Bulking på den riktige måten
Kosthold12.10.2009Juma Iraki522
Rutene er byttet ut med pondus, buksene du kjøpte i sommer passer ikke lenger og du føler deg som en oppblåst hvalross. Hva gikk galt?
KALORIOVERSKUDD
Mange glemmer helt hva de putter i seg når det er tid for å bygge muskler. En big mac her og en pizza der, men det gjør jo ingenting fordi det er jo viktig å få i seg nok kalorier for å bygge masse eller?
Det er riktig at man må ligge i kalorioverskudd for å bygge muskler, men du trenger kun å ligge ca 500-1000 kcal over ditt vedlikeholdsnivå. En god pekepinn på ditt vedlikeholdsnivå er å gange din kroppsvekt i kg med 30-35 kcal.
En mann som veier 70 kg vil da ha et vedlikeholdsnivå på 2100-2450 kcal
Eks:
2450 kcal + 500-1000 kcal = 2950-3450 kcal per dag fordelt på 4-6 måltider
PROTEIN
Proteiner skal du spise til hvert måltid.
Glem at du skal gange din kropps vekt med 2,3 eller 4 g for å finne proteininntaket. Sørg heller for at 30 % av ditt daglige kaloriinntak kommer fra protein.
1 g protein tilsvarer 4 kcal
For å finne ut hva som tilsvarer 30 % av vårt daglige inntak kan vi bruke dette regnestykket
Eks: 3500 kcal
3500*0,30 = 1050 kcal
Vi finner da ut at 1050 kcal fra det daglige inntaket skal komme fra protein. For å finne ut hvor mange gram protein dette tilsvarer deler vi antall kalorier med 4 og får da dette regnestykket
1050/4 = 262,5 g protein
KARBOHYDRATER
50 % av ditt daglige inntak bør komme fra karbohydrater. De viktigste måltidene å få i seg karbohydrater er frokost, før og etter trening. Spis mindre karbohydrater på kvelden.
1 g karbohydrater tilsvarer 4 kcal
Vårt regnestykke blir da 3500*0,5 = 1750 kcal
1750/4 = 437,5 g karbohydrater
FETT
Det er viktig å få i seg sunt fett, men fokuset burde ligge på karbohydrater og protein. Fettinntaket bør derfor ikke overstige 20 % av ditt daglige inntak
I-motsetning til protein og karbohydrater inneholder fett 9 kcal per gram.
Regnestykket blir derfor
3500*0,2 = 700 kcal
700/9 = 77 g fett
Eks på en diett på 3500 kcal
Frokost: Omelett ( 3 hele egg og 2 eggehviter), 4 brødskiver, 2 ss fiskeolje og vitaminer
P: 50 g K: 100 g F: 40 g
Lunsj 1: 100 g kyllingfilet, 100 g ris, og grønnsaker
P: 35 g K: 75 g F: 2,5 g
Lunsj 2: 100 g kyllingfilet, 100 g ris og grønnsaker
P: 35 g K: 75 g F:2,5 g
Etter trening: 50 g proteinpulver, 100 g carbofuel (maltodextrin o.l)
P: 40 g K: 100 g F: 0 g
Middag: 250 g biff, 2 bakte poteter og grønnsaker
P: 65 g K: 100 g F 10 g
Før leggetid: 50 g proteinpulver og 2 ss fiskolje
P: 40 g K: 0 g F 20 g
TOTALT:
PROTEIN: 265
KARBOHYDRATER: 450 G
FETT: 75 G
KCAL: 3535
OPPSUMMERING
1. Finn ditt vedlikeholdsnivå ved å gange din kroppsvekt i kg med 30-35 kcal
2. Legg deg 500-1000 kcal over ditt vedlikeholdsnivå for å gå opp i vekt
3. 30 % av ditt daglige inntak skal komme fra protein
4. 50 % av ditt daglige inntak skal komme fra karbohydrater
5. 20 % av ditt daglige inntak skal komme fra fett
6. Alle er forskjellige og noen vil kanskje trenge mer eller mindre kalorier for å gå opp i vekt. Sats på å gå opp 0,5 kg i uken, går du opp for fort så justerer du enkelt bare kaloriene ned.
Spis for å legge på deg muskler – høstbulking
Kosthold20.10.2015349
Går du ikke opp i vekt?
Kosthold29.01.200689