Muskelbygging for jenter

Trening20.01.2009Evie Madsen2

En muskels oppgave er å trekke seg sammen (kontraksjon) og strekke seg og slippe spenningen (ekstensjon). Når man trener en muskel, oppnår man en kontraksjon i muskelfibrene.

Og trener man hardt, fører den ekstreme kontraksjonen til en overbelastning i muskulaturen og mikrotraumer oppstår. Det betyr at man river muskelfibrene delvis fra hverandre. Det kjenner man etter treningen som støle muskler.

Vi har cirka 620 muskler i kroppen som deles inn i 2 grupper:
- viljestyrt muskulatur (bevegelser i armer, ben, hode, rygg osv)
- ikke-viljestyrt muskulatur (hjerte, pustefunksjon, indre organer osv)

Er man støl i muskulaturen betyr det at muskelen er i en regenereringsfase etter mikrorupturene i fibrene, og den trenger hvile for å gjenhente seg. Da er det spesielt viktig at man tilfører kroppen rett ernæring for at muskelen skal regenerere seg optimalt (aminosyrer / proteiner). Via "arrdannelsen" som oppstår etter den tunge belastningen / fiberrupturen, får man tykkere muskulatur. Trener man ikke hardt nok, vil ikke muskelfibrene forandre seg og man oppnår ingen forandring i muskulaturen via treningen.

Den kvinnelige muskelstrukturen er i oppbyggingen anatomisk så å si helt lik den mannlige. Men på grunn av det mannlige hormonet testosteron, som kvinner har i en mye mindre andel i kroppen enn menn, har ikke kvinner like lett for å bygge opp muskulatur som menn. Det vil si at det tar mye lengre tid for damer å bygge samme muskelmasse selv om de trener helt likt som menn. Damer skal ikke være "redde" for å trene med vekter, de vil uansett ikke "plutselig" få store muskler. Det tar tid og nøye planlegging for å bygge opp muskulatur, spesielt for damer.

Det betyr også at kvinner ikke kan belaste muskulaturen med fullt så tung trening som menn kan. Trener en kvinne etter et treningsprogram satt opp for en mann, vil hun på grunn av de fysiologiske forutsetningene være mer utsatt for overbelastningsskader som senebetennelser og ryggskader. Det er derfor viktig at du får satt opp et treningsprogram som passer deg hvor en tar hensyn til kjønn, alder, treningstilstand / fysisk kondisjon, individuelle ønsker, muligheter og interesser osv. Lag en syklus i treningen din. Tren for eksempel 2 uker lett, deretter 1 eller 2 uker litt tyngre. Da vil du oppnå mye mer resultater siden kroppen hele tiden må justere seg til den nye belastningen og du unngår problemene med treningsadaptasjon.

Når du trener en bevegelse for en bestemt muskel / -gruppe, skal du konsentrere deg helt om den slik at øvelsen stimulerer muskulaturen maksimalt. Når du kjenner etter og tenker på muskulaturen når du trener den, sender du flere nervesignaler til den fra hjernen, noe som fører til økt stimulering av muskelfibrene. Hvis du ikke kjenner hvor øvelsen tar, eller det gjør vondt å utføre den, så slutt med den og gjør heller en øvelse som fungerer for deg. Tenk hele tiden på den holdningen du ønsker å trene deg "inn i", og unngå for all del å trene med krum rygg, framoverbøyde skuldre eller overbelastning på nedre del av ryggen. Trener du med feil holdning vil du med tiden garantert få smerter og kan fort risikere overbelastningssymptomer som senebetennelser, slitasjer og skiveutglidninger i ryggen.

Kondisjons og intervalltrening

Når det gjelder intensiteten på intervalltrening skal den være høy, men ikke så høy at du holder på å besvime. Altså: tren hardt men ikke overdriv! 2-3 intervalløkter i uka, 20-30 min skulle være nok til å sette fart på fettforbrenningen. Intervalltrening er ganske hardt for kroppen, så det er ikke lurt å trene slik flere dager etter hverandre hvis du ikke er spesielt godt trent fra før av. Kroppen trenger litt hvile til å komme seg på etter en slik økt. Husk at det ikke finnes bestemte øvelser for å trene vekk f.eks kun fettet rundt midjen eller på lårene, man tar av seg jevnt over hele kroppen og det er individuelt hvor du har flest fettceller på kroppen. 

På grunn av eventuelle graviditeter har kvinner flest fettceller fra navlen og ned til midt på lårene. Kroppen er forberedt på den økte vekten og belastningen en graviditet er for dette området, og gjennom fettcellene vil alle strukturene være mer tøynings- og belastbare. Har en kvinne for lav fettprosent, forsvinner menstruasjonen fordi kroppen da ikke er i stand til å ta imot en graviditet.

Målsetting nummer èn med treningen bør være at det gir deg noe positivt. Det betyr at du må finne den treningsformen som passer DEG best, og som DU synes er gøyest å holde på med. 

Trening etter fødsel

Etter en graviditet er den kvinnelige hormonbalansen i ferd med å stabilisere seg. Inntil den har normalisert seg (vanligvis rundt 1 år etter fødselen), har hormonene en effekt på spesielt sener og leddbånd. Under svangerskapet blir kollagene strukturer mer elastiske (bekkenet må kunne tøyes mer fra hverandre, både for å gi plass til fosteret og for at bekkendelene skal kunne gli litt ifra hverandre under fødselen når barnet skal komme ut), og det tar tid for dem til å trekke seg sammen. Ca. 1 år etter en barnefødsel skal kvinner derfor være litt forsiktige med å løfte for tunge vekter siden de er mer utsatt for overbelastninger på grunn av den nedsatte motstandskraften i sener og leddbånd. Amming er med på å normalisere hormonene i kroppen etter fødselen.

Lykke til!


Med vennlig hilsen
Evie L. Madsen
Fysioterapeut
Bodyfitness-utøver 

4.plass
VM Bodyfitness 2007


Hvorfor går jeg ikke opp i vekt?", "Jeg mener jeg spiser sunt, men ser ingen fremgang?"
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!