Spisedag eller ikke spisedag?

Kosthold04.07.2011Sondre Krogh-Bjerke146

Har du også spisedager? Jeg har dette som en fast "belønning" på at jeg har vært flink til å følge et strikt kosthold 6 påfølgende dager den siste uken.

Det virker kanskje primitivt å måtte ha en "gulrot" der fremme for å holde et skjerpet sinn i forhold til mat og trening. Mulig det, men det funker og det gir resultater i form av at jeg er motivert, holder kontinuerlig bra inntak av sunne matvarer og kontinuerlig hard og fornuftig trening. Det er en norsk kroppsbygger som har hatt et motto: "kontinuitet er nøkkelen". Det er helt sant. Kontinuerlig bra mat, kontinuerlig mye bra mat og kontinuerlig hard og fornuftig trening kombinert med hvile. Øyvind Fjeldseth heter denne kroppsbyggeren. Er du interessert i kroppsbygging vet du helt sikkert hvem jeg mener.

Spisedag. Hva legger du i ordet? Big Mac? Hveteboller? Ris og kylling og salat? Sjokolaaaaaaade???

Uansett hva du velger å innta på din spisedag bør du vite hvorfor du spiser/drikker det og hva konsekvensene er!

Her er en liten oppsummering av hva mine erfaringer rundt en spisedag er:

Fett skaper trøbbel for magen
Ja, fett er ikke alltid et fett. Om man følger en stram diett som er lav på fett og som seg hør og bør er basert på at største delen er fra omega-3 rike kilder så er et plutselig høyt fettinntak ensbetydende med magetrøbbel.

Karbohydrater skaper latskap
På en uke med begrenset mat frister det å få meske seg med MENGDER av mat. Et høyt inntak av karbohydrat er som bedøvelse for kroppen i mange tilfeller. Kroppen kommer i en "energilagringsmodus" og ikke en "energiforbruksmodus", spesiellt om det er lett fordøyelige karbohydrater du inntar. Faktisk har flere forskere begynt å se sammenhengen mellom restriktivt karbohydratinntak og økt prestasjon. Kommer mer om det ved en senere anledning.

Trening tidlig på spisedagen gir en bedre "dagen derpå"!
Min erfaring er at jo mer intens og langtrukken trening du har gjennomført tidligere på spisedagen jo bedre er den påfølgende dagen. Om du først trener gjennom hele kroppen med styrketrening med relativt høyt antall repetisjoner (12-20 reps) og gjennomfører en påfølgende cardioøkt med bra tempo, gjerne intervall, vil du tappe kroppen for størstedelen av karbohydratlagrene. Derved vil kroppen prioritere å lagre inn karbohydratene til muskulaturen og lever i stedet for som kroppsfett.

Proteinkilder skaper ingen trøbbel uansett mengder
Naturlige proteinkilder selvføglelig. Proteinpulver, proteinbarer osv inneholder søtstoffer og andre E-stoffer og vil krangle litt i form av avgasser. Kjøtt, fugl, fisk og meieriprodukter har ikke skapt trøbbel for min del. Egg derimot....det skaper intense gasser.....ikke spis mye egg om du er eller skal i selskap denne dagen!

Det er lett å glemme vann
Vann, det mest naturlige og viktigste næringsstoffet for kroppen legges lett i glemmeboka. Drikk mye sammen med og mellom måltidene. Da slipper du at magen føles forstoppet eller treg og oppblåst. Å ikke drikke nok på en dag som man spiser mye blir som å la vær å dra ned på toalettet en hel dag for så å gjøre det på kvelden....

Om man skal legge en konklusjon her til slutt så blir den veldig vag. Jeg konkluderer for meg selv at jeg fungerer aller best med spisedager og bør derfor ta høyde for punktene nevnt ovenfor.

Kos deg fornuftig heter det kanskje.


Shaw er kjent for sine enorme cheat meals, men kampen mot 20.000 kcal med Taco Bell ble heavy.
Dr Serrano forklarer hvordan en spisedag kan få deg i bedre form.

Gi dietten en boost med spisedag

Kosthold26.02.2013627

Går du på streng diett, og prøver å komme i drømmeformen?.

En perfekt spisedag

Kosthold20.09.20062

En perfekt spisedag skal gi deg tilfredsstillelse og en evne.

Gi dietten en boost med spisedag

Kosthold26.02.2013627

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!