Norges Sterkeste Mann 2009 - Intervjuer

Strongman19.05.2009Ann Kristin Berli-Johnsen2

Mai måned er full av høydepunkt for små og store, og for oss relativt store med litt sære interesser er et av årets aller største høydepunkt Norges Sterkeste Mann.

Les stor reportasje om NSM og se bilder her

For den som følger litt med på Treningsforum har konkurransen vært diskutert opp, ned og i mente i månedsvis allerede. Enkelte utøvere har vært flinke til å holde fansen oppdatert på treningsfremgang, mens andre har valgt å holde kortene tettere til brystet og bare la det komme små drypp via omveier på hvordan formen er. Spekulasjonene har vært mange, og enda større vil de bli de neste fire dagene, fram mot kvalifiseringen.

Årets konkurranse arrangeres i Bø i Telemark, og både Sjefen sjøl og vi i "Dream Team" er rimelig spente på hvordan det vil være å arrangere konkurranse der i forhold til på Gol. Kvalifiseringen til konkurransen er også annerledes enn tidligere år. I år er det nemlig slik at hvem som helst kan stille opp til kvalifiseringen som foregår på Sønstebøtunet i Bø fredag 22. mai klokken 1700. Er du god nok går du videre, er du ikke god nok ... vel, da har du forhåpentligvis fått blod på tann og prøver deg på neste års kvalifisering også.

Ingen av oss som arrangerer konkurransen har ide om hvor mange som kommer til å prøve seg på kvalifiseringen, så for å få litt mer fart på spekulasjonene har jeg tatt en liten prat med Sjefen sjøl, Svend Viking Karlsen;

Svend, hvor tøft har det vært å vente på transplantasjon, gjennomgå operasjon og samtidig planlegge tidenes NSM?

- Det har vært utrolig tøft å gå og vente på transplantasjon, men samtidig veldig lærerikt. Jeg er overbevist om at jeg har vokst på det som person, du vet; "What doesn't kill you ....". Operasjonen i seg selv og rehabiliteringa har bare vært en dans på roser, helt udramatisk og uten skjær i sjøen. Jeg har dessuten hatt utrolig gode støttespillere i Lene, Egil, Kikki, Svein Gunnar på Lifjelltunet, Truls, Dag Inge og Jarle, alle menneskene på TV 2, og alle på Gym 2000.

Vemodig å forlate Gol, eller spennende med Bø?

- Selvsagt er det litt trist å forlate Gol for denne gang, men vi kommer nok tilbake en gang etter hvert. Det har vært utrolig mye bra som har skjedd der, og jeg må få takke de mest sentrale der; Anders Eidsgaard ved Eidsgaard Hotell, Åsmund ved Pers Hotell, og alle brødrene Nibstad ved Storefjell Resort. Men det skal bli utrolig og se hva Telemarkingene klarer å stille opp med av entusiasme og feststemning. Vi får se om de klarer å lage den folkefesten rundt som det blir lovet.

Hvor mange tror du stiller til start på kvaliken?

- Jeg tror det kommer over 30 deltagere til Bø for å lage tidenes Norges Sterkeste Mann. Og jeg håper ALLE som har anledning til å komme kommer og backer opp sine favoritter. Nå har jeg jobba døgnet rundt det siste halve året for å legge forholda til rette, og ja, vi kommer til å ha mye sirkus rundt dette med flotte modeller fra Cult Energi drikker, salg av den nye filmen "A life in power", og mye mer ...

Vil vi få noen uventede videre til finalen?

- Vi får alltid overraskelser. Det er alltid noen som sjokkerer.

 

Med Sjefens ord klingende i ørene bestemte jeg meg for å ta en prat med noen av dem jeg vet skal prøve seg på kvalifiseringen. Først ut var naturlig nok fjorårets seierherre, Norges Sterkeste Mann 2007 og 2008, "Emperor of Stones" Norges nye boksehåp; Arild "Hulk" Haugen.

Arild, hvor sannsynlig er det du stikker av med tittelen i år også?

- Det er veldig vanskelig for meg å si, da jeg ikke vet hvor god jeg egentlig er i år siden jeg så og si ikke har trent strongman. Normalt vet du hva du har inne i de enkelte øvelser og er mye bedre forberedt enn jeg er i år. Men sånn jeg tenker i år er at jeg kan like godt vinne som jeg kan få en 4 plass. Alt kan skje, det er strongman. Tror det blir en hard fight i toppen da mange har forbedret seg og alle er sultne på seier og tittelen er mer eller mindre åpen for flere... Ser på Espen og Lars som mine verste konkurrenter.

Hvis du vinner, går du videre til VPC da? Og hvis du vinner der, går du videre til WSM?

- Om jeg vinner og overrasker meg selv med formen noe helt sykt stiller jeg på Viking Power Challenge. Jeg tar et stevne om gangen og ser det an. Om jeg vinner skal jeg uansett på World Strongest Man.

Har du noen gang tenkt på muligheten av å kombinere boksing og strongman?

- Å kombinere boksing og strongman lar seg gjøre. Men da blir det satsing på boksing og strongman kun som hobby og moro skyld. Og jeg kan da heller ikke forvente noe særlig fremgang eller store resultater. Men ennå er jeg rimelig sterk til å bare ha trent boksing i 4 mnd, uten strongman trening og tunge økter på gymmet. I år har jeg prioritert boksing hele veien. Kun de sist 2 ukene før NSM er satt av til strongman trening; opp i vekt, litt mer vekttrening, mindre trening, mer overskudd er endringen de to siste ukene.

Hvem blir den store overraskelsen i år?

- Si det ja ... Det finner vi ut 23. mai. Tror ikke det blir noen store overraskelser egentlig. Om ikke en av mine topp 4 kandidater vinner, ja da blir jeg overasket, men om det kommer en ny gutt inn på en 6-8 plass som vi ikke kjenner så godt til så blir jeg ikke overasket. Nivået er bedre, men forsatt syns jeg ikke det krever så mye for å bli blant de 12 beste på Norges Sterkeste Mann uansett alder og vekt. Overraskelsen måtte blitt om Gamle Karlsen hadde tatt på seg beltet og begynt å kjempe igjen eller om Odd Haugen forsatt er topp 6 etter 60 år ...

 

Jeg er veldig enig med meg selv i at det blir spennende å se Arild i aksjon etter såpass lang tid med annerledes trening. Jeg møtte ham for ikke lenge siden, og jeg kan love at unge Haugen er stor som et hus og ser knallbra ut!

Vårt trønderske storhåp, Richard Skog, har etter debuten for to og et halvt år siden gjort det stort i strongman. Han har konkurrert i det store utland flere ganger, i tillegg til at han har deltatt i World Strongest Man 2007 og 2008. Han takket nettopp nei til å delta i Mohegan Sun, som ble arrangert 17. mai, fordi han ville være i toppform til Norges Sterkeste Mann. Dessverre er ikke fru Fortuna alltid enig med drømmer og håp, noe Richard smertelig fikk erfare sist helg. Jeg tok en kjapp prat med ham;

Er du 100 % sikker på at du IKKE stiller i år?

- Ja, jeg stiller ikke på Norges Sterkeste Mann i år.

Hva gikk gjennom hodet på deg da du hørte det smelle i leggen?

- Det første jeg tenkte når det smalt i leggen var; "Faen i helvete! Nå røyk muskelfestet i leggen!" Jeg ble kvalm og svimmel, og måtte legge meg ned. Heldigvis var jeg ikke alene i bua. Espen var der heldigvis og hjalp meg. Han undersøkte foten min og kjente et stort søkk i leggen. Senere dro jeg på legevakten og fikk tatt ultralyd. Det ble konstatert dyp avriving i indre leggmusklatur. Heldigvis var det ikke muskelfestet. Da hadde jeg vært ute lenge ... Dette gror jo bra og fint sammen, så det eneste problemet er tidsperspektivet; legen og "fysion" sier 4-6 uker - jeg har 11 dager. Jeg har gått 1 uke på krykker nå.

Du er ikke den eneste med skader. Både Arild, Lars, Espen og andre strever med sine utfordringer. Risikosport dette?

- Stemmer det ja; Lars har vel kneet og skulderen som skranter, Espen har og et kne som gjør vondt. Arild har vel en strekk i lysken ... Jeg håper bare gutta holder formen og får prestert på det beste. Jeg ønsker dem alle lykke til, men jeg heier jo så klart på Espen.

Hvem blir årets overraskelse?

- Overraskelser blir det vel alltid. Det er sikkert flere som vil gjøre det bra!


På vegne av oss alle på Treningsforum ønsket jeg Richard god bedring. Vi gleder oss alle til å se mer til ham i fremtiden!

I Bergenstraktene vokser det også kjemper, og en av dem har i flere år lagt og vaket blant topp fire-fem blant Norges Sterkeste Menn. Lars Rørbakken heter han, og jeg var ganske sikker på at jeg ville få korte, konsise svar fra denne sympatiske mannen.

Lars; du har i flere år vært like utenfor pallen og seiersbildet på NSM. Er 2009 ditt år?

- Håper virkelig 2009 er mitt år ja.

Er det mange andre ting du ønsker deg akkurat nå, enn billett til WSM?

- Med tanke på strongman karrieren er Norges Sterkeste Mann tittel og World Strongest Man billett det STORE målet ja.

Går det an å få for store og sterke armer?

- For store og sterke armer? Neh ... det er totalt umulig. Jeg har konkurrert mot de aller, aller sterkeste armene i verden og ingen sliter med at de er for sterke. ;)

Hvem blir årets overraskelse?

- Årets overraskelse er vanskelig og spå. Det er jo veldig mange som har vært noen hakk under teten, men som KAN ta skrittet opp nå i år - om alt klaffer ...

Vi kan selvsagt ikke annet enn å ønske Lars lykke til i kampen om tittelen i år. Det skal bli spennende å se ...

 

Espen "Bøs" Aune fører treningslogg her på Treningsforum, og besøkstallene viser at han er en populær fyr, denne trønderen som for ettpar år siden ble døpt "Kvadraten" av Truls Nebell. Espen er blant favorittene også i årets konkurranse, og siden han på grunn av kyssesyken ikke fikk delta i fjor er vi ekstra spente på årets innsats. Selvsagt måtte jeg ha en godprat med Espen også.

Espen, er det en trønder på startstreken uten skade i år?

- Haha ... Nei, jeg tror faktisk det ikke er det. Men dette er strongman. Det er ikke mange som stiller opp som ikke har en liten skade her eller der.

Er trøndere mer slurvete skrudd sammen siden dere er så lette å skade?

- Hvorfor vi blir skadet har jeg ikke noe godt svar på. For min egen del så har jeg drevet med strongman siden jeg var 20 år, så det er vel kroppen som begynner og si ifra om ting og tang.

Hvor mange av ulykkesfuglene står på pallen i år?

- Jeg har jo lenge snakket om at det skulle bli 3stk fra Bataljonen på pallen innen 2010. I år håper jeg på to, og jeg er sikker på at en av oss kommer på pallen.

Hvem blir årets overraskelse?

- NKS (Nils Kjetil Sande)

Takk for at du tok deg tiden i år også, Espen. Lykke til!

 

Og siden Espen nevnte Nils Kjetil måtte jeg jo avslutte årets intervjurunde med ham som av flere i strongmanmiljøet blir spådd å være årets store overraskelse.

Nils Kjetil, Føler du press om å prestere på vegne av de som knapt veier over mannegrensa?

- Hehehe ... ikke spesielt nei! Fordelen med å være en strongman-valp er jo at ingen forventer noe av en så liten kropp. Hadde jeg derimot vært en fullvoksen strongman på 125+ kg så hadde jeg nok følt presset.

Har du hatt en like vanskelig oppkjøring som Egypt-turen i fjor?

- I år valgte jeg å IKKE ta oppkjøringen i Egypt med "puda vida", øl og fordervet mat. Så i stedet for matforgiftning med en ukes påfølgende, nærmest kontinuerlig dass besøk, så har jeg nå fått spist godt og hatt ganske så regelmessige, fast og fin avføring.

Hva gleder du deg til på Bø?

- Foruten festen etterpå, så gleder jeg meg til å konkurrere. Blir også moro å se kampen i toppen med Lars, Espen og Arild, tror det blir rått! I tillegg blir det veldig artig å treffe igjen alle de hyggelige menneskene som er i strongman miljøet.

Hvem blir årets overraskelse?

- Det er nok mange som har utviklet seg mye siden i fjor som kan overraske, blant annet Bjørn Andre Solvang. Jeg tror han kommer til superfinalen i år. Håper jo selvsagt også at årets overraskelse blir at noen av strongman-valpene, dvs. Sven von der Lippe, Tore Andre Høgda eller meg selv (også kalt "tynnjingene" av Barteby brumlebamsene) klarer å kvalifisere.

Det er med en god følelse jeg avslutter årets intervjurunde, og det er med en kanskje enda bedre følelse jeg ønsker alle - både deltagere og tilskuere - velkommen til Norges Sterkeste Mann 2009!

 

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!