Mobilitet for skulderhelse

Trening16.07.2008Eirik Sandvik0

Skulderplager er blant de aller vanligste og det er ikke akkurat svært sjeldent de må tas hensyn til i programmene vi setter opp.

Selv om det er utallige grunner til at de dukker opp og enda flere måter å behandle og forebygge dem på, så er det visse ting som viser seg å være mer effektive enn andre, logisk nok.  På grunn av mye stillesittende arbeid og påfølgende dårlig holdning i ulike aktiviteter har vi en tendens til å miste mobilitet i øvre del av ryggen (thoracic spine/torakale del av ryggsøylen) noe som predisponerer for skulderproblemer, da muskulaturen rundt skulderbladet ikke får et optimalt område å jobbe ut ifra. At alle skulderproblemer blir borte ved økt mobilitet i dette området er nok å overdrive en smule, men at det er en meget viktig faktor for optimal skulderhelse og funksjon er det absolutt ingen tvil om.

For å gjøre en lang historie kort så kan vi si at om skulderkomplekset skal fungere optimalt og oppnå full stabilitet, er det et krav at øvre del av rygg innehar nok mobilitet, både med tanke på fleksjon/ekstensjon og rotasjon. Dette er noe som kan behandles av dyktig manuellterapeut, men du kan også gjøre mye selv uten å betale spesielt mye for det, samt oppnå gode resultater.

Øvelse nummer 1 krever to tennisballer som er teipet sammen (kjøp sportstape på sportsbutikken) og du skal legge deg med ryggen oppå disse sånn ca midt på ryggen og deretter foreta noen reps med mini-crunches, segmentvis oppover ryggraden. Dette er ingen mageøvelse, så ikke gå for langt opp og sørg for at du berører bakken på hver repetisjon der du holder et sekund eller to. 

 

 

 Øvelse nummer 2 krever ikke noe utstyr. Hold hendene bak hodet og roter trinnvis og gradvis med klokka. På hvert trinn bøy deg til siden (ikke frem, til siden) til det stopper opp, rett deg opp og roter enda litt til, bøy deg til siden - og så videre helt til du er på maks utslag før du gjentar det samme med rotasjon mot klokka.

 

Dette gjøres før trening og gjerne ellers om dagen når du har tid. Ved å gjøre dette regelmessig vil du på både kort og lengre sikt oppleve økt prestasjon på overkroppsøvelser, samt redusert forekomst av skulderplager.

Eirik Sandvik
Coach MyoRevolution Team
eirik@myorevolution.com

www.EirikSandvik.com
www.MyoRevolution.com

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Har du vonde skuldre? Prøv denne øvelsen.
Unngå skader og les mer om hvorfor og hvordan du kan trene opp rotatorcuffen.
Med bare 20 minutters trening får du trent skuldre og armer.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!