prosent av 1RM (altså, maksløftet ditt) er du nødt til å trene med for å aktivere alle muskelfibrene dine, gi tilpasninger i nervesystemet for høyere ytelse, og dertil økt styrkefremgang. Så les videre!

Jeg gir deg her et eksempel på hvordan du kan implementere denne type trening over en typisk treningsfase på 4 uker for å øke maksstyrken din og dertil økt belastning og fremgang på vektene du kan bruke i et høyere repetisjonsområde.

La oss si du kjører en to-splitt med overkropp mandag og torsdag, og bein tirsdag og fredag, og overkroppsøkten din ser slik ut:

Benkpress: 5x5
Roing: 5x5
Skulderpress: 3x10
Chins: 3x10
Beach work (armer og mage)

Neste fase ønsker du kanskje å prioritere styrke- og muskelvekst i benkpress/bryst. En fase på 4 uker for hovedøvelsen, benkpress, kan da se slik ut:

Viderekomne som er svake i forhold til muskelmasse

Uke 1: 3-4 singler (singel = 1 repetisjon) over 90% av 1RM (vekter tyngre enn din 3 rep maks)
Uke 2: 5-6 singler over 90%
Uke 3: 7-8 singler over 90%
Uke 4: 1-3 singler over 90%

*Støtteøvelser følger et annet templat

Viderekomne som vil fokusere likt på styrke og muskelmasse

Uke 1: 6x3 med 85-90% av 1RM
Uke 2: 8x3 +2,5% fra forrige uke
Uke 3: 10x3 + 2,5% fra forrige uke, hvis mulig
Uke 4: 3-5x3 på samme vekt som forrige uke

*Støtteøvelser følger et annet templat

Man kan også kombinere singler med et høyere repetisjonsområde avhengig av målsetning

Uke 1: 3x1 reps over 90% av 1RM, 2x5 reps med 10-15% lettere vekt
Uke 2: 4x1 reps, 3x5 reps
Uke 3: 5x1 reps, 4x5 reps
Uke 4: 2-3x5 reps

*Støtteøvelser følger fortsatt et annet templat 

For de som ikke fikk det med seg viste altså ikke forrige bilde et forsøk på nytt maksløft. Dette bildet er nærmere maksvekt og tungt! Hr Cressey bomma for øvrig på samme vekt neste repforsøk, så det nytter ikke å feige ut - selv de rutinerte bommer! 

Greasing the groove

Høy treningsfrekvens kan også kombineres med tunge vekter og lav treningsmengde i en overbelastningsfase for å gi hurtige økninger i styrke, noe som på godt engelsk kalles "grease the groove". Pavel Tsatsouline har skrevet mye om dette i sine bøker, og Kelly Baggett (http://www.higher-faster-sports.com) presenterte nylig et oppsett som han hevder har gitt opptil 5kg økning HVER UKE hos selv avanserte løftere! Her har du det:

Benkpress

Mandag: 1x1 på 100% av 1RM (ny maksløft test rett og slett), deretter 3x3 reps på 85% av dette
+ Noen sett lett roing

Tirsdag: 3x2 reps på 90%
+ Noen lette sett frontbøy/knebøy eller ettbeinsøvelser

Onsdag: 3x1 reps på 95%
Noen sett skulderpress og chins

Torsdag: Fri

Fredag: 4-5x1 reps på 80% (kun lett teknikktrening)
Noen lette sett markløft/strake markløft og roing

Lørdag og søndag: Forskjellige støtteøvelser, bevegelighetstrening eller fri

Mandag: ny makstest

Som du ser er det lurt å trene litt lettere med lavere treningsmengde på resten av kroppen, sånn at du kan fokusere energien maksimalt på ett løft. Når du stagnerer og ikke klarer å øke maksløftet på mandag lenger, tren benkpressen lettere et par uker (på ca 80%) og bygg opp til maks igjen når du har fått overskuddet tilbake.

Bottom line

Som du ser er det flere måter i implementere tung trening på og selv om det er enda flere måter å unngå det på er beskjeden min som følger. Legg bort neglefila, få på litt magnesium og løft de forbanna vektene!

Go for it!

(Relativt) tunge hilsener

Eirik Sandvik
Coach MyoRevolution Team
Eirik@MyoRevolution.com

www.EirikSandvik.com
www.MyoRevolution.com

 

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Har du problemer med markløft? Prøv disse løsningene for å forbedre løftet ditt.
Forskning forteller hvorfor kvinner tåler mer treningsvolum enn menn.
Bygg muskler og styrke med Hepburn Metoden.

Verdens sterkeste 4-åring

Diverse04.05.201859

Denne superspreke gutten er bare 4 år gammel.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!