Hold forbrenningen oppe i Julen

Kosthold24.12.2008Treningsforum og Joachim Pedersen0

Tips for å holde forbrenningen oppe og kroppsvekten vedlike i Juletiden. Får du mer muskler, forbrenner du mer også når du hviler. Det beste du kan gjøre for å øke forbrenningen er å trene samtidig som du spiser regelmessig, tilstrekkelig og sunt.

Hva er egentlig forbrenning?

 Forbrenning er den tiden kroppen bruker på å bryte ned og omgjøre det vi spiser til energi. Energien fra næringstoffene vi får i oss overføres til varme som blant annet opprettholder kroppstemperaturen vår og gjør at vi kan bevege musklene.

Påvirke "slanking" forbrenningen?

Ja! Spiser du for lite, vil forbrenningen reduseres. Da setter kroppen over til "sparemodus". Hvor grensen går når du spiser lite er uklar, men det beste rådet er å droppe slankekuren. Ha heller et tilnærmet normalt kosthold hvor du spiser litt mindre også øker du aktivitetsnivået noe.

Har alder noe å si for forbrenningen?

Ja, forbrenningen avtar etter 35-40 årsalderen.

Er det forskjell på forbrenning hos menn og kvinner?

Ja, menn har som regel høyere forbrenning enn kvinner på grunn av at de ofte har mer muskelmasse (som forbrenner mer fett) i forhold til fett på kroppen.

Hvordan påvirker treningen forbrenningen?

Når du trener, bruker kroppen mer energi. Trening gjør også sitt til at tarmene beveger seg mer enn normalt, slik at du forebygger forstoppelse.  Jo lengre tid du bruker på treningsøkten, jo mer forbrenner du. Styrketrening vil gi deg mer muskler som igjen øker forbrenningen ytterligere. Med økt muskelmasse forbrenner du mer også når du hviler. Intervalltrening øker også veksthormon produksjonen som bla gjør at du forbrenner mer fett i tiden etter trening Vs. om du trener med rolig intensitet hvor hormon påvirkelsen ikke er like stor og du forbrenner bare kcal under selve økten og ikke videre utover dagen.

Hvordan gå ned i vekt uten å "redusere" forbrenningen?

Dersom du bruker 500 kalorier mer enn du får i deg hver dag vil du gå ned ca 0,5 kg i uken. Det er optimalt ettersom du ikke mister muskelmasse. Spar inn 200 kcal på maten du spiser. De resterende 300 kaloriene får du hentet inn ved å bevege deg mer. Det mange gjør feil som ønsker å redusere vekten er at de starter med å kutte maten med +/- 500kalorier og i tilleg legger til kardiotrening på 3-500kalorier per dag. Da vil fettforbrenningen raskt stoppe opp ettersom en kommer i for stort kaloriunderskudd og kroppen setter inn nødbremsen på forbrenningen.

Når vi spiser lite hvorfor reduseres forbrenningen da?

For lite eller uregelmessig mat inntak kan gi nedsatt forbrenning fordi kroppen ikke får nok å jobbe med. Kroppen har en innebygd overlevelsesmekanisme som skal berge oss fra dårlige tider. Det vil si at i perioder med lite mat holder kroppen igjen på forbrenningen slik at vi skal klare oss lengre tid med mindre energi. Dette fungerte jo vel og bra i gamle dager når det kunne bli knapt med mat, men i dagens velferdsamfunn med tilgang på mye mat så kan det virke litt mot sin hensikt om en prøver bevisst å gå ned i vekt i en fei.

Hvor mange kalorier forbrenner jeg på en dag?

 Verdens helseorganisasjon (WHO) har utviklet formler til energiforbruk pr døgn for menn og kvinner med et normalt aktivitestsnivå.

Menn
18-30år = 19,68x kroppsvekt i kg +902
31-60år = 15.12x kroppsvekt i kg +1140
Kvinner
18-30år 19.44x kroppsvekt i kg + 636
31-60år 10.80x kroppsvekt i kg + 1104

En annen formel som kan brukes er:

Menn
Meget stillesittende person 26 kcal x kroppsvekt
Normalt aktivitetsnivå 28 kcal x kroppsvekt
Middels aktiv person 30 kcal x kroppsvekt
Meget aktiv person 32 kcal x kroppsvekt
Konkurerende idrettsutøver 34-40kcal x kroppsvekt kvinner

Kvinner
Meget stillesittende person 24kcal x kroppsvekt
Normalt aktivitetsnivå 26kcal x kroppsvekt
Middels aktiv person 28kcal x kroppsvekt
Meget aktiv person 30 kcal x kroppsvekt
Konkurerende idrettsutøver 32-38kcal x kroppsvekt

Visste du at din daglige forbrenning øker med nærmere 90 kalorier dersom du legger på deg 1 kg muskler?
 
 
 
   

God Jul

Husk at det er Jul bare en gang i året og høyst et par uker med mye god julemat som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, kjøttkaker og lignende. Du vil klare å legge mer på deg mellom nyttår og jul enn mellom jul og nyttår. Kos deg med litt ekstra velfortjent god middagsmat i julehøytiden, men med disse enkle tipsene i artikkelen kan du klare å holde forbrenningen i sjakk og kroppsvekten vedlike. Det er snakk om prioriteringer. God Jul! :-)

 


 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!