Kroppsbygging som Olympisk idrett?

Fitness06.11.2011Bjørnar Brende Smestad29

Det internasjonale kroppsbygging- og fitnessforbundet ønsker å bli olympisk idrett

Dagens Næringsliv kunne fredag melde om at det internasjonale fitnessforbundet, WFF, prøver å bli innlemmet i de olympiske leker. Forhåpningene skal være å bli en prøvegren allerede under OL i London neste sommer, eventuelt under OL i Rio de Janeiro i 2016. I denne anledning er en kontrakt underskrevet med WADA (World Anti-Doping Agency).

-Vi er meget skeptiske til å ha bodybuilding på programmet. Eller la meg si det slik: Det er helt uaktuelt, sier Gerhard Heiberg i IOC til DN.
Om antidopingkontrakten sier han følgende:
-Jeg tror de har skrevet under på noe, men jeg er langt mindre sikker på at de vil overholde det de har skrevet under på. La meg si det igjen: De har ikke sjanse å bli tatt med.

Problematisk søknad

Det er uvisst hva WFF ønsker å oppnå med søknaden, frontet av president Edmundas Daubaras. Søknaden om deltagelse er problematisk av flere grunner.

En: det olympiske motto er "Citius, Altius, Fortius", fritt oversatt "raskere, høyere, sterkere". Det er ingen som måler styrke, høydehopp eller fart i kroppsbygging. Ei heller andre atletiske evner. Til og med i de nyere, og relativt omstridte grenene sjakk og bridge konkurreres det ihvertfall med kløkt, og vinneren er målbar utifra poeng. Sportsaspektet i kroppsbygging gjøres i tiden i forveien, ikke på arenaen.

Misforstå meg rett, det ligger nok en enorm innsats bak å stå på scenen med den formen kroppsbyggerene har. Her kreves det en enorm dedikasjon som veldig mange idretter kan lære av, både når det gjelder trening og spesielt innenfor kosthold. Alle bodybuildere er selvfølgelig heller ikke dopet.

To: bodybuilding er ikke en gang som idrett å regne. Uten å være medlem i Norsk Idrettsforbund kan man ikke kalle kroppsbygging en idrett, og selv om det skal være enkelte avtaler på doingtesting blir ikke de overholdt slik det skal gjøres i organisert idrett. Hvordan i alle dager ser de for seg at dette skal foregå i praksis, hos en sport som ikke en gang blir invitert med på idrettsgallaen.

Først bli fullverdig idrett

Det å i det hele tatt kunne kalle seg en idrett bør kanskje være første punkt for kroppsbygging, om de vil kunne bli sett på som en fullverdig idrett. Om det er grunnen til å søke om å komme inn i den olympiske familie.

For å bli tatt seriøst må de ta et standpunkt som strekker seg utover å skrive under en avtale med WADA. DN poengterer dette med å peke på to norske styremedlemmer i WFF som er tiltalt og dømt for doping.

Så lenge kroppsbygging fortsetter å være en litt sær annerledessport kan en ikke legge seg opp i deres kreative håndheving av dopingreglementet sitt - som strengt tatt er på plass, men om de vil inn blant i seriøs idrett bør første steg være å gjøre nødvendige grep for å bli en idrett. Da går det ikke an å ha så tåkete håndheving av dopingreglement. Først må de jobbe for å bli tatt seriøst når de sier de skal være en dopfri idrett, som styrkeløft måtte på 90 tallet. Deretter må de overbevise IOC om at bodybuilding er en idrett de olympiske leker verdig. Det kan bli minst like vanskelig.

Kroppsbygging og fitness er stor underholdning for de som følger med. Den har fostret mange legender, som blir respektert blant de fleste i all styrkesport. Både på grunn av anerkjennelsen av den harde jobben som ligger bak, og appellen en harmonisk gjennomtrent kropp har til alle som løfter vekter. De fleste som er styrkeløftere, vektløftere eller strongmen startet med en bodybuilder i magen.

Men en søknad om å bli med i OL er et skudd i blinde for kroppsbygging og fitness, for å si det med Gerhard Heibergs ord: De har ikke sjanse til å bli tatt med.


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!