Omega-3 fettsyrer - Virker det?

Kosthold05.03.2009Yasser Rehman0

Er omega-3 vår tids mirakelmedisin? Fiskeoljeprodusenter og helsekostgrundere lovpriser fiskefettets helbredende kraft. Man får høre at omega-3 hjelper på "alt".

Det er godt for hele hjerte- og karsystemet, det hjelper kroppen til å holde blodårene rene, er godt for blodsirkulasjonen, kolesterolet og forebygger mange av de prosesser som kan svekke helsen. Videre snakkes det om at omega-3 er gunstig for immunforsvaret, muskler, ledd, øyne, huden, tarmsykdommer, depresjon og til og med hjerneaktiviteten. Men hvorfor er omega-3 så attraktivt for idrettsutøvere; gir det mindre muskelstølhet? Forebygger det skader?

Omega-3 er navnet på en familie umettede fettsyrer, hvorav de viktigste i ernæringssammenheng har forkortelsene ALA, EPA og DHA. Omega-3 fettsyrer kalles essensielle, dette fordi kroppen ikke klarer å produsere de selv og må tilføres gjennom kost eller tilskudd. Gode kilder til omega 3 er fet fisk (laks, ørret, makrell), rapsolje, olivenolje, valnøtter, tran eller omega-3 kapsler.

Europeernes interesse for omega-3 våknet da to danske forskere (Bang og Dyerberg) publiserte en studie i 1971. De rapporterte om lav forekomst av hjertesykdommer blant eskimoer på vestkysten av Grønland, til tross for at de hadde et fettrikt kosthold. Bang og Dyerberg mente dette hadde en klar sammenheng med eskimoenes høye inntak av sel, hval og hvalross, som alle inneholder store mengder omega-3. Hvorvidt hypotesen stemmer eller ikke, er den blitt et dogme som har resultert i underrapportering av forskning som igjen trekker dogmet i tvil, samtidig finnes det en overflod av avisartikler som mener at omega-3 fettsyrer er gunstig. Det finnes eksempler på folkegrupper som klarer seg utmerket uten fiskefett. Helge Ingstad, en norsk forsker, overvintret i 1949-50 hos nunamiutene, de nomadiske innlandseskimoene i Alaska. Nunamiutene levde så å si bare av reinsdyr. Disse hardføre menneskene hadde sterke tenner, glimrende syn og luktesans, god hukommelse og en optimistisk livsanskuelse, alt dette til tross for et omega-3 fattig kosthold.

En rekke studier er blitt gjort for å finne en sikker kunnskap om hvorvidt omega-3 fettsyrer har de nyttige effektene som blir nevnt. Støttende, men ikke endelige forskningsresultater viser at inntak av omega-3 fettsyrene EPA og DHA kan redusere risikoen for hjertekarsykdommer og gi en rekke andre gunstige helsemessige virkninger. "Omega-3 fettsyrer har ingen klar effekt på dødelighet, hjertekarsykdommer eller kreft." Slik lød konklusjonen fra en metaanalyse som ble publisert i et anerkjent tidsskrift (British Medical Journal) i 2006, der man undersøkte 15159 omega-3 studier (1). Metaanalyse er en metode hvor forskere slår sammen resultater fra mange like studier slik at det er mulig å få én sikker konklusjon om effekten. Studien konkluderte med det motsatte av hva en tidligere metaanalyse hadde vist. Analysen støtter de britiske myndigheters anbefaling til befolkningen om å spise mer fet fisk, men slår fast ved at man trenger flere studier som varer over lengre tid slik at den mulige gunstige effekten av omega-3 fettsyrer kan synliggjøres.

Studier gjort for å se på omega-3s effekt på forekomsten av morgenstivhet, ømme og hovne ledd hos folk med revmatiske lidelser (leddgikt, slitasjegikt, Bekhterevs sykdom) er også sprikende (2). Flere studier har vist at fiskeoljer i doser på 3 g daglig reduserer forekomsten av disse symptomene, mens det finnes andre studier som ikke viser noe effekt.

Men hva så med bruken av omega-3 hos idrettsutøvere, har det noe effekt på muskelstølhet, gir det sterkere immunsystem og virker det skadeforbyggende? Svaret på det er: "Tja". På samme måte som forskningen til nå ikke har klart å gi klare svar på omega-3s positive effekt på hjertekarsykdommer og revmatiske lidelser har det heller ikke gitt tilfredsstillende resultater i idrettssammenheng. I en studie som ble gjort i 2002 undersøkte man om omega-3 hadde noen nyttig effekt på muskelstølhet. Man sammenlignet to grupper hvor den ene gruppen fikk omega 3 mens den andre placebo. Det ble ikke funnet noen signifikant forskjell mellom de to gruppene (3).

De vanligste bivirkningene av omega-3 tilskudd som er rapportert er vond ettersmak av fisk og ubehagelig mage. Så spørsmålet man bør stille seg er kanskje: hvorfor skal man bruke penger på noe som gir vond ettersmak og som samtidig har så lite overbevisende effekt?

 

Kilder:
Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review.
Hooper L, Thompson RL, Harrison RA, et. al, BMJ. 2006
Efficacy of fish oil concentrate in the treatment of rheumatoid arthritis.
Volker D, Fitzgerald P, Major G, et al. J Rheumatol. 2000

The effects of fish oil and isoflavones on delayed onset muscle soreness.
Lenn, Jon; Uhl, Timothy, Mattacola, Carl et al , Med Sport Sci, 2002

Yasser Rehman er 29 år gammel og har tatt Medisinstudiet på Universitetet i Oslo fra 2001-2008 og jobber nå som Turnuslege. Han har i tillegg personligtrener kurs, kostholdskurs samt intrukstørkurs og jobber også som personlig trener ved siden av lege.

 


Er makrell i tomat egentlig sunt?

Kosthold30.07.20181615

Nå har forskerne funnet ut om makrell i tomat faktisk er sunt eller ikke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

Velg riktig type fett

Kosthold22.05.2012274

Fettsyrer er ett viktig næringsstoff.

Sunne mat alternativer?

Kosthold10.01.20129

Hvorfor du ikke bør høre på kostholdsråd fra staten.

Er makrell i tomat egentlig sunt?

Kosthold30.07.20181615

Velg riktig type fett

Kosthold22.05.2012274

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!