Alexander Kirketeig forteller.. - del 2

Intervju26.11.2008Bjørnar Brende Smestad2

Del 2 av intervjuet med Alexander Kirketeig hvor han deler bl.a. hemmeligheten bak 341 kg's knebøyen.

Treningsforum.no fikk anledning til å sette seg ned med Alexander Kirketeig med ett stykk diktafon, hvor Kirketeig fritt frem delte sine tanker om trening, eting og styrkeløft. Her er del 2 av intervjuet.

Del 1 finner du her

I knebøy, der du er best, er det noen tips du kan dele?  Det er jo få som er sterkere enn deg, ergo har du jo mye å lære bort?

Det er mange som er sterkere enn meg, men de er så mye tyngre.. ;)

Akkurat i knebøy er mine tips å prøve å perfeksjonere teknikken så mye som mulig, bruke beina, sitte så rett som mulig å ha stanga høyt. Det er viktig å trene mye med utstyret, det er lettere å hente 40 kg ekstra på utstyret enn å bli 40 kg sterkere uten. Mange trenger å tenke på at på konkurranse løfter du faktisk med utstyr, og en må trene konkurransespesifikt! Og så er det viktig å tenke på at når du da får de kanskje 60-70 kg ekstra på utstyret er du avhengig av å være sterk i overkroppen. Da gjelder det å ha styrke i øvre del av rygg og i midje for å takle de ekstra kiloene utstyret gir.

Det er vanskelig å si hvor mye jeg har på utstyret, for jeg har ikke vært på så tunge vekter uten utstyr, men tror jeg har rundt 90 kg på utstyret.  Jo mer du har på utstyret, jo bedre styrkeløfter blir du! :)


Har du noen tips til å tjene mer på utstyret?

 Vanskelig å gi noen generelle tips, men det er viktig å korrigere teknikken b.la. Med god teknikk er det også viktig å bli tøffere i hodet når du har utstyrsøkter.

Hvor ofte trener du med utstyret?

Har gjort det mer ofte i det siste, begynte i fjor å kjøre trening med store drakter OFTE. Gjorde 320 kg i 2004/2005, på det stevnet der antar jeg at jeg kunne gjort 330 kg. I begynnelsen av 2006 gjorde jeg doble på 242,5 kg uten utstyret, og det som hadde skjedd innimellom der var mye skader, i tillegg hadde drakta sprukket en økt, så da ble jeg redd. Men nå bryr jeg meg ikke lenger, nå har jeg blitt tøffere.

Selv med 341 kg føler du at du løfter for lite?

Ja, selv har jeg aldri følt meg sterk. Men jeg kan alltid bli bedre, for eksempel raw styrken min kan bli bedre. (Nå ligger jeg på 240-250, jeg antar at jeg har vært i stand til 260). Det er små detaljer jeg vet jeg kan forbedre meg på. Den dagen jeg er fornøyd legger jeg opp.

Når vi snakker uten utstyr, har du andre perser du vil dele uten utstyr?

Beste jeg har gjort utstyr i markløft nå i oppkjøringa er en 5'er på 250 i klassisk mark, uten belte eller noe.

Grunnen til at styrkeløftere gjerne ikke vil oppgi eller er usikre på persene raw er at vi ikke kjører tunge vekter raw. Det er gjerne to ukers sykluser mellom tunge utstyrsøkter på dietmar programmet, innimellom der er du så nedkjørt, men i halvgod form hver fjortende dag. Så når du er i den formen så prioriterer du draktløft.

Men såklart, de aller fleste vet hva du er god i, så jeg tror at grunnen til at mange landslagsløftere ikke vil si hva de er gode for med utstyr er at mange halvgode løftere er så forbanna opphengt i løft uten utstyr vs med utstyr.

Vi kan gå tilbake til deg som løfter, du har løftet i mange år. Hvor lenge har du holdt på?

Det første stevnet mitt var ett Julestevne i 94', da løftet jeg 155 i knebøy med drakt, 85 i benkpress og 130 i markløft. Men det var en gammel vektløfter som hadde satt opp treningsprogrammet mitt, og han hadde ikke satt opp markløft - det mente han at jeg burde vente litt med. Jeg viste jeg ikke hvor mye jeg tok, og endte da opp på 130 i markløft. Men på mandagen etter stevnet prøvde jeg igjen og endte opp med 150 kg i markløft. Da hadde jeg trent i 3 måneder. Da var jeg 15,5 år, og akkurat 70,1 kg.

Hva som er det beste minnet fra 94' til nå?

Det er flere ting jeg vil si er av de beste minnene... Da jeg klarte å karre meg opp på seierspallen i J-EM i 2002 er et av de. Da fikk jeg bronse, så ble gullvinneren dopingtatt og jeg tok over sølvmedaljen. Når jeg tok den første skikkelige norgesrekorden jeg har satt (231 kg i benkpress i 90 kg klassen i 2006). Knebøy og benkpressmedalje i Sr-EM i fjor som var den første gangen jeg hadde fått stå på en seierspalle i Sr, det var greit nok selv om jeg egentlig løftet ekstremt dårlig - det var horribelt lavt nivå. Så selvfølgelig 341 løftet på NM. Absolutt høydepunkt!

Du sa at i J-EM så ble gullvinneren dopingtatt, hva føler du egentlig når du har løftet og deltatt med løftere som har brutt reglene?

Hva kan du gjøre med det? Vet jo det at alle polakker, russere, ukrainere og bulgarere er dopet. Det er kanskje en bulgarer som vi vet er ren, eller han sier i hvert fall at han er de. De innrømmer at de er dopet, ikke sant? Så... de blir jo forbannet om vi ikke sier til de "hva vi bruker". Så slår de oss med 200 kg, så mener de at vi også må være dopet... Men det er bare sånn det er, du er jo den moralske vinneren, om du tar en sølvmedalje og det er en ukrainer eller russer på gullplass er du den moralske vinneren. Men nå ser det jo ut som det har blitt litt bedre. Nivået på Ukrainerene har gått litt ned, om det er fordi de beste løfterene har gått over til WPO (et annet mer liberalt styrkeløftforbund) eller fordi det har blitt bedre med tanke på doping vet man jo ikke, men jeg håper jo det sistnevnte. Men altså, det er jo folk som Russiske Valujev som er et unikum uansett hvordan du vrir eller vender på det.

Når vi snakker om unikum, er det noen spesielle løftere du vil trekke frem i norsk styrkeløft?

Det e jo en som er ganske unik, det er jo Carl Yngvar. Det virker som han har forståelse, er beskjeden og er treningsvillig. Og det er nettopp det som er det største problemet med talentene, bare i Førde er det to som er ekstremt mye mer talentfulle enn meg, men de har ikke det talentet til å stå på å trene. En var 17 år og knebøyde 270 kg uten utstyr på 90 kg kroppsvekt.  Nå har han ikke trent knebøy på mange år.  Det fins mange, mange ekstreme talent i Norge, men det hjelper ikke om de ikke har kunnskap, vilje og psyke til å stå på - og det virker som Carl Yngvar Christensen har. 

Fra Carl Yngvar - og tilbake til deg igjen.

Har du noen øvelser du er spesielt sterk i eller bragder du vil trekke frem?

Nei det... springer 400 meter på 36 sekund *ler*. Nei, men når det gjelder stabilitetsøvelser og terapimaster - om vi skulle konkurrert i det går jeg ut ifra at jeg hadde slått veldig mange. Men det er jo vanskelig å definere som tall. Jeg er sterk i benk, mark og bøy - i tilleggsøvelser er jeg begredelig svak. De teller ikke.

Blir du i -90kg klassen lenge?

Nja, må jo ta 350 kg i knebøy før jeg skifter klasse. Jeg tror jeg har mye å hente i -90 kg klassen, dette (NM) er jo det første stevnet jeg ikke har behøvd  gått ned i vekt, i 2006 på EM var jeg 94 kg, nå ligger jeg på 90 kg blank. Frem mot neste stevne vil jeg sikkert gå ned litt i vekt, så heller bygge meg sakte opp og stabilisere meg i 90.

Har du noe fokus på kostholdet?

Nei. I utgangspunktet spiser jeg relativt rent, kjøtt og ris. Har for eksempel ikke kjøpt snop i år. Kroppsbyggere er så  opptatt av den kosten, det er bare svada. Så lenge de stapper i seg de steroidene de gjør så går de opp uansett. Men når det gjelder å gå ned i ekstremt lav fettprosent, deffemodus, da er det klart at det er viktig hva du eter. Men ellers så tar kroppen til seg de næringsstoffene en trenger, kroppen er en levende organisme som tilpasser seg. Så lenge du ikke spiser helt horribelt og får i deg nok mat er det ok.

Du er kjent, i hvert fall på Treningsforum, for å ha en del sterke meninger, så nå som du har taletid her på fremsiden, er det noe spesielt budskap om trening eller lignende du vil ha ut?

Njaaa, flere burde slutte å bruke dop og heller trene mer seriøst, å slutte å konsentrere seg om ris og kylling, og heller konsentrere seg litt mer om treningen. Du kan ikke spise deg sterk, men du kan trene deg sterk. Så, folk må begynne å få øyene opp for systematisering og periodisering av treningen. Så vil de nå mye lengre enn de har gjort. Men det er mye jeg skulle sakt, men vil ikke provosere så mange.

 

Bilder er lånt fra www.styrkeloft.no


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Mannen med 341 kg i knebøy og 231 kg i benk på under 90 kg kroppsvekt.

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Andreas Gulbrandsen kom i superform.

Greske Andreas Santorinios er klar

Intervju21.03.2013135

Se bilder og intervju.
Se videointervju

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Greske Andreas Santorinios er klar

Intervju21.03.2013135

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!