Hei,
Sikt mot å få i deg ca. 3168 kalorier per dag. Dette fordi man pleier å gange tallet 44 med sin egen kroppsvekt når man ønsker å gå opp i vekt, for å vite sånn ca. hvor mye man bør spise. 72 kg (din kroppsvekt) x 44 = 3168 kcal. Dette blir for mange et kalorioverskudd på ca. 500 kcal (+/-), noe som er greit når man ønsker å gå opp i vekt (500 - 1000 kcal er det de fleste bør ligge på). Dette er imidlertid svært usikkert, siden noen er i langt mer/mindre aktivitet enn snittet, og følgelig trenger tilsvarende mer/mindre kalorier per dag. For å vite mer eksakt hvor du ligger, gjør dette:
Aldri spis mer enn at du går opp mer enn ca. 0,5 kg per uke. Øker du stort mer enn det, er det lett at du legger på deg mer fett enn nødvendig. Men ikke vær redd for å spise for mye i starten. Ha som regel at du ikke justerer ned før du faktisk øker for mye (husk: det som kommer fort på, går fort av igjen. Det er mye lurere å sjekke hvor mye man kan spise maks, enn å ikke tørre å spise nok i frykt for å legge på seg noen gram mer enn nødvendig).
Dette kan du gjøre for å være HELT sikker på at du går opp i vekt og legger på deg muskler:
1. Kjøp deg en matvekt. Vei maten din. Står det på kostholdsprogrammet at du skal spise 80 g havregryn til frokost, ikke bare tipp hvor mye dette er. Vei! Kjedelig i starten, men etterhvert kan du ta det meste på øyemål.
2. Kjøp deg en badevekt. Vei deg selv ofte. Husk at det vil ha mye å si om du nettopp har spist mye, om du er hydrert/dehydrert, om du har mye næring i muskulautren osv. Kombinasjoner av mange slik ting kan utgjøre 1-2 kg i kroppsvektforskjell fra dag 1 til dag 2. Ikke bli stressa selv om vekten er litt under det du trodde av og til. Sørg for at den gradvis går opp over lang tid. Går du gradvis ned/står stille over flere uker - spis mer helt til vekten går opp i stedet!
3. Kjøp deg en pulsklokke med kaloriteller - gå med denne hele dagen og sjekk kaloriforbruket ditt på slutten av dagen (du kan ta den av når du skal trene av praktiske grunner. Generelt forbrenner de fleste rundt 150-200 kcal på 1 times styrketrening. Ta utgangspunkt i det om du er usikker på hva du selv forbruker). Skriv det ned en plass.
4. Planlegg måltider. Stek mye kjøtt og kok opp mye ris/poteter på kvelden. Fordel i tuppervare-bokser. Sett de i kjøleskapet. Ha som mål at du skal minst ha fått spist all maten din innen dagen er over (mange stresser for mye om de tenker bestemte tidspunkt gjennom dagen, så bare ha som mål at det skal inn i systemet i løpet av en hel dag).
5. Tren et fornuftig program som er basert rundt TO ting: 1) BASEØVELSER + 2) PROGRESJON. Forslag:
http://www.bodybuilding.com/fun/mike-ohearn-power-bodybuilding-12-week-training-program.html - Følg det til punkt og prikke. Du har ikke lov til å forandre på noe.
6. Se på dette som et langtidsprosjekt. Blir noe for hardt, "ease up". Ha et opplegg som du kan være konsekvent med å følge fra dag til dag - uke til uke - måned til måned. Ikke ødelegg motivasjonen din ved å være for hard med deg selv. Den beste dietten er den du klarer å følge. Det beste treningsprogrammet er det du klarer å følge.
Av kostholdsanbefalinger er det mye jeg kunne sagt. Les her, så får du en basic forståelse for hva du bør spise, hvor mye og når du bør spise det:
http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page1934.htmlØnsker du konkrete eksempel på hvordan du kan spise gjennom en hel dag, søk litt rundt. Du kan bl.a. se litt her, for å se hvordan det kan gjøres (du må registrere deg for å se diettene - det er gratis):
http://tomminutrition.com/index.php?nr=110Bruk en matvaretabell når du planlegger hvordan du skal spise fremover. Bruk denne kalkulatoren for å gjøre det enklere for deg selv å regne ut ting fortere:
http://php.iform.no/pub/art.php?id=304(er det matvarer du ikke finner i kalkulatoren, se her:
http://www.iform.no/pub/art.php?id=417)
Det kan være lurt å sette opp et excel-regneark hvor du ordner planen din slik (f. eks):
Matvare (i gram) - Kcal - Protein - Fett - KarbohydratSå setter du opp alle måltidene (frokost, lunsj, mellommåltid 1, middag etc.) og bruker excel til å regne ut totalen til slutt. Veldig praktisk når du først har satt opp en slik plan, fordi det er mye enklere å endre på ting etterpå. F. eks kan du endre fra 160 g poteter til 180 g poteter. Da skriver du bare inn de nye verdiene for 180 g poteter etter denne matvaren, og så får du en ny total i bunnen av excel-arket. Veldig lurt for å spare tid og bry for seg selv.
Håper dette var til litt hjelp. Mye handler om planlegging og selvdisiplin. Vil du, så får du det til. Les og lær.
Lykke til.