Enkel pasta/nudel guide

Kosthold27.05.2004Knut Pettersen0

Når man har lite tid og ikke er så flink på kjøkkenet, kan man redde seg med pasta eller nudler. Dette er enkelt, billig og smaker godt.

Pasta med ost Pasta
Litt historie
Flere land, deriblant Kina, Japan, Frankrike og Italia, krever æren for å ha oppfunnet pastaen som lages av malt korn blandet med vann. Ifølge noen kilder ble pasta introdusert i Italia av Marco Polo da han kom tilbake fra Kina på slutten av 1200 tallet.

Hva er pasta
På den vestlige halvkule blir pasta av god kvalitet laget på durumhvete, en sort sterk hvete som er rik på proteiner, har høyt gluteninnhold og relativt lavt innhold av stivelse. Hvetekornene blir malt til fine partikler (semule) eller mel. Durumhvete har tendens til å forbli lett kornet når den er malt. Den tåler koking godt og gir en pasta som ikke kleber. I flere land blir pasta beriket med vitaminer fra B komplekset (tiamin, riboflavin og niacin) og noen ganger med jern. Høyproteinpasta finnes også. Hvilken pasta man velger er en smakssak, men det kommer også an på hvilken rett den skal brukes til. Tynn pasta blir for eksempel mest brukt i supper og buljonger, mens buet, snodd eller hul pasta fanger opp sauser. Riflet pasta passer best i kjøttsauser, mens glatt pasta er perfekt til krem eller ostesauser. Pasta blir brukt til alt fra appetittvekkere til supper, blandede salater, hovedretter og til og med desserter.

Pasta Koking av pasta
Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, tørket kjøpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente. Bruk rikelig med vann og stor nok kjele så pastaen har god plass til å svelle uten å klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni
(2 porsjoner)

100 g spaghetti eller 3 dl makaroni
1 1/2 liter vann
1 ts salt
2 ts olje

Koketid: Se på pakningen

Slik gjør du:
1 Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle.
2 Legg i spaghettien eller makaronien. Rør om med ein tregaffel, slik at spaghettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
3 Kok uten lokk på middels varme. (Koketid: Se pakken.)
4 Rør av og til.
5 Hell spaghettien eller makaronien opp i et dørslag. La vannet renne av.

Det kan serveres som en enkel rett med feks smør, krydder, reven ost, ostesaus, fløtesaus, tomatsaus, soppsaus eller en kjøttsaus.

Næringsinnhold
Pasta har ord på seg for å være styrkende, men også kaloririk. I virkeligheten er det ikke pastaen i seg selv som er hovedkilden til kaloriene, men det som serveres til: smør, fløte og ost får bære skylden her.Pasta er en god kilde til energi og proteiner, og den er praktisk talt fettfri. Den inneholder mye karbohydrater, hovedsakelig i form av lettfordøyelig stivelse. Fordi kroppen absorberer denne stivelsen sakte, gir pasta en langvarig følelse av metthet. Derfor blir pasta anbefalt til atleter som trenger langvarig næring til musklene, særlig når det gjelder utholdenhetskonkurranser.

Ravioli Fylt pasta
Ukokt pasta blir ofte fylt med en blanding av ost og kjøtt. De vanligste typene fylt pasta er cannelloni og ravioli som kan fylles med ost, spinat eller kjøtt. Andre varianter er tortellini (“små kaker”), cappelletti (“små hatter”), agnolotti (små terter), lumache (store skjell) og manicotti (riflede rør skåret skrått).

Fersk pasta
Fersk pasta blir som oftest laget med egg, og kan lages hjemme eller kjøpes ferdig i supermarkeder eller spesialforretninger. Hjemmelaget pasta må spises innen to til tre timer, eller tørkes godt og lagres. Den kan holde seg i inntil en måned i kjøleskap. Fersk pasta trenger mye kortere koketid enn tørket.

Tørket pasta
Den beste tørkede pastaen blir laget av durumhvete og vann. Den fås i en rekke varianter i supermarkeder eller spesialforretninger (sløyfer, skjell, spagetti, makaroni m.m.). Tørket pasta holder seg uendelig lenge hvis den lagres kjølig og tørt. Kokt pasta firedobler sitt volum.

Risnudel rett

Asiatiske nudler


Det asiatiske kjøkkenet har antakelig brukt nudler i mer enn 2000 år. Vi vet at kineserne spiste nudler så tidlig som 200 f.Kr. I våre dager spiller nudler en viktig rolle i asiatisk matlaging. Asiatiske nudler blir laget som lange bånd (som symboliserer et langt liv) i forskjellig bredde og tykkelse. Vi skiller mellom forskjellige sorter alt etter hva de lages av: hvete, ris, mungbønner eller bokhvete. I Kinas nordlige regioner der det dyrket mye hvete, blir nudler vanligvis laget av hvete, mens risnudler er mer vanlig i Sør Kina. Kjøper du ferske asiatiske nudler må du forvisse deg om at de er virkelig ferske. De bør være myke, men ikke slappe, klissete eller sprø. Tørkede nudler kan holde seg uendelig lenge hvis de oppbevares kjølig, tørt og mørkt.

Risnudler
Nudler laget av rismel og vann.
Ris vermicelli, syltynne nudeltråder, blir ofte fritert i peanøttolje. Det danner nærmest et rede som blir brukt til å garnere flere retter, også den saftige thailandske retten mee krob. Risnudler blir ofte brukt i supper.

Rispapir
Svært tynne, halvtransparente plater laget av en blanding av rismel, vann og salt. I vietnamesisk og thailandsk kjøkken brukes rispapir til å pakke inn vårruller. Rispapiret bløtes først i 1-2 minutter i en søtet vann. Så renner det av, fyllet pakkes i papiret og pakken dampes eller friteres. Rispapir fås i kinesiske supermarkeder.

Wontonark
Svært fine deigark laget av hvetemel, vann, egg og salt. Fylles med grønnsaker, kjøtt, fisk eller annen sjømat. Dette er Asias versjon av Italias ravioli og kan kjøpes ferske eller fryste.

Eggnudler
Hvetenudler med egg. Er å få både ferske og tørkede. Tørkede eggnudler blir brukt i retten chow mein: de blir kokt, deretter fritert.

Bokhvetenudler
Disse nudlene er svært populære i Japan der de kalles soba. Nudlene er gulbrune eller grå og finnes både ferske og tørkede. De blir ofte servert kalde med soyasaus.

Hvetenudler
Kinesiske hvetemudler er gule eller hvite og er vanligvis laget av en blanding av hvetemel, vann og salt. I Japan blir de klassifisert etter størrelse: somen er tynne og udon tykke nudler.

 

Enkle oppskrifter på pasta og nudler


Først hvordan man koker vanlig spagetti.

Koking av spagetti
4-5 personer

4 liter vann
1 1/2 ss salt
400 g spaghetti

Kok opp rikelig med vann i et rommelig kokekar. Tilsett saltet. Hold spaghettien i et knippe og før den ned i det kokende vannet etter hvert som det mykner. Rør om med gaffel slik at spaghettien ikke kleber seg sammen. La den fosskoke uten lokk ca 10 minutter, ekstra tynn spaghetti 3-4 minutter. Passe kokt spaghetti skal gi litt tyggemotstand, al dente på italiensk.

Hell av vannet, bruk et dørslag. Skal spaghettien serveres med en gang, helles den direkte i en varm bolle og blandes med litt margarin eller smør. Ellers skylles den raskt med varmt eller kaldt vann slik at den ikke kleber seg sammen, og varmes siden i kokekaret sammen med litt margarin eller smør.
Spaghetti kan serveres som den er med litt smør, ostedryss eller ketchup. Rimelig og enkel middag. Lag og gjerne en av disse ferdige torosausene til. Raskt, billig, godt og letvint.

Pasta Carbonara
Tagliatelle eller pastarør til to pers.
2 egg
1,5 dl matfløte
50 g reven ost (parmesan, jarlsberg e.l)
100 g bacon
1 hvitløksbåt
1 tomat
rødløk
nykvernet sort pepper
litt salt

Sett på en kjele med rikelig vann og salt og ha i pastaen når det koker.
Strimle baconet og fres det lett gyllent sammen med finhakket hvitløk. Sett det til side.
I en skål pisker du sammen egg, fløte og ost med en gaffel. Kvern i litt pepper og litt salt (Obs, baconet kan være salt nok!)
Hell bacon og hvitløk oppi og bland godt. Gjør klart garnityret; finhakk litt rødløk eller sjalottløk og del tomaten i terninger.
La pastaen renne av og ha den tilbake i kjelen sammen med bacon og eggeblandingen. La alt trekke på svak varme et par minutter meds du rører med en skje til det er gjennomvarmt og eggene begynner å stivne litt.
Fordel pastaen i to dype fat og strø over løk og tomat. Har du persille gjør ikke det retten mindre god! Pepperkvern på bordet og litt brød inntil hører med.

Pasta med ostesaus
4 personer

500 g pasta (Skruer, ringer, tagliatelle og lignende)
100 g norvegia eller gauda
100 g jarlsberg
100 g norzola
4 ss fløte
3 ss hakket persille
1 presset fedd hvitløk
Salt og pepper

Kok pasta i lettsaltet vann etter anvisningen. (10-12 min)
La den renne av i dørslag.
Varm fløten og riv ostene i den.
Tilsett hvitløk og evt smak til med salt og pepper.
Litt dill kan og gjøre godt.
Server pastaen med ostesausen og dryss persille over.
Det kan her også eksperimenteres med andre typer oster.

Pasta med frisk tomatsaus Pasta med frisk tomatsaus
100 g penne
1 ss olivenolje
½ stk. finhakket løk
2 båt. hvitløk - presset
½ bks. hermetiske tomater - hakkede
4 stk. tomat
3 ss tomatpuré
salt og pepper fra kvern
½ pk. karse

Kjøttboller:
350 g kjøttdeig
½ stk. finhakket løk
½ dl melk
2 ss griljermel
½ krm malt muskat
½ krm malt karve
¼ pk. karse
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Bland griljermel og melk til bollene. La det svelle. Rør deigen seig med salt. Blad den, løk og alle krydderne i melkeblandingen. Form til kjøttboller og stek dem gyldne i panne.
Kok pasta som angitt på pakken. Fres løk og hvitløk til sausen i olje. Tilsett friske tomater i båter og boksetomatene. La det putre sammen. Tilsett tomatpuré og krydderet. La det putre sammen 3-5 minutter. Smakes godt til.
La pastaen renne av i et dørslag. Ha pastaen i et fat/form med sausen over. Fordel kjøttbollene på toppen og la herligheten få et godt dryss av karse. Gjerne grønn salat og grissinis til.

Spagetti med kjøttsaus
500 g pasta (Skruer, ringer, tagliatelle, spagetti og lignende)
2 ss olje
2 løk finhakket
2 finhakket fedd hvitløk
500 g kjøttdeig
2 bokser hermetiske tomater i terninger
2 ss tomatpure
1 ts oregano
2 ts basilikum
Salt og pepper.
Evt chilipulver
5-6 ss reven ost.

Kok pasta i lettsaltet vann etter anvisningen. (10-12 min) La den renne av i dørslag.
Varm oljen, fres hvitløk og finhakket løk. Tilsett kjøttdeig og sør hele tiden så den smuldrer seg. Ha i resten unntatt osten og rør godt. La småkoke i 20 minutter Serveres ved siden av pastaen.
Dryss over ost før servering.

I italia brukes det parmesan ost til dryss. Prøv det men husk på at den har mye smak.

Server med ferskt brød.

Pasta med soppsaus Pasta med soppsaus
ca. 400 g Penne eller annen pasta
Saus:
2-3 ss meierismør
350 g sopp, finhakket
1 hvitløkbåt,presset
1 liten løk, finhakket
Salt og pepper
1 boks, ca. 400 g tomater, hakket
8 -10 basilikumblader, finhakket
1 dl kremfløte
50 g Norzola, revet
2 dl kremfløte
1/2 ts salt
Pepper
1 ss soyasaus
1 dl finhakket persille

Kok pastaen i lettsaltet vann. Tilsett gjerne litt olivenolje i vannet, da kleber den ikke. Fres sopp,løk og hvitløk gyllent lettbrunet smør. Smak til med salt og pepper.Tilsett hele innholdet i tomatboksen, fløte og ost. La sausen småkoke i 5-10 minutter. Server sausen til rykende varm, nykokt pasta.

Nudler kan og lages til på andre måter enn bare å koke de og servere alene. Kokte nudler er feks ypperlige i en wok rett, eller som tilbehør til forskjellige retter.

Risnudler med grønt
100 g nudler
1 stk. brokkoli
1 stk. gulrot i strimler
1 stk. gul paprika i strimler
10 stk. frisk sjampinjong i båter
1 dl bønnespirer
2 ss hakket vårløk
2 båt. hvitløk
1 ss finhakket frisk ingefær
salt og pepper
olje til steking
1 ss soyasaus

Fremgangsmåte:
Kok nudlene som anvist på pakken. Fres grønnsakene myke i litt olje. Tilsett ingefær og hvitløk til slutt. Server med soyasaus.

Spekemat med nudler eller pasta
a. 300 g spekeskinke
3 vårløk
1 rød paprika
1 rød chili
4 båter hvitløk
3 ss olje
nykvernet pepper
nudler eller pasta
evt. noen peanøtter

1. Skjær spekeskinke, vårløk og paprika i strimler og chili i ringer.
2. Finhakk hvitløken. Kok nudler evt. pasta etter anvisning på pakken.
3. Varm oljen i panne/wok og fres spekeskinke sammen med vårløk, paprika, sjalottløk, chili og hvitløk i 2-3 minutter. Evt. et dryss med peanøtter til slutt.
Serveres med brød.

Torsk med nudler
750 g torskefilet
salt
pepper
sitronsaft
1 pk nudler
2 store løk
3 ss smør
1-2 ts karri
1/2 ss hvetemel
3 dl kraft
litt kajennepepper
1 egg
brødrasp
persille til pynt

Skjær fisken i firkantede stykker. Gni dem med sitronsaft og dryss litt salt over. La dem ligge kjølig 15-20 minutter.

Kok nudlene i lettsaltet vann til de er møre og la dem renne godt av.

Skjær løken i ringer og damp dem i 1 ss smør. Tilsett karri etter smak.

Dryss melet over, spe med kraften og kok sausen godt opp. Smak til med salt, pepper og kajenne og hold sausen varm.

Vend fiskestykkene i sammenpisket egg og deretter i brødrasp tilsatt salt og karri, og stek dem lysebrune.

Bland nudlene i sausen og hell det over på varmt fat. legg fisken oppå.

Pynt med persille og server straks.

Og til slutt en enkel wok med nudler fra Espens hybelmat

Wok von Tine
1-2 kyllingfileter
1 løk
Noen sopp gjerne champiser.
2 pakker nudler Helst YumYum Biff
1-2 røde chillipeppere
Soyaolje Gjerne Kikoman

Kok nudlene, gjerne litt kortere tid enn det står på pakken.
Stek kyllingen, som er skjært i biter, sammen med løk og sopp og chilien (også disse i biter da, smarten!) Tilsett nudlene, hell over soyaolje og la det surre noen små/få minutter.
OBS: kan være lurt å knekke nudlene i mindre biter før de kokes.


Hva bør du spise for å prestere på trening?
Er du glad i pasta? Se her!
Det er stor forskjell på fersk varmmat og kalde matrester som varmes opp igjen.

Kok spaghetti slik og spar tid

Kosthold01.02.2015232

Se video av trikset.
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.