Sauesyndromet – del 2

Trening09.03.2012Svein Erik Gjøsund21

Vi har alle vært der, den perioden i livet hvor alt virker som det endrer seg. Det er like naturlig som å bli kåt en solfylt sommerdag, og like naturlig som det er unaturlig å ta bicepscurl i knebøystativet - stopp med det forresten.

Les også: Et sauefylt treningsmiljø?

Anbefaler at dere leser denne teksten mens dere hører på my my, hey hey out of the blue med Neil Young. Jeg snakker ikke om det øyeblikket du finner ut at du kan kjøpe kyllingfilet fra first price og spare 500 kr uken. Jeg mener det øyeblikket du våkner og tenker at «nå er ting veldig annerledes her». Det øyeblikket du forstår at du faktisk er selvstendig, du er i ny jobb, ny leilighet, ny by, nytt treningssenter og for de fleste så vil dette være en realitet. I alle fall for de som ikke blir fanget i hjembyen sin, for alltid.

Det jeg synes er interessant, som av en eller annen grunn aldri endrer seg, er treningene dine. Alt annet i livet ditt er en transformerende organisme som, for fleste, endrer seg alltid mot det positive gjennom drivet til en negativ bølge.

Akkurat som livet må treningen selvsagt begynne på et visst punkt, uten kunnskap og uten forståelse til og med logisk forståelse manglet hos de fleste. Inkludert meg selv. Det som er utrolig meningsløst her er: I stedet for å utvikle seg mot et høyere platå, hvor man i dagliglivet vil kjøre gjennom det negative med sterkere driv og med livserfaring til å komme seg høyere opp i «livetsskole», vil man i forhold til trening bare kjøre seg gjennom det samme tomme programmet uten å forstå viktigheten av planleggingen, kunnskapen og erfaringen man burde ha oppnådd. Man bruker ofte for lang tid på samme skoletrinn, akkurat som om at 80 % av treningsverdenen må kjøre den korte bussen med polstrede seter for å komme seg til trening.

Taking care of number one

Jeg vet du sitter og tenker at dette ikke omhandler deg selv, men hvor mye fremgang har du faktisk hatt den siste tiden? Føler du at du gjør ting som du burde? Vi har alle et mål med treningen, er ditt viktig nok til at du vil gjøre det meste ut av det, og presse hardt på mot sommeren? Det er mange ting man kan endre på, jeg ser ingen grunn til at treningen skal bli statisk. Det er ikke bare å plukke opp en manual, slenge den en viss vinkel og håpe noe vokser. Jeg sier ikke at du IKKE kan gjøre det, men akkurat som med livet, så kommer du ganske langt med PLANLEGGING.

Failing to plan, is planning to fail

Ville du gått gjennom livet uten bufferkonto, uten å vite hvor mye du tjener neste måned, uten å ha en vag oversikt over hva de neste 6 mnd bør involvere for å gjøre livet ditt et hakk bedre? (Jeg snakker ikke om å vinne i lotto, selv om jeg alltid har det i bakhodet). For de som vil oppnå suksess, så nei. Planlegging er for de fleste alfa og omega, jeg snakker ikke om å metodisk sitte å planlegge hvert steg i livet sitt, jeg snakker om å planlegge de tingene som faktisk kan gi deg en økt livskvalitet.

De fleste som oppnår suksess gjør det fordi de har hatt en plan, et ønske om noe mer. Og uten en plan eller et ønske om noe mer så gripper man ikke muligheter som kan endre livet for alltid. Bill Gates, Thomas Edison, Kanye West, alle droppet ut av skolen, men de hadde en plan og et ønske om å bli noe mer enn menneskene rundt seg. De ville bli bedre. Hvorfor vil ikke du strebe etter å bli bedre, fortjener ikke du like mye som alle andre mennesker rundt deg? Du gjør det, du fortjener MER enn alle rundt deg. Det er din jobb å gå og ta det. Janteloven kan ta seg en bolle, fylt med kongevann og dynamitt.

Aldri gjør noen ting halvhjertet

Jeg er lei av dritet om at man skal behandle alle likt, jeg vil ikke behandle alle likt. Jeg vil behandle meg selv som en konge og alle andre som mine sjakkbrikker til å nå suksessen jeg vil ha. Det betyr ikke å tråkke negativt på andre, men det betyr at du ikke lar andre bestemme din vei til suksess. Du er brikken som vinner ditt eget spill, og akkurat som sjakk så kommer du ingen vei uten en strategi, og ønsket om å virkelig oppnå den suksessen. Dette innebærer å gjøre alle ting med full konsentrasjon, om det så er den verste jobben du noensinne har sett deg til å gjøre så gjør den med den beste arbeidsmoralen og konsentrasjonen du har. Du vil alltid tjene på det på langsikt, respekten du oppnår for deg selv og drivet du får, vil ta deg til nye høyder - så om du leser dette på jobb, gå og gjør det du blir betalt for og smil mens du gjør det for du skal vite at en dag sitter du i godstolen.
La treningen fra i dag av bli behandlet med litt mer respekt enn tilfeldige vektskiver og stenger. Respekter treningen, respekter endringen den kan representere for livet ditt. Ikke minst respekter det treningen lærer deg om deg selv, om dine begrensninger og om dine svakheter. Deretter snur du svakhetene dine til styrkende egenskaper og rir på bølgen til du oppnår suksessen du alltid har ønsket, som du alltid har drømt og som du alltid har fortjent. Uansett om du har 5kg ekstra på magen, om du bare har 37 cm biceps eller at du bare løfter 95kg i knebøy. Hvor lenge har du vært målrettet for å gjøre endringen som skal til for å snu den svakheten til en styrkende egenskap? Eller er du kanskje en av de som sitter og syter over liten biceps og overvekt uten at du orker å prøve å forstå hvordan det skal endre seg?

Fortell deg selv følgende: «Hvordan vil jeg føle meg om 6 måneder om de 5 kiloene er vekk, og jeg har strammet meg inn og nådd akkurat de målene jeg har satt meg?» Du vil føle deg fakkingsfantastisk skal jeg si deg. Virkelig FØL den følelsen du kommer til å føle om 6 måneder, kjenn suksessen bruse gjennom blodårene dine og se bildet av deg selv dypt i hodet ditt. Prøv nå å finne det ordet som definerer denne suksessen og dette bildet. Et ord eller noen få ord som er så sterke at hver gang du sier det ordet, så vil du skifte fokuset til deg selv og din velfortjente kommende suksess. Det kan være alt fra «sommer», «sommerfugl», «aldri gi opp», «Alpha», «du legger din egen vei», «du bestemmer selv», «du har kontroll». Dette er dine ord, og de bør være velvalgte og relevante i forhold til hvordan de skal påvirke deg. Dette er ordet du alltid drar frem, dette er ordet som definerer hele deg den neste tiden. Når du sier dette ordet skal du umiddelbart tenke tilbake til den følelsen du nå besitter, og ha energien til å holde deg på dietten i 2 uker til, til å alltid prøve å finne ny kunnskap om trening, til å alltid yte ditt beste.

La oss nå, en gang for alle, forandre hele livet vårt et steg mot riktig retning. Ta med deg treningen i planleggingen, så lover jeg at du har nådd de målene du vet du fortjener i løpet av de neste månedene. Gå nå og sett deg et spesifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestemt mål både for trening og for livet generelt som er viktig for DEG og INGEN andre. Velg alt ut i fra deg selv, din utvikling og ta kontroll om ditt eget liv - det er sjeldent noen andre gjør det for deg. Er det en ting som er sant om menneskeheten så er det at du er alltid viktigst. Om du ikke har det bra, hvordan skal du få andre til å føle seg bra? Får du selvrespekt, selvtillit, en porsjon selvironi og i tillegg muligheten til å planlegge og lære seg nye ting så vil du nå høyder du aldri trodde var mulig. Det er ikke tull når man sier «kunnskap er makt», desto mer du lærer desto bedre vil du kunne håndtere og forstå ting. Så hvorfor skal dette være mindre viktig for trening? Les alltid i en bok, om det er trening, psykologi eller kroppsspråk spiller ingen rolle, all kunnskap vil hjelpe deg mot å nå målene dine og gjøre deg til en mer interessant og utadvendt person.

Artikkelen er skrevet av en bruker på forumet. Har du lyst å skrive artikler og få de publisert på forsiden? Brenner du for et tema som du ønsker å formidle til våre lesere? Ønsker du å dele din kunnskap? Send inn ditt bidrag til post@treningsforum.no og din artikkel vil bli vurdert av redaksjonen.


Svein Erik Gjøsund 

Svein Erik er utdanner ernæringsprofesjonell, B.Sc, har medisin grunnfag og er personlig trener. Han har jobbet som personlig trener siden 2010 og har gjennomført over 2000 PT-timer.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!