Bevegelihetstrening

Trening20.10.2006Daniel M. Larsen2

I denne artikkelen tar jeg for meg fire ulike metoder å tøye på: Aktiv tøyning, passiv tøyning, langvarig tøyning, og kontraksjon etterfulgt av tøyning. I tillegg vil jeg fortelle om fordelene ved tøyning med mer.

Trenger vi egentlig god bevegelighet?
Svaret er definitivt ja! God bevegelighet er ikke bare viktig innenfor ulike idretter, men også viktig for helt hverdagslige ting. God kroppsholdning er et eksempel på en slik hverdagslig ting som er avhengig av god bevegelighet. Mange idretter krever også godt bevegelsesutslag, for eksempel. turn, svømming med mer. Sjansen for at du får noen typer skader vil også være redusert om du driver bevegelighetstrening.

Muskelen
En muskel består av ulike deler, vi har: bindevevet som ligger rundt musklene består av muskelbunter, som igjen består av muskelfibre. Det er bindevevet rundt muskelen vi tøyer.

Bevegelsesutslag
Bevegelsesutslaget er hvor stor grad vi klarer å bevege et ledd. Det er flere faktorer som er med på å bestemme hvor stort utslaget vil være, blant andre:
- Bevegelighet er arvelig
- Jenter er faktisk mer bevegelig enn gutter
- Alderen påvirker også bevegeligheten, man er mer bevegelig i ung alder
- Vær varm når du tøyer, dette gir økt bevegelighet og mindre fare for skade

Generelt om bevegelighetstrening
- Du skal først og fremst huske å gjøre en skikkelig oppvarming
- Når du tøyer må du være mest mulig avslappet. Pust rolig, tren gjerne på pusteteknikker. Om muskelen ikke er helt avslappet, kan du prøve å stramme den, deretter slippe rolig opp mens du tøyer rolig, helt til muskelen er helt avslappet.
- Tøy rolig og ikke gjør raske tøyninger med mye kraft. Bindevevet gir etter litt etter litt, så det har ingenting for seg å tøye hurtig med mye kraft.
- Driv bevegelighetstrening etter lette økter, eller gjør det uten noen som helst trening før, men husk det første punktet jeg nevnte her.

Noen tøyningsmetoder:

Aktiv tøyning
Aktiv tøyning går ut på å bruke egen muskelkraft til å tøye en muskel. Du strekker muskelen og holder den i en bestemt posisjon. Gjør dette i minst 30 sekunder. Tøy rolig, og gjør øvelsen flere ganger.

Passiv tøyning
Her skal man bruke for eksempel. egen kroppsvekt til å tøye muskelen, og holde denne posisjonen. Tøy i minimum 30 sekunder, og gjenta denne metoden flere ganger.

Langvarig tøyning
Denne måten å tøye på er inndelt i ulike deler. Du skal først sette deg i posisjon for å tøye, så tøyer du, tar pause, og fortsetter å tøye, og så stoppe. Tøy først i minst 30 sekunder. Så tar du en liten pause, og deretter tøyer muskelen så langt du klarer! Deretter tøyer du enda en gang i minst 30sekunder. Slik kan du fortsette flere ganger.

Kontraksjon etterfulgt av tøyning
Denne øvelsen går ut på å stramme muskelen, og deretter tøye den. Stram muskelen i ca. 10 sekunder, så går du rett over på å tøye den i 15-30 sek. Gjenta øvelsen. Når du strammer muskelen slik, så vil den slappe av i større grad etterpå når du skal tøye den.

Denne tøyningsmetoden kan gjennomføres ved hjelp av aktive eller passive tøyninger. Du kan for eksempel stramme musklene i forsiden av låret i 10 sekunder, og deretter ta tak rundt foten, og dra den opp til rumpen slik at du tøyer framsiden av låret(quadriceps).

Ta deg tid til å lære det som er viktig, prøv deg fram med øvelser for de ulike musklene. Bevegelighetstrening er noe alle burde drive med, og spesielt dere som har problemer med kroppsholdningen! Ta tid til treningen, ikke glem at lange, rolige tøyninger, er mer effektiv enn korte tøyninger med mye kraft, det er kanskje den vanligste feilen innenfor denne type trening. Da er det bare å sette i gang!


Tøying er ikke så dumt likevel

Trening28.02.201747

Dette er fordelene med tøying. Hvis du ikke tøyer er det på tide å komme i gang.
Vil du ha større, mer definerte og sterkere hamstrings? Her er øvelsene og tøyingen du bør teste.

Slik unngår du stølhet

Trening05.11.201279

Lei av å bli støl? Les her!

-Tøyer dere ut?

Trening06.03.201915

Spørsmål fra forumet.

Tøying er ikke så dumt likevel

Trening28.02.201747

Slik unngår du stølhet

Trening05.11.201279

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!