Bulking på den riktige måten

Kosthold12.10.2009Juma Iraki522

Du har slitt i 3 måneder med riktig kosthold, kardio og hard trening for å komme i form. Magerutene er plass,blodårer overalt, kanskje har du også fått striper i rumpen? 2 måneder senere viser speilbildet noe annet.

Rutene er byttet ut med pondus, buksene du kjøpte i sommer passer ikke lenger og du føler deg som en oppblåst hvalross. Hva gikk galt?

KALORIOVERSKUDD

Mange glemmer helt hva de putter i seg når det er tid for å bygge muskler. En big mac her og en pizza der, men det gjør jo ingenting fordi det er jo viktig å få i seg nok kalorier for å bygge masse eller?

Det er riktig at man må ligge i kalorioverskudd for å bygge muskler, men du trenger kun å ligge ca 500-1000 kcal over ditt vedlikeholdsnivå. En god pekepinn på ditt vedlikeholdsnivå er å gange din kroppsvekt i kg med 30-35 kcal.

En mann som veier 70 kg vil da ha et vedlikeholdsnivå på 2100-2450 kcal

Eks:
2450 kcal + 500-1000 kcal = 2950-3450 kcal per dag fordelt på 4-6 måltider

PROTEIN

Proteiner skal du spise til hvert måltid.

Glem at du skal gange din kropps vekt med 2,3 eller 4 g for å finne proteininntaket. Sørg heller for at 30 % av ditt daglige kaloriinntak kommer fra protein.

1 g protein tilsvarer 4 kcal

For å finne ut hva som tilsvarer 30 % av vårt daglige inntak kan vi bruke dette regnestykket

Eks: 3500 kcal

3500*0,30 = 1050 kcal

Vi finner da ut at 1050 kcal fra det daglige inntaket skal komme fra protein. For å finne ut hvor mange gram protein dette tilsvarer deler vi antall kalorier med 4 og får da dette regnestykket

1050/4 = 262,5 g protein

KARBOHYDRATER

50 % av ditt daglige inntak bør komme fra karbohydrater. De viktigste måltidene å få i seg karbohydrater er frokost, før og etter trening. Spis mindre karbohydrater på kvelden.

1 g karbohydrater tilsvarer 4 kcal

Vårt regnestykke blir da 3500*0,5 = 1750 kcal

1750/4 = 437,5 g karbohydrater

FETT

Det er viktig å få i seg sunt fett, men fokuset burde ligge på karbohydrater og protein. Fettinntaket bør derfor ikke overstige 20 % av ditt daglige inntak

I-motsetning til protein og karbohydrater inneholder fett 9 kcal per gram.

Regnestykket blir derfor

3500*0,2 = 700 kcal

700/9 = 77 g fett

Eks på en diett på 3500 kcal

Frokost: Omelett ( 3 hele egg og 2 eggehviter), 4 brødskiver, 2 ss fiskeolje og vitaminer

P: 50 g K: 100 g F: 40 g

Lunsj 1: 100 g kyllingfilet, 100 g ris, og grønnsaker

P: 35 g K: 75 g F: 2,5 g

Lunsj 2: 100 g kyllingfilet, 100 g ris og grønnsaker

P: 35 g K: 75 g F:2,5 g

Etter trening: 50 g proteinpulver, 100 g carbofuel (maltodextrin o.l)

P: 40 g K: 100 g F: 0 g

Middag: 250 g biff, 2 bakte poteter og grønnsaker

P: 65 g K: 100 g F 10 g

Før leggetid: 50 g proteinpulver og 2 ss fiskolje

P: 40 g K: 0 g F 20 g


TOTALT:
PROTEIN: 265
KARBOHYDRATER: 450 G
FETT: 75 G
KCAL: 3535 

OPPSUMMERING

1. Finn ditt vedlikeholdsnivå ved å gange din kroppsvekt i kg med 30-35 kcal

2. Legg deg 500-1000 kcal over ditt vedlikeholdsnivå for å gå opp i vekt

3. 30 % av ditt daglige inntak skal komme fra protein

4. 50 % av ditt daglige inntak skal komme fra karbohydrater

5. 20 % av ditt daglige inntak skal komme fra fett

6. Alle er forskjellige og noen vil kanskje trenge mer eller mindre kalorier for å gå opp i vekt. Sats på å gå opp 0,5 kg i uken, går du opp for fort så justerer du enkelt bare kaloriene ned.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Overspising med sunn mat

Kosthold12.04.201627

Overspiser du med sunn mat?
Etter sommeren er mange i gang med høstens bulkeperiode

- Bulking og variert kosthold?

Kosthold10.01.201332

Spørsmål fra forumet.

Går du ikke opp i vekt?

Kosthold29.01.200689

Da spiser du for lite! Hvis du føler at du allerede spiser mye og mer enn nok.

Overspising med sunn mat

Kosthold12.04.201627

- Bulking og variert kosthold?

Kosthold10.01.201332

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!