- Jeg har nådd målet!

Intervju27.04.2011Marika Lejon17

Sofie Hemsen skulle egentlig stille i Bodyfitness denne våren. Hun trakk seg, men ikke fordi hun ikke klarte mer. Sofie mente det hadde gått for langt.

Sofie er 1.63m høy og kom til 24fitness i høst, fordi hun ikke klarte å legge på seg. Hun veide bare 48kg og slet med å komme opp i vekt. Tommi Thorvidsen satte henne på diett, for å øke i muskelmasse og Sofie jublet av glede da hun nådde målet sitt med å veie 55kg. Jeg møtte henne over en øl på Café Sør.

Hvordan føltes det å nå målet ditt Sofie?

Jeg la på meg masse muskler og det var deilig. Så kom dietten da jeg måtte ned i fettprosent for å stille i GP. Jeg gikk fra å veie 55 kg og kom ned til 49kg. Bare en kg mer enn da jeg kom til 24fitness. Men selfølgelig var jeg mye større i muskulaturen, så jeg hadde mindre fettprosent enn noengang før. Da var det tre uker igjen til jeg skulle stille. Problemet var at jeg så at dette ikke var det jeg ønsket. Jeg følte meg anorektisk tynn. Som et skjelett. Jeg syntes jeg ble for tynn og følte meg helt jævlig. Jeg ønsket ikke å gå ned mer. Jeg tenkte at "nå går grensen".

Hva var så ille?

Jeg mistet gleden og sunnheten ved å trene og spise. Jeg følte meg som en zombie. Jeg ble rett og slett kvalm av å spise, men måtte jo spise for å bevare muskulaturen. Når gleden og sunnheten gikk vekk, så jeg ikke noe poeng i å fortsette. Jeg begynte å tenke over hvem jeg egentlig gjorde dette for. Var det for meg selv, eller andre? Jeg ville ikke skuffe venner og familie, men for noen dager siden ga jeg beskjed om at jeg ikke fortsetter. Det som var så kult var at de støttet meg i mitt valg. De ble ikke skuffet.

Kommer du ikke til å angre på at du ikke stiller? Det er jo bare tre uker igjen. Du hadde klart det med glans!

Nei. Når man begynner å få anoreksia-lignende tanker, så er det ikke veien å gå. Jeg har blandede følelser rundt dette. Jeg har jo stått på så lenge og har vært flink med å trene og spise. Det å ta dette valget og slutte på dagen var ikke lett. Jeg vet at jeg lett kunne stilt, men det var psykisk så ille for meg at det lureste var å trekke seg. Jeg har venninner med spiseforstyrrelser og jeg vet hvordan de har det. Selv har jeg aldri hatt spiseforstyrrelser, men ble redd for de tankene som begynte å lure seg inn i hodet mitt. Jeg ble redd for å ikke komme ut av disse tankene. Jeg vil ikke klikke i vinkel, bare på grunn av at jeg spiser 10g ekstra med havregryn. Så synes jeg det går for langt når man i tillegg mister menstruasjonen. Jeg har en venninne som stilte, og hun fikk ikke menstruasjonen tilbake før det hadde gått et år etter konkurransen. Man mister all livslyst, matglede og sexlyst på en slik diett. Nå som jeg har gått ut av dietten og spiser normalt, merker jeg at jeg blomstrer. Nå veier jeg 52kg.

Tror du at man kan få spisefortyrrelser av en slik diett altså?

Når man begynner å tenke "panikk" på grunn av en kakao, og teller alt av kalorier helt automatisk, da tør ikke jeg fortsette. Jeg vet at dette kan utvikle seg og bli verre og verre. Man lever i en slags boble, som man kan få vansker med å komme ut av. Det er nok ikke sånn for alle, men noen. Jeg ønsker at denne kontrollen over maten er sunn. Jeg ønsker å ta vare på meg selv og trene og spise for sunnhet og ha det bra med meg selv. I tillegg var jeg redd for å miste formene mine. Jeg følte meg mer og mer som en gutt, da formene begynte å forsvinne. Det ekstreme blir ikke sunt for meg. Jeg begynte å grine og begynte å se alt som var feil med meg, i stedet for å se det som var bra.

Alle vet at en slik diett er knallhard. Tenker du ikke at det bare var en prosess?

Det å stille er sikkert kjempe gøy, men prisen var for høy. Jeg gjorde det plutselig ikke for meg selv lengre. Jeg ville ikke gjøre dette, bare på grunn av forventningene og for å please andre. Det er en ekstremsport. Hadde det vært en bikini-klasse, der man kunne se litt mer normal ut og at det ble en litt sunnere diett, så kunne jeg ha gjort det. Jeg vil gjerne understreke at jeg ikke har noe i mot de som gjennomfører dietten og stiller i konkurransen. Alle er forskjellige og det var jo en grunn til at jeg ville stille i utgangspunktet. Jeg synes det er flott med jenter og muskler.

Du fant ut at bodyfitness ikke var noe for deg?

Ja, egentlig. Jeg har andre verdier som er viktigere for meg. Men jeg må få sagt at Tommi Thorvildsen var utrolig støttende. Han er fantastisk til å tilrettelegge og jeg trivdes svært godt på 24fitness. Det var gøy å være i et miljø der folk tok trening seriøst. På Elixia blir jeg bare irritert over hvor slappe folk er. De står og snakker sammen og bare kose-trener. På 24fitness er det fokuserte og målrettede mennesker som gir alt på treningsøkten sin.

Jeg vil takke for en hyggelig prat med Sofie. Man kan vel si at kroppsbygging ikke passer alle. Men jeg er imponert over Sofie, som for det første klarte å nå målet med å øke vekten. Hun nådde målet sitt og turte å innse at det ikke var meningen for henne å stille i GP. Det er tøft gjort! Lykke til videre med treningen og kos deg med kakao og ekstra porsjoner med havregryn!

 

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!