Hvordan koke ris?
Kosthold27.05.2004Knut Pettersen4
Hete ristips Ristyper Men nå er utvalget så stort at en ikke riktig vet hva som er bra. Jeg selv kjøper jasmin ris på en innvandrerbutikk her i byen. Rimelig, godt og i store sekker. Men det er mange andre typer. Jeg nevner: Tips til enkle retter med ris Chiliris Stek chili og hvitløk i olje ett par minutter. Ris og erter med pølser Kok risen mør i lettsaltet vann tilsatt karri. Hell kokevannet fra og spyl risen med kaldt vann. Kok erter og finhakket løk i lettsaltet vann til det er mørt. Hell kokevannet fra. Smelt smør i en gryte og vend ris og erter i det. Fyll blandingen i en godt smurt form og hvelv den på varmt fat. Rist pølser og skinketerninger i litt smør. Anrett den pent på toppen av risen. Server retten pyntet med persille og med salat til. Enkel risotto Stek bacon og legg det til side.
Grunnprinsippet ved koking av ris til middag er:
Kok opp vann i en gryte med litt salt og ett par dråper olje. Det brukes ca 2 ganger så mye vann som ris i volum. Altså 2 dl vann til 1 dl ris.
Når vannet koker, så skrus platen ned litt og risen helles i. Rør rundt til det begynner å småboble. Sett så på ett tett lokk og la risen småkoke antall minutter etter anvisning på pakken. Som regel fra 15-20 minutter. Du kan med fordel ta risen av platen litt før og la den trekke med lokk 10 min ekstra. Det lønner seg å bruke en gryte som er dobbel så stor som mengden vann.
Det er nå blitt en hel del ristyper på markedet, i motsetning til før da vi bare hadde grøtris, middagsris og etterhvert hurtigris. Jeg husker godt hurtigrisen fra turer i fjellet, den var ypperlig sammen med kjøttkaker på boks.
Når risen er ferdig kokt, kan man varme opp kjøttrester eller andre rester sammen med risen. Prøv og å koke risen og så tilsett den til slutten av steketiden for en wokrett, eller pannerett. Eller prøv en av mine enkle retter under her.
4 personer
4 porsjoner kokt middagsris
2 røde chilipepper uten frø. Finhakket.
4 fedd hvitløk finhakket
Olje
2 røde paprika i terninger
1 boks hermetiske tomater i terninger
2 ts paprika pulver
Salt og pepper
1 purre i strimler
Tilsett paprika, tomater og krydder. La det småkoke noen minutter til. Kok purren raskt i litt vann.
Bland ris og grønnsaker.
Server med purrestrimler på toppen.
4 personer
350 g langkornet ris
2 ts karri
salt
1 pk. dypfryste erter
1 liten løk
2 ss smør
200 g kokt skinke
8-12 cocktailpølser
smør eller margarin
persille til pynt
4 posjoner kokt ris
12 skiver bacon
2 hakkede løk
1 stor purre i ringer
1 grønn og 1 rød paprika i strimler
Salt og pepper
Stek så løk og purre i fettet etter baconet. Ha i paprikastrimlene.
Bland så i risen og rør det godt i sammen.
Smak til med salt og pepper.
Serveres med bacon skiver på toppen.
Hvilken type ris er sunnest?
Kosthold03.04.201925
Denne risen kan gjøre deg akutt syk
Kosthold06.01.201916
Denne maten bør du aldri varme opp igjen
Kosthold25.02.2020376
Riskaker bør ikke spises av barn
Kosthold29.09.2015136