En lettere diett?

Kosthold26.08.2008Bård Nilsen0

Det hadde vært deilig og kunne hatt en lettere diett. Man måtte nok ut og gå noen dager for det, men at fettforbrenningen sattes i gang bare ved og innta lurefett hadde passet de fleste midt i blinken.

Så vi får håpe at forskeren Therese Halvorsen Røst får dette lure produkt godkjent og ut på markedet om ikke så lenge?

Lurefett øker forbrenningen

Ny doktorgrad ved UiB viser at syntetiske fettsyrer reduserer faren for livsstilssykdommer ved at de får kroppen til å øke forbrenningen.

- De syntetiske fettsyrene vi arbeider med kan ikke selv forbrennes, noe som lurer kroppen til å øke forbrenningsapparatet og dermed øker forbrenningen av fettsyrene i fettvevet, sier stipendiat Therese Halvorsen Røst ved Lipid-gruppen til Institutt for indremedisin ved UiB.(Universitetet i Bergen)

Men det er ikke slanking Røst og hennes forskningsgruppe først og fremst er opptatt av.

- Vi er opptatt av risikofaktorer for livsstilssykdommer som fedme kan føre med seg. Fedme kan føre til økt kolesterolnivå i blodet, fettopphopning i organer, og øker farene for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Dessuten kan noen medisiner ha bivirkninger som fører til fettopphopning i organer, sier Røst.

Første forsøk med pasienter

Side om side med underernæring i U-land har fedme blitt en global epidemi som fører til at stadig flere dør. Fedme øker risikoen for livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer, slag, kreft og økt blodtrykk, ifølge WHO.

Røst og hennes forskningsgruppe har fremstilt og forsket på de modifiserte fettsyrene TTA og TSA som ligner naturlige fettsyrer. For første gang har det blitt utført eksperimenter med pasienter for å se om modifiserte fettsyrer reduserer fettnivået hos mennesker.

- Tidligere har undersøkelser med TTA kun blitt utført som toleransetester på helt friske mennesker. Vi hadde klinisk studie på pasienter med diabetes type 2, fordi disse pasientene har et høyt kolesterolnivå i blodet. Forsøkene viste at kolesterolnivået sank etter at pasientene hadde fått TTA. Dette viser at TTA har klinisk effekt på mennesker, og ikke kun på rotte, sier Røst.

Ny antioksidant

Det er også gjort forsøk med fettsyren TSA.

- I likhet med TTA virker TSA fettreduserende. Men i tillegg reduserer TSA betennelsesreaksjoner og virker som en antioksidant. Dette er risikofaktorer forbundet med hjerte- og karsykdommer, og TSA kan således ha et potensial i behandling av hjerte- og karsykdommer, forteller Røst.

Dette har forskerne imidlertid kun sett ut fra forsøk med rotter, så det gjenstår å se om det virker slik på mennesker også.

Fakta/ Syntetiske fettsyrer

Syntetiske fettsyrer blir fremstilt ved at en introduserer et nytt atom i de naturlige fettsyrene. Setter man inn et svovelatom får man TTA-syre. Hvis man setter inn et selenatom, får man TSA-syre. Det nye atomet er satt i en posisjon som gjør at det stenger for forbrenningen av den modifiserte fettsyren. Kroppen reagerer med å sette i gang økt forbrenning av naturlige fettsyrer.

Røst har forsket på fettsyrer som mulig behandling av risikofaktorer og livsstilssykdommer. Røst disputerer 17. juni for PhD-graden med avhandlingen "Peroxiome proliferator-activated receptors (PPARs) and mitochondria in relation to lifestyle-related diseases".

Kilde: Therese Halvorsen Røst.

 


Se hvordan Conor McGregor holder seg i form.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?

Slik fungerer periodisk faste 16:8

Kosthold04.04.2017120

Hva er periodisk faste og hvilke fordeler har det?

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!