11 norske medaljer i J-VM

Styrkeløft03.09.2012Bjørnar Brende Smestad9

Det ble bra medaljefangst under årets J-VM, med totalt 11 medaljer. Fire av disse medaljene var sammenlagtmedaljer, hvorav to var sølv og to bronser.

Som løfter i -72 kg klassen var Marte Elverum første Norske løfter ut. Hun gikk til J-VM med to hovedmål: pallplassering og ny personlig rekord. Etter at støvet hadde lagt seg, og stevnedagen var over kunne hun nok puste lettet ut over at begge mål var nådd. Allerede i knebøy tok hun den første av det som skulle bli tre medaljer for dagen. Med et løft på 210 kg i knebøy innkasserte hun sølv i øvelsen. I benkpress ble det 102,5 kg og to bom på 107,5 kg, før Martes desidert beste gren, markløft endelig skulle begynne. Med 197,5 kg i andreløftet løftet hun seg til sølvmedalje også i denne øvelsen. Gullet i øvelsen gikk på 200 kg, så Marte gikk for 205 kg i sisteløftet for å sikre seg dette, men det gikk ikke denne gang. Totalt ble det 510 kg, bronsemedalje og ny norgesrekord sammenlagt.

Inger Johanne vant tre sølvmedaljer

Norges neste løfter, Inger Johanne Ruud var kanskje motivert av Martes medaljefangst når hun løftet prikkfritt, ni av ni mulige løft godkjent, som også gav hele tre sølvmedaljer. I knebøy åpnet hun på 205 kg, gikk via 212,5 kg før hun endte med imponerende 220 kg i sisteløftet, som altså betalte seg i sølvmedalje. I benkpress fortsatte hun medaljesankingen med hele 140 kg i øvelsen, bare fem kilo bak gullmedaljen. I markløft endte Inger Johanne med 190 kg, som gav fjerdeplass i en meget jevn kamp om medaljene - både bronse- og sølvmedalje gikk på 192,5 kg. Totalt ble det 550 kg, som er 25 kg mer enn personlig rekord, ny norgesrekord, og nok til en overlegen sølvmedalje sammenlagt. Hele 45 kg over bronsemedaljisten er imponerende, desverre møtte hun en tøff motstander i Kazakstanske Natalya Kuzmina som endte på 605 kg sammenlagt. Alle tre løftene, samt sammenlagtsummen var ny norgesrekord for junior i -84 kg klassen.

Alt for mange gode løftere i -105 kg klassen

Norge har et luksusproblem, vi har nemlig alt for mange gode -105 kg løftere. I juniorklassen er det nå hele tre løftere som det er VM nivå over. Dette medførte at Endre Wollan måtte vike denne gang, og stille i -120 kg klassen, trass i at han ligger rett i overkant av 105 kg. Kristoffer Eikeland og Joachim Lindseth fikk derimot herje i -105 kg klassen. Lindseth har hatt en enorm fremgang siden han debuterte for to år siden, og var bare 2,5 kg fra å ta en medalje i knebøy. 360 kg gikk opp i sisteløftet, like mye som bronsevinner i øvelsen - som vant medaljen på å veie et par hundre gram mindre. Sett i ettertid burde kanskje laglederene ha gått for 362,5 kg og dermed sikret medalje i øvelsen for Joachim. I benkpress fulgte han opp med 225 kg, mens han løftet 325 kg i markløft, noe som holdt til bronsemedalje i øvelsen. Totalt ble det 910 kg og bronse sammenlagt. 910 kg er forøvrig hele 30 kg over personlig rekord sammenlagt for Lindseth, størst fremgang har han hatt i knebøy hvor han fikk pers på 17,5 kg mer enn den gamle, bare to måneder etter at den ble satt.

Verdens meste markløfter i -105 kg klassen

Norges andre løfter i klassen er Kristoffer Skadsem Eikeland, som først og fremst kan titulere seg som verdens beste juniormarkløfter i -105 kg klassen. Hele 332,5 kg gikk opp i sisteløftet. Før stevnet forutså han at kom til å ende som nummer to i klassen, noe som også ble fasit når dagen var omme. Med 917,5 kg leverte han et knallbra resultat, og personlig rekord med 10 kg. Selv om han hadde som mål om å ta ny norgesrekord på 925 kg, må 917,5 kg sies å være godkjent! Etter åpningen på 315 kg i knebøy, og 10 kilos høyninger mellom hvert løft, endte han på 335 kg og en syvendeplass i øvelsen. I benkpress innkasserte han en sølvmedalje med 250 kg, mens han altså løftet seg til gull i markløft.

1001 kg sammenlagt i -105 kg klassen

Både Kristoffer og Joachim var desverre sjanseløse mot Kazakstaneren som også endte som stevnets beste løfter, nemlig Nurlan Yeshmakhanov. Ikke bare ble han best på poeng, men var også eneste løfter over tonnet. Hele 1001 kg gikk opp, til ny verdensrekord sammenlagt. Han tok også ny verdensrekord i knebøy med 401 kg.

Endre Wollan, som måtte vike fra -105 kg klassen for Joachim og Kristoffer hadde ingen god dag på jobb da han etter å ha løftet 322,5 kg i knebøy bommet på alle tre forsøkene på 235 kg i benkpress. Han ble dermed ute av konkurransen, og avsluttet med 275 kg i markløft for sin egen del.

Fire fjerdeplasser på Zellin

Niklas Zellin har mildt sagt store sko å fylle som Norges representant i den tyngste klassen i internasjonal styrkeløft. Vi har, som de fleste vet, verdensrekordholder i klassen, Carl Yngvar Christensen, på seniorlandslaget, og det er derfor med store forventninger vi ser på enda et stortalent i +125 kg klassen. Han fikk ingen god åpning på stevnet med to bom på 385 kg i knebøy, etter åpningen på 370 kg. I benkpress ble det bare en bom, hele 250 kg gikk opp i øvelsen. I markløft endte Zellin med 300 kg. Han fikk den sure fjerdeplassen i alle løft, bare fra 2,5 til 10 kg unna medalje. Totalt ble det 920 kg, og fjerdeplass.

Et godt stevne sett med norske øyne, selv om vi var uheldige med enkelte løftere, og løft. Potensialet for pallplass til alle løftere, slik vi fikk i fjor, er absolutt tilstede. Forhåpentligvis får vi flere jenter på landslaget, og kanskje flere løftere i de lettere vektklassene for herrer til neste VM.

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!