Den kondensen som da dannes inne i posen, hjelper til med å holde brødet friskt i lengre tid. Når brødet er helt avkjølt, legges det i fryseren. Husk å ta bakevarene ut av fryseren i god tid før bruk. Er brødet oppskåret kan skivene smøres og pakkes inn frosne, og dermed være tint og ferske til lunsj. Mmmm..
Byggbrød med tranebær og hasselnøtter
Dette brødet inneholder store deler bygg, og er tilsatt tranebær og hasselnøtter som gir en spennende smak. Sunt og godt!
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Ingredienser:
200 g byggryn
5 dl vann
1 l skummet kulturmelk
50 g gjær
2 ss sukker
1 ts salt
4 ss rapsolje eller soyaolje
600 g byggmel
800 g sammalt hvete, fin
700 - 800 g hvetemel
100 g tørkete tranebær
100 g hasselnøtter
Fremgangsmåte:
Kok opp vannet, hell over byggrynene og la det stå natten over.
Ha i melken og la blandingen bli fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i deigbollen og rør den ut med litt av byggrynsblandingen. Bland i resten. Tilsett sukker, salt, olje og melet. Elt til deigen er smidig og fin. Ha evt i mer mel, men ikke lag deigen for fast. Elt inn tranebær og hasselnøtter til slutt.
Dekk deigbollen med plast og la den heve på et lunt sted i 30-40 minutter, eller til dobbelt størrelse. Ha deigen på melet bakebord og del den i 3 emner. Form emnene til brød og legg dem i godt smurte 2 -liters former. Dekk brødene med plast og la dem etterheve i 20-30 minutter.
Snitt forsiktig 3 - 4 snitt på toppen av brødene og pensle med lunkent vann.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50-60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.
Gulrotrundstykker
Gulrotrundstykker er et spennende rundstykke som passer til alle dagens måltider.
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 8
Ingredienser:
2 ½ dl lettmelk
½ pk. gjær
2 ss olje
1 ts sukker
½ ts salt
½ ts malt kardemomme
1 stk. gulrot (ca. 1,5 dl revet gulrot)
1 dl solsikkekjerner
½ dl hvetekli
3 dl sammalt hvete, grov
4 dl hvetemel
Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett melk. Rør ut gjæren og tilsett olje, sukker, salt og kardemomme. Rør inn skrelte revne gulrøtter, solsikkekjerner (gjem noe til pynt), havrekli og sammalt mel.
Tilsett halvparten av det siktede hvetemelet og rør om. Tilsett så halvparten av melet som er igjen osv. Elt deigen til den er passe fast og slipper bakebolle og redskap.
Dekk bakebollen med plast eller arbeidstallerken og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.
Trykk deigen ned i bakebollen. Ha eventuelt litt hvetemel på benken før deigen tas ut og eltes lett sammen. Rull deigen til en tykk pølse. Del deigen på midten, del deretter hver del i to og disse delene i to, slik at du får 8 like store deler. Trill delene til runde rundstykker og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
Dusj eller pensle med vann, og strø over solsikkekjerner. Stekes i ca. 12 minutter på 230 °C. Avkjøles på rist.
Helkornbrød av bygg
Med hele korn av bygg og gresskarkjerner er dette et deilig og sunt brød med passe tyggemotstand.
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Ingredienser:
Deig 1:
5 dl vann , 37ºC
200 g bygg, helkorn (byggryn)
200 g byggmel
Deig 2:
3 dl vann , 37ºC
1 dl kefir
50 g rapsolje
700 g hvetemel
200 g gresskarkjerner , eller solsikkefrø
2 ts salt
1 pk. gjær
Pynt:
ca. 1 dl gresskarkjerner , eller solsikkefrø
Fremgangsmåte:
Deig 1: Rør vann, helkorn og byggmel godt sammen. La stå på benken en times tid.
Deig 2: Rør inn vann, kefir og olje. Tilsett hvetemel iblandet tørrgjær og salt og elt deigen ekstra godt, bruk gjerne maskin med elteklo. Arbeid inn gresskarkjernene til slutt. La deigen stå lunt og tildekket i 45 minutter.
Pensle formene. Arbeid deigen sammen og del den i 3 like store emner. Form avlange brød som legges i formene. Dryss gresskarkjerner over og la brødene heve i ca. 1 time, eller til dobbel størrelse.
Forvarm stekeovnen til 220 °C. Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca. 40 minutter. Ta brødene ut av formen, avkjøl dem over rist.
Grove horn med ost og skinke
Skal du på skitur de nærmeste dagene? Fylte grove horn passer ypperlig i matpakken.
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 16
Ingredienser:
250 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin eller grov
1 ts sukker
1 ts salt
60 g smør
3 dl skummet melk eller lettmelk
1 pk. gjær
ca. 200 g revet mozzarella eller annen ost
ca. 200 g smårettskinke
sammenvispet egg til pensling
2 - 3 ss sesamfrø
Fremgangsmåte:
Bland mel, sukker og salt i en bolle. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Hell melkeblandingen i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen.
Legg et kjøkkenhåndkle og en plastpose over bakebollen. La deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter. Del deigen i to og kjevle hver del til tykke pannekaker. Del hver pannekake i 8 passe store spisser. Legg på passe mengde skinke og revet ost. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten. Form horn og legg dem på stekebrettet. Legg håndkle og plastpose over hornene og etterhev dem på et lunt sted i ca. 20 minutter.
Sett stekeovnen på 220 °C. Pensle med sammenvispet egg og dryss sesamfrø på. Stek hornene midt i ovnen i 10-15 minutter.
Byggeklosser
Et brød med bygg, linfrø og solsikkekjerner. Passer godt til frokost eller matpakken, og gir en lang metthetsfølelse.
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Ingredienser:
7 dl vann
750 g byggmel
2 dl solsikkekjerner
½ dl linfrø
3 ts salt
1 ½ dl vann
1 pk. gjær
200 g hvetemel
4 ss mørk sirup
Fremgangsmåte:
2 brød i 2-liters former
Bland sammen ingrediensene til fordeigen: vann, byggmel, solsikkekjerner, llinfrø og salt. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over.
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 ºC. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen. Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå i ca. 1 time.
Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød. Legg dem i smurte 2 liters former. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25-30 minutter til brødene fyller formene.
Stek brødene på nederste rille ved på 225 ºC i 40-60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.
Glutenfritt kosthold og prestasjon på trening
Kosthold02.10.20184
Turbrød full av protein på 5 minutter
Kosthold23.02.201831
Gled kjæresten med disse nydelige oppskriftene på Valentines Day
Kosthold14.02.20178