Kost- og treningsmyter

Kosthold08.12.2008H.S.9

Det vrimler av myter eller feiloppfatninger rundt helse, kosthold og trening. Flere av disse har eksistert så lenge noen kan huske.

Eller lenger, og forfektes fremdeles som etablerte sannheter både i aviser og blader, av helsepersonell, ernæringseksperter og treningsveiledere, og til og med i statlige anbefalinger. Noen av feiloppfatningene kan høres intuitivt riktige ut, og det gjøre dem ekstra seiglivete. I denne artikkelen tar jeg for meg noen av disse feiloppfatningene (i tilfeldig rekkefølge), som jeg mener det ikke finnes grunnlag for å forfekte ut fra hva som foreligger av forskning på området. Diskusjon er svært velkommen!

DET ER BEDRE Å SPISE MANGE OG SMÅ MÅLTIDER ENN FÅ OG STORE

Dersom energibalansen (energi inntatt minus energi forbrukt) er den samme spiller det ingen rolle for helsa om du spise 2 eller 6 måltider om dagen. Enkelte studier viser faktisk at få og store måltider kan være bedre for helsa enn mange og små. Ikke minst får du spist deg ordentlig mett, og du gir hormonsystemet en real boost!

DET ER USUNT Å SPISE RETT FØR LEGGETID

Refererer nok en gang til energibalansen. Her foreligger det dessuten noen studier som viser økt vekttap og mer bevart muskelmasse hos de som har brorparten av dagens energiinntak om kvelden vs om morgenen.

DE FLESTE MATVARER KAN KATEGORISERES SOM SUNNE ELLER USUNNE

Tvert imot, de fleste matvarer er helt nøytrale i et sunnhetsperspektiv, dvs. verken sunne eller usunne. Det er ikke matvarene som er sunne eller usunne, men matvanene. Det finnes noen unntak. På den definitivt "røde" siden har vi matvarer med høyt innhold av transfett, som f. eks. wienerbrød, kjeks og pommes frites, samt sterkt sukkerholdige matvarer. På den definitivt "grønne" siden har vi matvarer som frukt og grønt, enkelte typer fisk, enkelte typer nøtter (spesielt mandler, valnøtter), hvitløk, mørk sjokolade, rødvin/alkohol i moderate mengder, kaffe og grønn te.

SUKKER ER LIKE USUNT FOR ALLE

Hvis man ser bort ifra tannhygiene, er en enkel tommelfingerregel at sukker er mer usunt jo dårligere insulinfølsomhet du har (se forrige artikkel om insulinresistens). En slank, atletisk person med god insulinfølsomhet tåler sukker mye bedre enn en fetere, mindre aktiv person. Dette er fordi insulinet hos førstnevnte meget effektivt vil omsette det inntatte sukkeret, f. eks. som energi til musklene. Dette er nok et eksempel på at hvor sunn eller usunn en matvare er, kommer an på kroppen som spiser den.

EGG ER USUNT PÅ GRUNN AV KOLESTEROLET

Dette har jeg skrevet en artikkel om tidligere; egg, selv om det inneholder mye kolesterol (ca. 1300mg i en vanlig eggeplomme) påvirker blodets kolesterol i beskjeden grad. I tillegg er egg en svært god proteinkilde (proteinet har biologisk verdi på 100 (av 100), dvs. du renger strengt tatt ikke andre proteinkilder) og har en fornuftig sammensetning av fettsyrer (balanse mellom omega 3, 6 og 9, mettet og umettet fett).

HØYT KOLESTEROL ER SKADELIG

Både ja og nei. Et høyt nivå av kroppens totale kolesterol er i seg selv ikke skadelig. Vi må se på undergruppene av kolesterol; Det er bra å ha et høyt nivå av det "gode" kolesterolet (HDL) og et lavere nivå av det "onde" kolesterolet (LDL). For å komplisere dette ytterligere, så finnes det "gode" og "onde" varianter av både det "gode" og det "onde" kolesterolet;
- "Gode" kolesterolpartikler har lav tetthet og stor størrelse, og tetter ikke til blodårene
- "Onde" kolesterolpartikler har høy tetthet og liten størrelse og er aterogene, dvs. kan bidra til å tette til blodårene
Kolesterolpartiklene endres i "ond" retning med økende grad av insulinresistens, se forrige artikkel.

METTET/ANIMALSK FETT ER SKADELIG

En seigivet myte som også forfektes av flere ernæringseksperter, men som det ikke finnes fnugg av dokumentasjon på, heller motsatt. Våre steinalderforfedre levde stort sett av protein og mettet fett fra byttedyr som de klubbet ned og slepte til hulen, og det er ingenting som tyder på at vår genetiske tilpasning har endret seg stort fra den gangen.

FROKOSTEN ER DAGENS VIKTIGSTE MÅLTID

Spiser du mye sent på dagen/før leggetid, har kroppen mer enn nok energi å gå på til langt ut på dagen. Det er dessuten mye som tyder på at periodisk faste kan ha positive helseeffekter (her er det gjort en del meget interessante stuider på rotter, som jeg ikke skal gå nærmere inn på her).

KROPPEN KAN KUN TA OPP 30 GRAM PROTEIN PER MÅLTID

Kroppen, dvs. tynntarmen, tar tvert imot opp 95-98% av all energi inntatt (minus kostfiber), protein inkludert.

MAN MÅ TRENE OFTE FOR Å FÅ BRA RESULTATER AV TRENINGEN

Det trenger du ikke, hvis du trener intensivt og riktig. Dette gjelder både for styrke/muskelbygging og for utholdenhet. Se artikkelen om High Intensity Training på dette.

DET ER BRA Å DRIKKE MYE VANN UNDER LANGE TRENINGSØKTER

Det er en fordel å holde seg godt hydrert, men bruk da heller en treningsdrikk som også inneholder salter (f. eks. Isostar eller Maxim), for ikke å ødelegge blodets saltbalanse. Rent vann er ikke ideelt, men brukbart under korte økter.

MAN KAN TRENE FOR Å FÅ LANGE SLANKE MUSKLER

Merkelig myte, da musklenes lengde fra utspring til feste er genetisk bestemt, og kun i liten grad lar seg påvirke gjennom trening, og da hovedsakelig gjennom tøying, og ikke styrketrening i seg selv. En periode med inaktivitet kan forkorte muskelen noe slik at du blir "stiv".
Denne myten er linket til en tvillingmyte om at man kan trene for å få lange slanke muskler ved å trene med mange repetisjoner og lite vekt. Dette vil jeg tvert imot kalle ineffektiv trening. Riktig styrketrening vil øke størrelsen eller tversnittet av muskelen, og det finnes små, mellomstore og store muskler. Idet du har trent opp muskelen så du synes den er stor nok, går du over til vedlikeholdstrening helt enkelt.

MAN KAN BLI "SVÆR" OVER NATTA AV HARD STYRKERENING

Å bygge opp en veldig muskuløs kropp tar som regel mange år. Det skjer ikke stort over natta.

"JEG HAR TUNG BEINBYGNING"

Det humane skjelett veier ikke særlig mye, ca. 10kg for menn og noe mindre for kvinner, og utgjør således en beskjeden prosentandel av kroppens totale vekt. Variasjonen i vekt fra person til person er forsvinnende liten, med mindre du har veldig uttalt beinskjørhet.

MUSKLER VEIER MER ENN FETT

1kg muskler og 1kg fett veier selvsagt det samme, og det samme som 1kg bly:P
For å være seriøs - muskler veier ca. 20% mer en fett gitt samme vevsvolum. 1cm3 muskler veier ca. 1,1 gram, mens 1cm3 fett veier ca. 0,9 gram.

MAN REDUSERER PÅ FETTET RUNDT MAGEN VED Å TRENE SIT-UPS

Punktforbrenning er ikke mulig. Fettet forsvinner mer eller mindre jevnt over hele kroppen, ut ifra din personlige fettdistribusjonsprofil, som hovedsakelig er genetisk og hormonelt styrt.

GUTTER BØR TRENE ANNERLEDES OG HARDERE ENN JENTER

Jenters og gutters fysiologi er meget lik, med et vensensunntak; kvinner har mye lavere nivå av det muskelbyggende hormonet testosteron. Dette betyr at hvis det er noen som bør trene hardt for å få resultater, så er det jentene;)


Fyr løs med diskusjon, og eventuelle andre myter:)

 


4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Det er mye vranglære å går. Her prøver vi å rydde opp!
Det finnes en mengde feilinformasjon omkring vårt vanlige kosthold.
Det er mye tullprat innen ernæring.

8 latterlige kostholdsmyter avslørt

Kosthold03.05.2019451

Det harsker mye tvil og usikkerhet rundt kosthold og ernæring.

4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!