Battle of -93 - Bo Vs. Alexander

Styrkeløft26.05.2014Anne Marie Hveding291

Etter flere måneder med spenningsoppbygging skal Bo André Bergan og Alexander Kirketeig endelig kjempe om seieren i klasse -93kg under NM på Storefjell torsdag 29. mai.

NM i styrkeløft er rett rundt hjørnet og gutta har lenge varmet opp i sosiale medier med småkriging, ropt hverandres navn under tunge treningssett og virkelig bygget opp konkurransestemningen til et av årets NM. Nå har tiden vi alle har ventet på kommet. Det er til torsdag det gjelder!

Les hva de to tenker om konkurransen de er i ferd med å møte.

Bo Andre Bergan (25) startet med styrkeløft for 7 år siden, da han med usikre ben entret Oslo Styrkeløftklubb høsten 2007. Desember samme år debuterte han på sitt første stevne i klasse -110kg. Etter dette ballet det seg på. I 2011 ble det innført nye vektklasser og Bo endte i klasse -120kg. På slutten av sin juniorkarriere i 2012 gikk han drastisk ned rundt 25 kg, og endte på den måten som Alexanders konkurrent i klasse -93kg.

Alexander "King of protein" Kirketeig (35) har noen flere år på baken som styrkeløfter. Han debuterte på sitt første stevne for 20 år siden i år, desember 1994. Han har siden det fått med seg titler fra internasjonale mesterskap, så vel som nasjonale.

«Som junior fikk jeg med meg sølv i junior-EM i 2002,» forteller Alexander. «Jeg fikk med meg noen delgrensmedlajer ved EM 2007 også, og 2 gull fra Eu cup (det som nå er vesteuropeisk mesterskap - WEC).»

Nå, noen hundre kg sterkere, kan Alexander se tilbake på mye gode resultater og medaljer, men noen ting synes han har smakt litt bedre enn andre.

"Mitt beste enkeltresultat, er utvilsomt 341 knebøyen fra NM 2008. Den hadde vært et mål i nesten 10 år, og er utvilsomt mitt beste løft. Ellers er jeg mest stolt når løftere jeg har trent og hjulpet frem mot og på stevner gjør det bra".

Bo har heller ikke gått tomhendt hjem fra internasjonale mesterskap. «Jeg har 7 medaljer fra internasjonale konkurranser som junior,» forteller den nå 25 år gamle senioren. «Jeg vil trekke frem junioreuropamester i markløft i klasse -110 kg i 2010 med 317.5 kg og junioreuropamester knebøy i 2011 i -120kg med 365 kg.»

Selv om Bo har mange gode resultater er han ikke helt fornøyd enda. «Jeg føler egentlig ikke at jeg har fått oppnådd noe jeg er stolt av enda,» kommenterer han. «Men det skal komme. Enn så lenge er det morsomt å inneha norgesrekorder i flere vektklasser samtidig. Jeg er nok kanskje spesielt fornøyd med å ha økt markløften fra 317.5 kg til 325.5 kg, samtidig som jeg gått ned såpass mange kg i kroppsvekt.»



Til tross for mange gode minner, medaljer og norgesrekorder bak seg, og nå med en sterk konkurrent i klassen, akter ikke Alexander å stoppe der. Med NM rett rundt hjørnet vet han godt hva planen for mesterskapet er.

"Planen er å vinne mitt 5. NM," forteller småbarnsfaren. "Så bidra til at så mange av mine klubbvenninner og -kamerater gjør det samme. Videre skal jeg kose meg med alle de fantastiske løftene vi kommer til å se."

Bo sine planer er ganske like Alexanders. Som mange har sett er Bo en av de utøverne som liker å skape show og liv både på platting og i publikum. Dette lover han i år igjen. «Planen for NM er å ha det sinnsykt gøy, lage et helvetes show på plattingen, slå Alexander Kirketeig, og se på masse fantastisk løfting etter min egen.»

«Svaret er enkelt,» sier Bo om hvordan han skal vinne klassen. Han skal vinne ved å være den sterkeste. «Greit, benken min suger,» innrømmer han. «Men hva skal jeg med den når jeg bare legger på det jeg trenger i mark uansett?»

Problemet for Bo er at Alexander også planlegger å vinne klassen, og det med en enkel oppskrift. «Jeg skal løfte like mye eller innenfor 5 kg av Bo i knebøy,» forklarer Kirketeig. «Jeg skal slå han mye i benkpress, og så holde unna i markløften. Det er ingen hemmelighet at Bo er sterkere enn meg i markløft og jeg vil trenge rundt 40 kg forsprang for å holde unna."

Når slaget, etter planen, er vunnet har ikke Kirketeig tid til å slappe av eller feire med det første. Han har så vidt tid til å få seg en rask dusj før han skal dømme A-puljen i klasse -105 kg, som skal på plattingen etter klasse -93 kg.
"Det blir tidlig i seng torsdag og opp tidlig for å coache jentene i Odin styrkeløftklubb fredag morgen." Alexander er regionstrener i region vest og har mange talent han følger opp fra Vestlandet. "Så blir det vel en grei fest på banketten lørdag, da blir det gjerne en pils."

Bo planlegger også å være med på Norges Styrkeløftforbunds 40-årsjubileumsbankett og feire lørdag kveld. Selv om kroppen har holdt seg sterk har vektnedgangen tatt noe på, skademessig. «Det har vært et tøft år med rehab fra prolaps og kneskade, samt et hardt studium ved maskiningeniør-linja på Hiof. Jeg har vært strukturert og systematisk lenge nå, og gleder meg faktisk til å ta meg en fest med familie og venner, etter jeg har gjort mitt på Storefjell.»

Når NM er over håper Bo å være med på flere internasjonale mesterskap, men han sier selv at landslaget er vanvittig bra nå og det er derfor vanskelig å løfte seg inn i VM-troppen. Planen blir derfor i første omgang å sikte seg inn på å få dra til WEC, som arrangeres i Italia til høsten.

Alexander, derimot, planlegger ikke å delta på noen store stevner på en stund. Det han ønsker er å feire sine mange år som styrkeløfter ved å delta på julestevnet nøyaktig 20 år etter debuten i Øvre Årdal , denne gangen i Odin styrkeløftklubb.

Alexander - beste resultat:
Knebøy 341 kg
Benkpress 250 kg
Markløft 287.5 kg
Sammenlagt 845 kg

Bo - beste resultat (-93):
Knebøy 325 kg
Benkpress 197.5 kg
Markløft 325.5 kg
Sammenlagt 845.5 kg

Hvem som vinner, hva de løfter og hvilke resultat de to får kan du få med deg på torsdag på Storefjell Resort Hotel. Link til live stream blir også lagt ut.

Kampen mellom Bergan og Kirketeig ble ikke noe av i fjor da Bo ble skadet, men her kan dere se en promo Stian Jensen satt sammen da, som er like aktuell i år.

 


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
The Game of Thrones stjernen deltok i en styrkeløftkonkurranse.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!