Avancia Strongman Challenge 2013

Strongman17.06.2013Kikki Berli-Johnsen123

Du har hørt om Marius Bjerke, har du ikke? Du som alle andre har trodd han er en figur fra en myte, ikke sant? Kjære leser; Marius finnes helt på ordentlig. Jeg vet det, for jeg har møtt ham.

Men denne gangen handler det ikke om Marius. Det handler om Marius sin samboer Lise, seks andre kvinner og åtte sterke menn. Det handler om muskler, svette, tunge dekk og traktorer så tunge at man skulle vært to for å trekke én. Det handler om en konkurranse som helt klart fortjener å bli omtalt i media. Det handler om Lill og Kjetil Bråten som legger sjela si i å lage en konkurranse verdt å delta i. Det handler om Avancia Strongman Challenge på Bjørkelangen.

Denne solskinnslørdagen i juni stilte 15 spreke menn og kvinner opp til start. Noen var drevne i sporten med mange konkurranser under varmebeltet, noen hadde deltatt i en konkurranse eller to tidligere, atter andre igjen var blodferske debutanter og felles for alle var at disse konkurransenervene som er så sunne å kjenne litt på før en konkurranse var der. Som alltid var stemning god, gamle kjente hilste som gamle kjente gjør, lattermilde fornærmelser ble utvekslet og latteren satt løst blant både nye og gamle utøvere.

Første øvelse var traktortrekking. Guttas monstertraktor var en lekker grønn sak på drøye 5,5 tonn. Utøvere som deltok i fjorårets ASC husket med gru den lille oppoverbakken som er der traktoren skulle trekkes, og ganske fort ble det nok en gang erfart at nettopp denne knapt merkbare kneika var tung for mange. Det ble dradd, heiet og brølt, men uansett hvor hardt det ble prøvd så endte gutta opp på i overkant av åtte meter. Unntaket var Stefan Sekej, Alexander Nilsson og Andreas Møller som alle endte på i overkant av 9 meter. Sistemann ut var Bjørn Andre Solvang, som lett og greit trakk traktoren de 10,8 meterne som var nødvendig for å ta øvelsesseier. På spinnesiden var traktoren to tonn lettere, altså 3,5 tonn. Ingen vekt å syte over, men jeg skal love at den var mer enn tung nok. Som for gutta så var denne ørlille kneika det store hinderet for jentene også. Når traktoren først stoppet så stoppet den virkelig. Siri, Mona og Clara endte alle opp på drøye 8,5 meter, mens øvelsesseier gikk til Kikki som dro 8,94 meter.

Neste øvelse for gutta var Crusifix. To motorsager på 17 kg fra Stihl skulle holdes lengst mulig på strak arm, en manndomsprøve flere kanskje skulle prøve før de syter over at den er kjedelig å se på. Tiden disse sagene ble holdt spente fra 17,31 sekund til BAS' sin suverene vinnertid på hele 62 sekunder. Som ved alle konkurranser er det heiagjenger, og i denne konkurransen var det Stefan «Breskern» Sekej som vant prisen for best heiagjeng. Kompisgjengen fra hjemme i Vestfold stilte mannsterke opp med banner og heiarop, og skapte liv blant et hundretalls publikummere.

Så var det jentenes tur igjen, og denne gangen var det farmers walk som sto på programmet. Jentene skulle løpe 20 meter med 80 kg i hver hånd, og her skal jeg love at jentene imponerte. Ingen ga seg før alle 160 kiloene var over målstreken, og ingen hadde flere enn to nedsett. Imponerende innsatt. Vinner av øvelsen ble Kikki, tett fulgt av Lise og Clara.

Så var det guttas tur. Her veide loddene 120 kg hver, og også her var distansen 20 meter. 240 kg er tungt å gå med, men også gutta imponerte her. Vinner av øvelsen ble - ikke uventet - Bjørn Andre med tiden 10,06 sekunder, tett fulgt av Andreas og Tonny Holte.
Den observante leser har nå sett at gutta har hatt en øvelse mer enn jentene. Dette bunner i at til tross for alle Lill og Kjetil sine diskusjoner med sponsorer var ikke sponsorene villige til å skyte inn flere penger i konkurransen, og siden herr og fru Bråten var bestemt på at de ville ha kvinneklasse i konkurransen delte de sponsorpengene mellom klassene istedenfor å gjøre seg til uvenner med hele bygda.

Tredje øvelse for kvinnene var Apollons axle, last woman standing. Apollonsstangen var av den kule sorten, med påsveisede hjul, så inngangsvekten var 40 kg. Jentene jobbet seg lett og greit oppover med fem kilos økninger per løft. Den som uten tvil imponerte mest var crossfit-jenta Siri, med en suveren teknikk både på vendingene og overstøtet. Hun vant øvelsen med imponerende 75 kg - noe som fint måler seg med standarden ute i verden. Lise plasserte seg på en elegant andreplass med et press på 70 kg, mens Clara landet på 65 kg - med det som kanskje kan beskrives som konkurransens dårligste teknikk. Mer teknikktrening på henne, og hun vil bli rå i denne øvelsen.

Gutta skulle leke seg med stokk, og her var startvekten 80 kg. Stefan hadde kun tre løft med stokk i kroppen før konkurransen, og imponerte med god teknikk og et resultat på 100 kg. De mer rutinerte endte opp på noen titalls kilo mer, og hvem andre vant øvelsen enn Norges presskonge nummer 1 - Bjørn Andre Solvang.

Siste øvelse denne flotte lørdagen var dekkvelt. Gutta skulle velte på dekket som er kjent for å ha ødelagt flest bicepser i landet, nemlig Marius Bjerke sitt 420 kg monsterdekk. Jentene skulle kose seg med Lise sitt dekk som veide inn på ca. 250 kg. I begge klassene var det kortest mulig tid på fem velt som gjaldt.

Først ut var jentene, og også her imponerte «det svake kjønn». Det var jaggu ikke mye svakt å se på den konkurransearenaen. Alle jentene fikk til sine fem velt, og vinner av klassen ble Kikki, med Siri og Lise hakk i hæl. 

Så var det guttas tur, og her var det flere som sleit. Begge Thomas'ene måtte gi seg uten gjeldende resultat i øvelsen, Stefan endte opp på 4 kjipe velt og vinner av klassen ble ... Bjørn Andre Solvang.

Med dette, kjære leser, sitter vi igjen med følgende resultater:

Strong women
7: Helene
6: Ida
5: Mona
4: Clara
3: Lise
2: Siri
1: Kikki

Strong men
8: Thomas S
7: Thomas B
6: John Vegar
5: Stefan
4: Alexander
3: Tonny
2: Andreas
1: Bjørn Andre

Dette er andre året Avancia Strongman Challenge blir arrangert, og takket være iherdig innsats fra Lill og Kjetil Bråten er dette en konkurranse med både gode øvelser, gode utøvere og gode pengepremier. Per dags dato er det kun Norges Sterkeste Mann og Avancia Strongman Challenge som byr på pengepremier, og så vidt meg bekjent er det kun Avancia Strongman Challenge som byr på både herre og dameklasse, hvis vi glemmer NM i enkeltøvelser. Dameklasser er sårt ønsket over det ganske land, da det stadig blir flere kvinner som ønsker å konkurrere. Kanskje noe å skrive seg bak øret, dere rundt om som kan lage konkurranser?

En stor takk rettes til Lill og Kjetil for alt arbeid de har lagt ned i forkant av konkurransen fra utøvere, dommere og speaker. Vi gleder oss alle til neste år.

Se flere bilder

Bildene er tatt av Christina Sundby

 

 

 

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!