Per Andrew Lier

Intervju30.04.2009Joachim Marhaug0

Per Andrew Lier vant Showlift og ble kåret til Norges Sterkeste Mann i klassen -105 kg. Han kom på 3. plass i fjor. I dette intervjuet forteller Per en del om seg selv og sin trening.

Navn: Per Andrew Lier
Alder: 22
Bosted: Kristiansand, hjembyen er Tønsberg
Arbeid: Studerer økonomi ved UiA, samt jobber deltid med Herbalife, og som hotell-vakt på Radisson SAS Caledonien i helgene.
Høyde: 181
Vekt: Snitt-vekt på 100
Sivilstatus: Singel
Sponsor: Herbalife er min jobb og dels også min sponsor på ernæringssiden. Men er veldig åpen for tilbud dersom det er flere som synes jeg er en verdig sponsor-kandidat.
Klubb: Kristiansand Strongteam, og Tønsberg-Kameratene Vektløfterklubb.

Merittliste:

Norges Sterkeste Mann -105 kg - 2009
3. plass Norges Sterkeste Mann -105 kg - 2008
NorgesMester i Vektløfting som Ungdom og Junior

Fortell litt om deg selv

Jeg er en glad og positiv gutt med høy grad av selvironi (såfremt overskuddet er der, samt at jeg ikke er sulten, haha). Er utadvent og lett å komme i kontakt med. Innehar også evnen til å kommunisere humor på (til tider ekstremt) lavt nivå, hehe, noe jeg helt sikkert har arvet fra min far som er VG-vits-tilhenger.

Jeg har selvfølgelig en fetish for å løfte og bære på tunge ting og slite ut kroppen på det. Løping (mer enn 100 meter) er det mest smertefulle og forferdelige jeg vet om, så takk og lov for at jeg født i en tid hvor man har sykler og biler, og kan kaste bort fritida på å løfte saker og ting...

I harde treningsperioder så er filmkveld med venner og god mat en sikker vinner etter treninga. Her er det særdeles viktig at sofaen er komfortabel, og at man ikke trenger å strekke seg langt etter maten, fjærnkontroll, ol. Når overskuddet er der, så er det sosiale livet med turer, reiser og festing absolutt det ypperste.

Er utrolig glad i å reise og oppleve ting, og skape eventyr. Er også fantastisk glad i den norske naturen, så turer i fjell, skog og mark er kanskje noe av det jeg verdsetter høyest. Skulle gjerne vært på tur med Lars Monsen. En annen egenskap jeg innehar, er at jo værre omstendigheten rundt meg blir, sånn at når alle andre hater, er trøtte, leie, slitne og sultne, jo mere koser jeg meg, og jo mer irriterende positiv blir jeg, hehe.

Fem kjappe om deg

Mobiltelefon: Bør være Sony Ericsson
Drømmebil: Ford eller Dodge Ram - Heavy Duty. Samt Lamborghini, Ferriarari ol., her spiller ikke hvilken type så mye rolle...
Favoritt film: 300, Gladiator, Alien-filmene, LOTR, + Mye nye og gode norske og svenkse filmer.
Favoritt drikke: Vann og melk. Apelsinjuice når det er varmt.
Favoritt mat: Fondue med indrefilet av okse, og masser av smøroster. Nam nam.

Hva fikk deg til å begynne å begynne med strongman og hvor lenge har du trent?

Når jeg var liten, så var Obelix den store helten, og istedenfor at jeg holdt på å løfte på alle mulige steiner og ting i hagen, så tok Pappa meg med på helsestudio når jeg var 6-7 år gammel da vi bodde på Lillehammer. Dette var himmelen for meg. Her kjørte jeg gjennom alle aparatene (selvfølgelig på lette vekter), og irriterte alle barna i nabolaget med at jeg "var den sterkeste".

Jeg har opprinnelig drevet med olympisk vektløfting i Tønsberg siden jeg var 14-15 år. Her ble jeg tatt utrolig godt vare på, og ble del i et miljø som jeg verdsetter utrolig høyt, og som jeg har fått enormt mange gode opplevelser med. Siden jeg startet med dette har jeg trent jevnt og trutt, og har hatt en jevn og gradvis framgang hele veien, med unntak av tjenesteåret mitt i Garden. Etter militæret skulle jeg begynne å studere. Jeg ønsket meg forandringringer i omgivelsene mine, og av den grunn valgte jeg å bosette meg på det blide sørlandet. Jeg hadde allerede hatt sansen for strongman, og var fast bestemt på å prøve meg i dette når jeg flyttet ned ettersom det ikke var noe vektløftermiljø i Kristiansand. Samtidig var jeg også veldig klar for å prøve meg på nye utfordringer, og jeg visste at Svend Karlsen bodde her nede, så tenkte at det måtte være et godt strongman-miljø her også.

Det som var trist var at Svend Karlsen skulle flytte tilbake til Drammen, og at miljøet her nede nesten var borte ettersom Reidar Kvaale jobbet mye, og Lars Erik Nilsen hadde "lagt opp". Leiv Sødal (Biffboy her på forumet) som jobbet på Spicheren treningssenter hvor jeg hadde meldt meg inn, tok meg raskt inn i varmen etter å ha destruert flere av de tynne gummi-skivene på senteret med mine akrobatiske og elegante vektløfter-triks. Han tok meg med til Kristiansand Styrkeløftklubb i Odderneshallen hvor bla. Nils Kjetil Sande (NKS her på forumet) trente styrkeløft, og sammen fikk vi bygd opp miljøet i byen igjen i nettopp dette treningslokalet, et lokale som har blitt skikkelig bra utrustet med øvelser av alle typer. En utrolig fin gjeng med ildsjeler som har fått til dette + en stor takk til Kristiansan AK som tar oss imot og tillater oss å trene hos dem!
Må også få rette en stor takk til Lars Erik Nilsen som lot meg få trene med utstyret til han og Reidar oppe i garasjen på Slettheia den første perioden, samt gidde å stå og se på, og hjelpe til som trener! Husker også det gjorde inntrykk da Lars Erik nesten helt kald løfta 180 kg steinen med kun et års mosjonist-aktivitet.

Har du vært aktiv i andre idretter?

Olympisk Vektløfting, Basketball, Alpint når jeg bodde på Lillehammer, Fotball, Lacrosse, Karate, Judo, Langrenn, litt grapling, Orientering.

Hvordan ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?

Som student er livet mitt omtrent helt tilpasset til når jeg orker eller må å stå opp, og når jeg trenger/må å legge meg. Er absolutt ikke noe A-menneske i de harde treningsperiodene, så dette varier fra dag til dag.
Vanligvis har vi avtale om å trene kl. 1700 på Spicheren eller i Odderneshallen hver dag, noe som betyr at jeg som regel er der kl. 1715-1730.
Eksempel:
0900 - står opp, pimp my look, og frokost.
1000 - skole, slappe av, internett, mat, andre ærender,
1700 - trening.
2000 - mat, internett, film, slappe av til jeg legger meg (ca. 2400).

Hva er dine mål og ambisjoner?

De overodnede målne er jo selvfølgelig å ha det gøy med alt dette, og at nettopp veien til målet er en del av målet (jeg har lånt denne quoten av Ossie her på forumet). Men det å få tilbakemelding på at man jobber hardt og gjør ting riktig, betaler seg veldig godt når man oppnår tittler som man har kunnet ønske seg.

Føler ofte at det kan bli litt mye i lengden når man er målbevisst, jobber og fokuserer beinhardt på et mål man vil nå, som f.eks. NM -105 kg for min del, og at motivasjonen og treningsgleden synker litt ettersom man kjører seg såpass hardt. Derfor har jeg veldig god erfaring med å periodisere året sitt litt. Jeg gleder meg nå til å slappe av litt i sommer, nyte de ting her i livet som skjer utenfor treninga for å få litt annen inputt, og kjøre hardt på med nye målsetninger til høsten når jeg vet at blodsuget etter konkurranse er der.

Hva er fordelene og ulempene med strongman?

Jeg klarer bare å se fordelene med strongman, og de er mange. Først og fremst det gode kameratskapet og miljøet vi har i klubben vår. Alle er flinke til å backe opp og støtte hverandre. Ettersom jeg er styrke-interessert, så liker jeg veldig godt den treningsformen ettersom den er såpass variert og allsidig, men også spektakulær. Man får liksom et spesielt sug etter å klare og løfte store gjennstander og vekter man ikke klarte forrige trening. Liker også at vi dels kan trene ute, både om høsten, vinteren og sommeren, når det blåser, snør, er kaldt, mørkt, varmt eller sol. Det gir en spesiell og ekte følelse.... Når jeg tenker meg om tror jeg at jeg må være fantastisk sær som synes dette, haha!

Er du fornøyd med framgangen du har hatt?

Både òg! Det har jo ikke gått like fort som man kan ønske seg hele tiden, men man er jo tolmodig, har det gøy og trives med det man gjør. Samtidig har man trua på seg selv, og vips så har man blitt litt bedre enn forrige gang.

Hvordan trener du for å bli en sterk strongman?

Først og fremst må jeg si at jeg alltid trener for å være litt bedre på neste trening, og at progresjon er fokuset i alle øvelser jeg trener. Når det stopper opp, så går jeg ned en god del kg, og starter med samme progresjonsrunde på nytt. Jeg varierer bestandig treningsopplegget mitt etter hva som er målet og hva jeg må forbedre av mine svake sider. Dette gjelder også tøying, kondisjon og bevegelighet. Fra høsten 08 så trente jeg veldig mye strongman-øvelser av alle slag, og stor mengde, samt en del basis-øvelser som forskjellige mark-varianter, bøy, press og ro/dra-øvelser. Etterhvert som NM -105 kg nærmet seg, og vi fikk vite hvilke øvelser det ble, så ble opplegget litt mer tilspisset, og mye av basis-øvelsene forsvant til fordel for strongman-øvelsene. De to siste månedene før konkurransen ble det ennå mindre basis- og gym-øvelser, og nesten bare strongman-øvelser, samtidig som total-mengden av løft og treningstid ble redusert til fordel for tyngre løft samt å bygge overskudd.

Jeg har tro på en fornuftig periodisering gjennom året. Gjerne mye basis-øvelser og gym-øvelser utenfor konkurranseperioden. 6-2 mnd. før konkurranse har jeg stor tro på høy mengde med en god blanding av strongman-øvelser og basis-øvelser som mark-varianter og bøy-varianter. De to siste mnd. mest øvelser og kun det mest nødvendige av basis-øvelser for å opprettholde trykk og spenning. Husk også at treningsmengden må ned de siste 1-2. mnd. for å bygger overskudd, men kjør gjerne tungt for å holde spenningen i musklaturen. Dette er ikke noen fasit, men er basert på de erfaringer, tanker og kunskap jeg har tilegnet meg på området.

Hvilke øvelser er dine favoritter for følgende muskelgrupper

-Bryst: Trener lite bryst, men kanskje noe benkpress og slikt...
-Skuldre: Militærpress, vikingpress, pushpress.
-Triceps: Press-øvelser.
-Biceps: Det meste av strongman-øvelser. Særlig dekk, stein og stokk.
-Rygg: Mark, rykk- og støt-drag, og alt av strongman-øvelser.
-Forside lår: Front-knebøy.
-Bakside lår: Strak-mark.
-Legger: Dekk og bære-øvelser som conans, husafell, yoke og farmers.
-Mage: Alt av basis- og strongman-øvelser.
NB! Joda, det hender det blir noe curl og andre bygge-øvelser ;)

Hvordan forbereder du deg før en konkurranse?

Den mentale biten er absolutt den viktigste. Finne og opprettholde motivasjonen og drivkraften for at alle treningene skal gå så bra som overhode mulig fram mot konkurransen. Ha trua på seg selv selvom noen treninger/perioder ikke er fullt så gode. Blir mye meditasjon og thai chi, 50 minutter hver dag, hehe, neida ;) Men fokuset er viktig. Bruker å se for meg konkurransedagen og løftene inni hodet mitt og illustrere hele settinga så godt jeg kan. I et halvt år har jeg faktisk hatt hengende et A4-ark på rommet mitt med kalender frem mot NM hvor det har stått 25. April - WHY? hahaha!

Hvilke strongman-øvelser liker du best i konkurranse?

Alt som skal løftes over hodet, viking-press eller viking-løft, apollon-axle, ol., men også dekk, stein, ol. Det eneste jeg inntill nå ikke har hatt en stor begeistring over, er farmers-walk, men blir nok å få retta på det også med tiden. Enne annen ting er at jeg ikke akkurat er noen recer i, er markløft, så den må det nok også jobbes litt med.

Hvordan spiser du for å bli stor og sterk?

Jeg spiser veldig mye måltidserstattere av typen Formula-1 fra Herbalife sammen med proteinpulver og melk. Dette synes jeg har vært en utrolig behagelig, lettvindt og billig måte å innta næring på. Får i meg alle næringsstoffene jeg trenger via disse, noe jeg merker effekten av på treninga og på restitusjonen. Særlig i forhold til hvordan jeg spiste før med store mengder egg, kylling, fisk ol. gjennom hele dagen. Ble veldig sliten av å fordøye og innta all maten, samtidig som det var utrolig dyrt for meg som student, og upraktisk og tidkrevende å tilberede. Nå spiser jeg heller en god middag om kvelden etter trening og koser meg mere med maten. Tillater med også sjokolade, is og liknende dersom jeg har lyst på det, eller merker at jeg trenger å karbe opp litt. Bruker også kreatin, omega-3, fibertabletter (MUST!), glucosamine, zink og magnesium.

Bulker du hele året eller legger du inn en diett også?

Liker å ta av meg noen overflødige kilo mot sommeren, som de fleste andre treningsentusiaster. Ifjor gikk jeg ned fra 107 til 96 på ca. 3 mnd, og beholdt alt av styrke, men fikk mer overskudd og energi, ble lettere i kroppen, og følte meg mye bedre. I år skal jeg ned til rundt 98-100 tenker jeg.

Hvilket kosttilskudd vil du anbefale til andre og hvorfor?

Ettersom jeg jobber med Herbalife så vil jeg selvfølgelig anbefale disse. Men jeg begynte ikke med Herbalife kun for muligheten til å tjene noen kroner. Produktene er de beste jeg har brukt, og jeg anbefaler helhjertet alle som er nyskjerrige til å prøve å se hvilken effekt det har for kropp og helse, så her er det bare å ta kontakt om noen er nyskjerrige eller lurer på noe.

Hvordan synes du det går å kombinere familieliv/vennekretsen med strongman?

Siden mye av vennemiljøet mitt er knyttet til treninga, så går dette veldig fint, men har også venner som jeg er sammen med på fritida utenom, og får litt annen innputt fra. Familien bor i Tønsberg, så der er jeg ikke fullt så ofte lenger, men er veldig heldig å ha to veldig engasjerte og støttende foreldre som er opptatt av at jeg har det bra og har det jeg trenger. Dette setter jeg helt klart større pris på enn jeg klarer å formidle.

Har du noen forbilder innen strongman?

Hmm... Jeg synes helt klart at Arild Haugen var en kilde til inspirasjon når han var med. Man blir jo veldig stolt av å være norsk når man har en slik personlighet som han som slår flere utlendinger og favoritter internasjonalt. Samtidig skapte han blest om sporten her i norge med den personen han er. Tror alle jeg kjenner som også ikke var særlig sportsinteresserte visste hvem Arild var og syntes han var en stor personlighet.

Hva motiverer deg?

Å stadig prestere bedre, å nå høyere målsetninger, samt treningsmiljøet og kameratskapet. Men det er også noe med det å slite seg ut å kjenne at kroppen har fått gjennomgå etter en trening.Min vektløfter-trener og utallige ganger Norgesmester Jan Robert Solli har særlig vært en inspirasjons- og motivasjonskilde for meg gjennom tider som ikke har gått i oppoverbakke. Makan til stå-på-vilje og "gutsing" har jeg aldri opplevd hos noen som har gjennomgått så mye som han. All respekt! Også min gode venn Ruth Kasirye har bevist for meg at man kommer langt med tro på seg selg og enorm stahet.

Hva synes du er din beste prestasjon?

Å klare å bli Norges Sterkeste Mann -105kg 2009 med så mange deltakere og så høyt nivå som i år. Vet iallefall om 4 stk. i klassen som drar rundt 300 kg eller mer i mark. Det er noe spesielt med å nå et mål man har jobbet beinhardt og målrettet mot et helt år. Ganske ubeskrivelig!
Det å løfte 190 kg's steinen til 120 cm. var også noe spesielt, siden det var pers med 20 kg!

Du som trener strongman tenker mest på rå styrke og teknikk, men har du en muskelgruppe som du er mest fornøyd med?

Hmm... tror min store fordel er allround-styrken. Jeg er flink til å bruke den styrken jeg har, og har god kroppskoordinasjon og bevegelighet som jeg har fått pga. vektløftinga. Har ingen dårlige eller svake muskelgrupper.

Hva er ditt treningstips til nybegynnere som vil bli like stor og sterk som deg?

Ha det gøy med treninga! Sette seg små del-mål hele veien slik at man har noe konkret å jobbe mot. F.eks: "hva skal jeg klare neste gang jeg trener denne øvelsen?". En treningskamerat eller flere er også å foretrekke. Med et godt miljø er det mye lettere å ha det gøy med treninga.

Noe du vil si til slutt?

Takk til Tobias H. Tellefsen som har vært min trofaste treningskamerat gjennom dette året, og gratulerer med 3. plassen i -90 kg-klassen! Vil også takke Nils Kjetil Sande og Sven Von Der Lippe for kameratskap, sarkasmen, men også pushinga på treninga som har gitt meg motivasjon til å nå målet ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!