Elastiske bånd redder formen på ferieturen

Trening07.07.2010Espen Nese5

Elastiske bånd er kanskje det smarteste du kan pakke med deg i kofferten når du reiser på sommerferie.

Det er ikke alltid så lett å få gjennomført styrketreningen når man er på ferie. For det første pleier drop in-prisen hos de fleste treningssentre å være såpass stiv at man helst styrer unna. For det andre er det sjelden at man finner et brukendes treningsrom på et hotell. Et par 5 kilos manualer og et skranglete nedtrekkapparat er stort sett det man støter på. Ellers kan man også risikere at det ikke er noen styrketreningsfasiliteter innenfor rekkevidde når man ferierer. Mitt tips er derfor at man tar med seg elastiske bånd av ulike styrkegrader på ferieturen. Det er uproblematisk å ha med seg elastiske bånd på ferie, da de enkelt får plass i bagasjen. Trening med elastiske bånd kan nok ikke likestilles med et fullt utstyrt styrkerom, men når man ikke har anledning til å gjøre det som er optimalt, gjelder det å finne alternative løsninger. Jeg vil riktig nok fraråde deg å kjøpe slike treningsstrikker som vanligvis selges i sportsbutikker. Disse strikkene har som oftest altfor liten motstand til at man kan få noen god styrketreningseffekt. For å få full effekt av styrketrening med elastiske bånd, anbefaler eg at du benytter den type strikker som selges på ironwoodyfitness.com.

Her er et knippe med strikkøvelser som man kan utføre når man er på reisefot:

Push-ups 

 

 

 

Dette er en ganske standard push-up der man bruker en strikk for å øke motstanden. Legg strikken over øvre del av ryggen og plasser endene på strikken under hendene. Når du så presser i fra vil utførelsen være betydelig tyngre (avhengig av strikkens styrke) enn ved tradisjonelle push-ups. Ulempen med denne push-up-varianten er at den kan være ganske ubehagelig for håndleddene dersom man bruker en strikk med mye motstand. Dette problemet blir rask løst dersom man legger en planke eller lignende over strikken på gulvet og plasserer hendene på toppen av planken.

Skulderpress

Denne øvelsen utføres ved at man holder den ene enden av strikken i hånden og andre enden plasseres under foten mens man står oppreist. Selve utførelsen er lik som ved skulderpress med manualer. Blir det for tungt når man utfører øvelsen på denne måten, kan man gå ned på kne og plassere strikken under kneet. Ved denne varianten vil ikke strikken bli strukket like mye, og av denne grunn vil motstanden bli mindre.

Foroverbøyd roing

Foroverbøyd roing med strikk utføres ved at man holder i endene på strikken med hendene, samtidig som strikkens sentrum er plassert under føttene. Len deretter overkroppen fremover og trekk albuene og skulderbladene bakover på samme måte som ved tradisjonelle roøvelser. Motstanden vil være lettest når man står med samlede bein og vil bli tyngre jo bredere man står med beina.

Good morning

Stå på den ene enden av strikken, mens den andre enden legges over nakken. Len deg fremover og strekk hoften opp igjen til topposisjonen på tilsvarende måte som ved vanlige good mornings. På samme måte som ved foroverbøyd roing vil motstanden være lettest når beina er samlet og tyngre når man står med bred beinstilling. Blir denne varianten for lett kan man prøve seg på good mornings på ett bein. Utførelsen her blir omtrent tilsvarende som strake markløft på ett bein, bortsett fra at man bruker strikk i stedet for vekter som motstand.

Bulgarsk utfall

Bulgarsk utfall med strikk utføres ved at den ene enden på strikken plasseres under den foten som er i gulvet, mens den andre enden legges over nakken. Utførelsen ellers er tilsvarende som når man utfører bulgarsk utfall på den vanlige måten.

Da har du fått noen tips om hvordan man kan trene styrke når man er ute og reiser. Bare man er litt oppfinnsom finnes det langt flere øvelser man kan utføre med elastiske bånd, enn de som er listet opp i denne artikkelen. Slipp kreativiteten løs!

God ferie!

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!