Kosthold og ernæring for kvinner

Kosthold06.02.2009Evie Madsen217

Den kvinnelige fysikken og hormonbalansen forandrer seg mye mer i løpet av livet sammenlignet med den mannlige. Kvinner blir påvirket av bl.a. menstruasjonssyklus, graviditet og overgangsalder og andre fysiologiske prosesser som ikke tiltreffer menn.

Kvinner som har sterk blødning under menstruasjonen trenger som regel jerntilskudd. Man anbefales å innta jern via maten eller spesielle jerntilskudd. Den mest jernrike matvaren er rødt kjøtt og innmat som for eksempel lever. Det finnes også grønnsaker (brokkoli, persille) som inneholder jern, men ikke på langt nær så mye som rødt kjøtt / innmat. Skal man få i seg like mye jern via brokkoli som man får i seg med å spise en 180gr biff, må man spise 5 kg ren brokkoli. For kvinner er det også spesielt viktig å få i seg de rette fettstoffene. Det vil si Omega 3-6-9. De spiller en viktig rolle i reguleringen av hormonbalansen og kan også ha en positiv innvirkning på plager som PMS. (F.eks nøtter, fet fisk og nattlysolje.)

Med tanke på benoppbyggingen vår, er kvinner mer utsatte for å utvikle osteoporose - eller benskjørhet - spesielt etter overgangsalderen. Grunnen til det er forandringene i hormonbalansen, dvs produksjonen av hormonet østrogen som går drastisk ned etter overgangsalderen. Den synkende østrogenproduksjonen fører til mindre kalk-lagring i benstrukturen, og knoklene blir mer porøse, dvs. brekker lettere. Undersøkelser av bentettheten på underarmsknoklene til kvinner over 70 år utført på hormonlaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus i 2005, viste at 65% av norske kvinner har osteoporose.

Det betyr at Norge har verdens høyeste andel av benskjørhet.

 

Hoftebrudd i ulike land. (Ref Lofthus 2001).


De fleste håndledds- og hoftebrudd hos eldre skyldes redusert beinmasse kombinert med et fall. Man regner også med at rundt 50% av alle kvinner over 40 år har benskjørhet. Hos menn er det rundt 25% av alle over 40 år som er rammet av osteoporose. Antallet har doblet seg fra 1960 til 2000, og det er stadig økende. Allerede fra 30-årsalderen går kalsiuminnholdet i knoklene våre nedover, og hormonforandringene i overgangsalderen forverrer denne tilstanden. Derfor er det spesielt for kvinner viktig å innta kalsium og vitamin D som en del av det daglige vitamin- og mineraltilskuddet. Vit D er nødvendig for at kroppen skal kunne oppta kalsiumen i knoklene. Det får man gjennom melkeprodukter, grønne grønnsaker, fet fisk og vitamin- og mineraltilskudd. Sol er også helt nødvendig for at kroppen skal kunne oppta Vit. D. 

 Antioksidanter fungerer som kroppens forsvar og har vist seg å ha virkning på:
• Blodomløp
• Hjerne
• Konsentrasjon
• Hukommelse
• Immunforsvar
• Kolesterol


Antioksidanter finnes først og fremst i sterkt fargede frukt og bær. I de fleste tilfeller gjelder regelen: jo sterkere farge, jo mer antioksidanter. Skjoldbruskkjertelen er den kjertelen i kroppen som styrer stoffskiftet, eller forbrenningen. Kvinner kan ha problemer med -spesielt for lav- utskillelse av hormonet som styrer forbrenningen: thyronin. Dette hormonet påvirkes av jod- og selen-balansen i kroppen, og Vit. D har også en medvirkning i distribueringen av thyronin i kroppen. Med lavt innhold av Vit. D i kroppen, fungerer heller ikke hormonbalansen for stoffskiftet optimalt, og man får en lav forbrenning som igjen fører til høyere fettlagring i kroppen. Jod og selen kan man få via vitamin- og mineraltilskudd, og når det gjelder mat finnes de mest i fisk og sjømat. 

Anbefalte dagsdoser når det gjelder inntak av næringsstoffer, vitaminer og mineraler:
• Er fastsatt som nivåer for å forebygge (mangel-)sykdommer, IKKE for å oppnå optimal helse.
• Noen av RDA-verdiene ble fastsatt på grunnlag av små, uvitenskapelige prøver.
• Noen av de anbefalte verdiene er trolig opptil 5 ganger lavere enn det egentlige behovet, spesielt for personer som trener.
• Svært få mennesker oppnår et tilstrekkelig inntak av alle vitaminene og mineralene fra kosten.
• Virkningene av reduserte forråd av vitaminer og mineraler oppstår ikke med det samme, ofte først etter flere år.
• Våre forsvarssystemer blir gradvis dårligere. Inntil 80% av oss opplever fra 60-årsalderen å bli offer for en av de nedbrytende dødelige sykdommene: kreft, hjertesykdom, diabetes og slag.
• En fellesnevner for de 20% som går klar av sykdommer er et høyere inntak av vitaminer og mineraler.


Et sunt kosthold og riktig inntak av kosttilskudd kan forebygge mye som dere ser..

Lykke til!

 

Kilder:

Helseguiden av Dr. Paul Clayton, 2005

Ernæring - mer enn mat og drikke av Kjersti Sortland, Fagbokforlaget 2003

Dr. Roald Strand, lege miljø- og ernæringsmedisin

Emilio Martinez Romero, bl.a. Spansk nasjonaltrener kroppsbygging og fitness IFBB, internasjonal dommer IFBB, hovedansvarlig alle kurs innen IFBB i Spania


Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!