Insulinresistans

Kosthold05.01.2009H.S0

Dette er et viktig begrep å kjenne til for alle som er opptatt av helse. Insulinresistens er selve hjørnesteinen i utvikling av diabetes, hjerte- og karsykdom og til en viss grad også kreft.

Og er i stor grad assosiert med overvekt/fedme og fysisk inaktivitet. Insulinresistens er med andre ord selve hjørnesteinen i utvikling av sviktende fysisk helse. De fleste er klar over at hvis man spiser mer kalorier enn man forbruker over tid, vil fettprosenten ubønnhørlig øke. Vi skiller mellom to fundamentalt forskjellige fettdepoter hvor kroppsfettet lagres:

* Underhudsfett (subkutant fett)
* Indre magefett (intraabdominalt, eller visceralt fett), som finnes rundt og i kroppens indre organer (særlig tarmer og lever)

Underhudsfettet er i seg selv ikke skadelig for kroppen, men det er derimot det indre magefettet. Det beste estimatet eller indirekte målet på mengde indre magefett får man ved å måle midjen, helt enkelt med et målebånd rundt eller like nedenfor navlenivå. Ernæringseksperter og leger anbefaler at midjemålet holdes under 95cm for menn og under 80cm for kvinner, man faktum er at enkelte studier har vist at risikoen for hjerte-kar-sykdom begynner å øke allerede ved et midjemål på rundt 75cm for menn og 65-70cm for kvinner (noe avhengig av kroppsbygningen).

Magefettet skiller ut en rekke stoffer som fører kroppens blodsukker-, fettstoff- og blodtrykksregulering ut av lage. For mye magefett fører til "metabolic fuck-up" så å si. Eksempler på slike stoffer er resistin og adiponectin. I tillegg vil en økt omsetning av frie fettsyrer (triglyserider) hemme viktige metabolske prosesser.

Følgende er hva som skjer i kroppen ved økende midjemål:

* Blodtrykket stiger

* Totalkolesterol og LDL (det "onde" kolesterolet) stiger, men enda verre er det at nivået av triglyserider stiger og nivået av HDL (det "gode" kolesterolet) synker. Dessuten endres partikkeltettheten til både LDL og HDL i "ond" retning, dvs. partikkeltettheten øker samtidig som partikkelstørrelsen reduseres.



* Insulinresistens oppstår. Dette er et fenomen som kan begynne allerede i barnealderen, hvis barna er veldig fete og inaktive.

Alt dette øker risikoen sterkt for hjerte- og karsykdommer som angina, hjerteinfarkt, hjerneslag, utposninger på hovedpulsåren m.m. Dette er folkesykdommer som stadig flere pådrar seg i stadig yngre alder, på grunn av vår stillesittende livsstil og enkle tilgang på fristende kaloribomber.

INSULINRESISTENS = REDUSERT EFFEKT AV INSULIN

Blodsukkeret vårt reguleres innenfor fine rammer, slik at fastende blodsukker (i form av glukose) holdes mellom 4 og 6mmol/l. Når blodsukkeret stiger etter et måltid, skiller bukspyttkjertelen ut insulin for å få glukosen ut av blodbanen og inn i vevene, særlig skjelettmuskulatur, der det lagres og/eller forbrukes.

Økende insulinresistens betyr rett og slett at insulinet blir mindre efektivt slik at bukspyttkjertelen må skille ut stadig mer insulin for å holde et stabilt blodsukker. Det må en større mengde insulin til for å få samme mengde glukose ut av blodbanen. Idet insulinresistensen blir så uttalt at bukspyttkjertelen ikke greier å skille ut nok insulin til å holde et fastende blodsukker under 7mmol/l, snakker vi om sukkersyke eller diabetes. Man kan dermed se på diabetes som et sent stadium av insulinresistens.

Litt mer avansert: Man kan få et inntrykk av graden av insulinresistens ved å måle nivået av fastende insulin, som vil være forhøyet ved insulinresistens. Måler man samtidig Apo B (en blodfaktor som indikerer graden av triglyseridomsetning i kroppen) og LDL-partikkelstørrelse, kan man identifisere insulinresistens på et svært tidlig stadium. Dette er imidlertid svært kostbare tester som (foreløpig) kun brukes i forskning. I praksis holder man seg mindre kostbare men desto mer indirekte parametre som midjemål og diverse blodsukkermålinger (fastende blodsukker, glukosebelastningstest og langtidsblodsukker/HbA1C).

Det er viktig å huske på at diabetes er et meget sent stadium av insulinresistens, og at risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom øker allerede ved tidlige stadier av insulinresistens! Tidlig utvikling av hjerte- og karsykdom trenger ikke å gi symptomer eller plager i det hele tatt.

Tidlige stadier av diabetes (type 2) lar seg som regel reversere gjennom omlegging av kost- og mosjonsvaner. I sene stadier av diabetes vil den overbelstede bukspyttkjertelen begynne å svikte, dvs. insulinproduksjonen reduseres. Dette er dessverre en irreversibel prosess.

Faren med å gå rundt med et kronisk forhøyet blodsukker er, for å si det på en enkel måte, at kroppens organer nedsukres/"syltes" (glykosyleres).

Hvordan minimere risikoen for å utvikle insulinresistens, dvs. hvordan opprettholde en god insulinfølsomhet? Jo, ved å:
* Sørge for å holde en smal midje, ved å holde en fornuftig fettprosent
* Trene utholdenhet regelmessig
* Trene styrke regelmessig
* Holde inntaket av høyraffinerte, raske karbohydrater lavt. Dette er spesielt viktig hvis du allerede har utviklet eller er like i nærheten av å utvikle diabetes.


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!