Økomat - Din egomat

Kosthold17.09.2008Fredrik Paulun0

Få har unngått å få med seg at økologisk mat er bedre for miljøet enn vanlig produsert. At den er etisk sett mer forsvarlig er også velkjent fordi dyrene får bedre mulighet til å leve etter sine naturlige behov.

Hva imidlertid få mennesker kjenner til er at økologisk mat også er mer nyttig for deg som spiser den. Les videre og lær deg hvordan.

La produksjonen bruke sin tid

Det er egentlig en selvfølgelighet at en grønnsak, frukt eller annen mat som produseres trenger å ha en viss tid på seg. Om man stresser frem matvarer raskere, rekker de ikke å ta opp samme mengde mineraler ut av jorden, og de rekker heller ikke å danne like mange vitaminer og antioksidanter. Det sistnevnte næringsstoffet er veldig interessant ettersom det egentlig handler om en lang rad med stoffer hvorav felles egenskap er at de beskytter mot oksidering. På grunn av dette kan man kalle det menneskets livseliksir og det beskytter mot hjerte- og karsykdommer, kreft, infeksjoner, diabetes type 2 og for tidlig aldring. Økologisk mat har i gjennomsnitt en høyere andel av antioksidanter, noe som har vist seg i et antall studier (1). Når en grønnsak ikke sprøytes får den ikke noe syntetisk beskyttelse mot f. eks skadeinsekter, og derfor må den produsere mer av sine egne "gifter". Det som er gift for et insekt, en bakterie, et virus eller muggsopp utgjør ingen skade for mennesker. Tvert imot er disse stoffene ofte bra for fordøyelsen, immunforsvar og kan ta knekken på svulstceller. Navnet på disses stoffene er fytonutrienter, og jo mer vi får i oss desto bedre er det. Økologisk mat har i gjennomsnitt et høyere innhold.

Mer smakfull melk

For melkedrikkeren finnes det god grunn for å velge den økologiske melken framfor den vanlige. Til dels virker det som om mange synes at den smaker bedre, men den har også bedre fettinnhold. Den inneholder f. eks mer omega-3 og CLA (2). Dette er flerumetted fett med god effekt på helsen, og CLA har blant annet vist seg å kunne redusere kroppsfettet noe hos den som bruker det. Omega-3 vet vi er viktig for både hjernen, hjertet og det meste av kroppen øvrig. Dessuten er forholdet mellom omega-3 og omega-6 bedre i økologisk melk, som kan redusere betennelser i kroppen (3). Barn som får økologisk melk har også lavere risiko for å rammes av eksem (4). Den eksakte årsaken bak dette er vanskelig å si, men kanskje det er bedre fettkvalitet som ligger bak?

Unngå giftene

Ett stort antall studier viser at rester etter bekjempelsesmidler ender opp i våre kropper etter å ha konsumert vanlige matvarer. Mengden varierer og det er vanskelig å vite om de virkelig utgjør noe skade, men i og med at de garantert ikke gjør noe nytte for seg, er det sikreste å unngå dem. Barn som spiser økologisk utsettes for betydelig lavere nivåer av bekjempelsesmidler, som lett kan måles ved hjelp av en blodprøve eller urinprøve. Dette gjelder selvfølgelig også for voksne, og enkelte forskninger tyder også på at andelen av tungmetaller som f. eks kadmium er lavere i den økologiske maten. Svensk forskning viser dessuten at økologiske grønnsaker synes å ha lavere nitratnivåer enn andre. Nitrat kan ved oppvarming omdannes til nitrit som er kreftfremkallende og kan gi andre helseproblemer. Konklusjonen av all denne kunnskapen er at økomat også er egomat, og at vi faktisk føler oss bedre av den.

1. Di Renzo L, Di Pierro D, Bigioni M, Sodi V, Galvano F, Cianci R, La Fauci L, De Lorenzo A. Is antioxidant plasma status in humans a consequence of the antioxidant food content influence? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2007 May-Jun;11(3):185-92.
2. Croissant AE, Washburn SP, Dean LL, Drake MA. Chemical properties and consumer perception of fluid milk from conventional and pasture-based production systems. Dairy Sci. 2007 Nov;90(11):4942-53.
3. Ellis KA, Innocent G, Grove-White D, Cripps P, McLean WG, Howard CV, Mihm M. Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk. J Dairy Sci. 2006 Jun;89(6):1938-50.
4. Kummeling I, Thijs C, Huber M, van de Vijver LP, Snijders BE, Penders J, Stelma F, van Ree R, van den Brandt PA, Dagnelie PC. Consumption of organic foods and risk of atopic disease during the first 2 years of life in the Netherlands. Br J Nutr. 2007 Aug 29;:1-8.


Fredrik Paulun 

Fredrik er en svensk ernæringsfysiolog og forfatter. Han har gitt ut et en rekke bøker som er både oversatt til finsk, norsk, dansk, tysk, islandsk og engelsk. Han har solgt mer enn 1,3 millioner eksemplarer.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!