Martin Engstrøm til EM

Intervju13.05.2010Ann Kristin Berli-Johnsen125

Martin Engstrøm skal forsvare Norges ære i EM i Nederland lørdag 15. mai. Vi tok en liten prat med ham da det bare var ei lita uke igjen til konkurranse.

Hvordan kjennes magen når du tenker på at du skal konkurrere i EM om bare få dager?

Akkurat nå er det litt virkelighetsfjernt, men jeg kjenner jo at det kribler litt i når jeg skriver dette. Det er gjerne når jeg begynner med barbering og legging av grunnfarge at jeg virkelig kommer i "konkurranse modus". Har jo vært på diett siden femte januar, så det er blitt en vanesak nesten.

Er du der du skal være nå, med tanke på vekt/fett?

Ja, jeg er vel omtrent der jeg skal være. Spiste meg opp litt uka etter Oslo Grand Prix. Røyk på litt godteri også da, er jeg redd ... Det var halv pris på påskegodteri i butikken der jeg bor, så jeg røyk på litt marsipan og sjokolade. Jeg gikk opp litt i fettprosent den uka. Jeg kjørte morgenkardio og nokså strengt på kaloriene i forrige uke. Jeg var nødt til det for å tighte inn det jeg hadde lagt på meg. En naturlig konsekvens av det var at jeg ble litt flat og lett i forhold til der jeg helst vil være, men jeg rekker fint å fylle opp sakte men sikkert de neste dagene frem mot konkurransen.

Hva er det vanskeligste ved å være på diett?

Det må være i helgene generelt. Det alle andre gjør i helgene får jeg ikke deltatt på i samme grad. Jeg må jo holde meg til diettmaten min og holde meg unna alkohol. Nå som grillsesongen er i ferd med å ta av også så er det litt kjedelig å ikke ta del i den på samme måten. Det er jo ingenting i veien med å grille det kjøttet man skal ha, men det er alt det gode tilbehøret man må styre unna som er litt kjedelig. Det finnes jo så mye godt.

Og hva er det vanskeligste ved å konkurrere?

Ja, det er vel litt sammensatt. Det å gjennomføre dietten i lang tid er jo ett aspekt ved det. Så kommer poseringstrening på obligatoriske poseringer og friprogram. Det er jo nødt til å sitte. Det å venne seg til å posere mange runder med obligatoriske etter hverandre er viktig slik at man klarer å gjøre det på scenen hvis du blir dratt frem i mange sammenlikninger. Jeg har blitt dratt frem i 5 sammenlikninger etter hverandre før. Det var rimelig tøft. Det er veldig slitsomt og mye å huske på. Det hjelper lite å ha en bra fysikk hvis man ikke er i stand til å vise den frem på best mulig måte.

Og omvendt; hva er det beste ved diett og konkurranse?

Den mest morsomme må nesten være å trene. Det er veldig inspirerende å se seg i speilet på treninga når man er i form og har "pump" i muskulaturen. Det er ikke sånn at det er så fryktelig gøy å trene når man er i form fordi både styrke og utholdenhet er langt ifra på topp, men det er inspirerende å se hvordan man ser ut. En annen ting som er litt fascinerende er hvordan kroppen responderer og forandrer seg ettersom hvordan man spiser og trener. Væskebalansen kan variere fra time til time ettersom hva man spiser og hvilken tid det er på døgnet. Jeg ser gjerne best ut på morgenen når jeg er uthvilt og har spist bra og jevnt dagene i forveien. På kvelden når jeg er sliten så kan jeg se skikkelig dårlig ut. Når fettprosenten er så lav så ser man veldig godt hvordan kroppen reagere på stress, hvile og mat. Det kan være ganske fascinerende å legge merke til. Det gjelder bare å holde hodet kaldt og ikke få panikk om man ser litt dårlig ut en dag, og heller prøve å analysere hva som kan være årsaken til at man ikke ser så bra ut til enhver tid.

Det diskuteres mye på Treningsforum.no for tiden hvordan man skal trene når man er på diett, så; hvordan trener du når du er på diett?

Jeg trener ikke noe særlig annerledes fra når jeg er off season. Det er full gass så lenge det er mulig. Jeg er veldig heldig som har en fantastisk treningspartner i Kim Torgersen. Han er alltid på plass og gir meg det lille sparket i rumpa jeg ofte trenger for å holde trykket oppe på trening når jeg har en dårlig dag. Vi kjører 5 splitt program med mye variasjon fra økt til økt. Jeg er nok litt heldig da jeg ikke trenger å kjøre noe særlig kardio for å komme i form. En grunn til det er at jeg har ganske lav fettprosent året rundt så det er ikke så vanskelig for meg å komme i form ved nokså enkle grep som å dra ned litt på kaloriene og forandre litt på energiprosenten på det jeg spiser.

De siste dagene før konkurransen kan jeg imidlertid trene litt på egenhånd. Jeg må for eksempel trene bein ca 3-4 dager før en konkurranse. Hvis det går noe særlig mer enn 7 dager fra siste beinøkt så synes jeg at jeg mister volum i beina. Pleier å ha en skikkelig "pumpeøkt" med masse rep og høy intensitet på beina 3-4 dager før konkurransen. Blir gjerne litt "smooth" i beina en til to dager etter en beinøkt, men de rekker å hente seg inn på 3-4 dager så jeg har maks volum og definisjon i beina på konkurransedagen. Ellers trener jeg gjerne hele overkroppen på samme måte fordelt på et par dager siste uka. Tar helt treningsfri de siste før konk.

Hvordan tror du at du plasserer deg?

Jeg pbrøver å ikke tenke så mye på plassering. Jeg prøver å ha fokus på at jeg skal bli så bra jeg kan bli så får dommerne gjøre jobben sin å plassere meg der de mener jeg hører hjemme. Jeg har jo ingen som helst kontroll på hvem andre som skal konkurrere der, men det eneste som er sikkert er at nivået kommer til å være ekstremt høyt. Jeg får uansett bare blitt så bra jeg kan bli. Blir jeg hakket bedre enn jeg var på Oslo Grand Prix så skal jeg være fornøyd uansett hvor på lista jeg havner.

Hvem tror du blir din argeste konkurrent?

Det har jeg overhode ingen peiling på. Jeg har ikke engang prøvd å finne lister på hvem som er påmeldt. Jeg har sittet hjemme før og googlet folk jeg kommer til å møte, men jeg synes bare det fører til stress og bekymring. Det er to ting man bør ha så lite som mulig av frem til en konkurranse. Stress er en av dine verste fiender når du vil beholde mest mulig muskulatur i perioder med lave kalorier og mye trening. Hadde det vært et NM eller en mindre konkurranse så hadde jeg nok vært noe mer opptatt av hvem jeg skulle møte, men jeg ser rett og slett ikke poenget med å sitte og bruke tid å krefter på å finne ut av hvem jeg skal møte på scenen der nede. De kommer garantert til å være gode byggere de aller fleste av dem.

Hva er planene framover?

Jeg har et mål om å stille i -100kg en gang. Når det blir er vanskelig å si, men jeg kommer til å jobbe hardt fremover for å nå det målet. Jeg har hatt enorm fremgang siste året så forhåpentlig blir det ikke så altfor lenge til. Jeg hadde egentlig ikke planlagt å konkurrere denne våren, men når muligheten for å stille i Arnold amateur dukket opp på slutten av året i fjor så heiv jeg meg på. Hadde en elendig oppkjøring til akkurat den konkurransen som gjorde at jeg kom inn langt dårligere enn jeg hadde forventet, men jeg føler jeg fikk ting til å stemme på Oslo GP nå nylig. Det ga mersmak på å prøve meg i EM nå. Jeg hadde egentlig planlagt å konkurrere til høsten, men nå er det ikke sikkert det blir noe av. Jeg har nok vært litt mindre "sulten" denne sesongen enn jeg har vært tidligere og det har til tider vært slitsomt å holde motivasjonen oppe. Hvis jeg blir skikkelig "sulten" igjen, så er det ikke umulig at jeg prøver meg i NM og nordisk til høsten, men det er litt tidlig å si nå.

Vi ønsket Martin lykke til med de siste forberedelsene, og ikke minst; LYKKE TIL I KONKURRANSE!

 

Foto: Jon Klasbu for Treningsforum.no


Christian Sterk vant i Sandefjord Open og dedikerte seieren til sin avdøde nære venn og læremester Martin Engstrøm.
Martin Engstrøm døde i en tragisk trafikkulykke på en bryllupsreise i Thailand.

Marius og Martin i finalen

Fitness15.05.20102

Marius Graatrud og Martin Engstrøm er i EM.

Snart Oslo Grand Prix

Multimedia26.03.20101

Vi varmer opp med et friprogram av Martin Engstrøm. Se film.

Marius og Martin i finalen

Fitness15.05.20102

Sliter du med motivasjon? Se hva disse menneskene har fått til!
Det er viktig å trene kjernemuskulaturen. Se hvordan her!

5 feil ved bruk av foamroller

Trening24.05.20188

Dette er 5 feil du ikke må gjøre når du bruker foamroller.

Oppsteg på benk - step ups

Trening23.05.2018120

Tren beina dine med oppsteg på benk - step ups.

5 proteinrike smoothies

Kosthold22.05.2018426

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.