Hvem er synderen?

Kosthold04.08.2011Sondre Krogh-Bjerke28

Helgehandelen blir alltid gjort på Rema 1000. Denne dagen gikk jeg den vanlige runden med musikk i ørene og tittet litt ekstra nøye over hyllene ( ja jeg gikk der og var sulten ).Fredagsmaten er alltid taco med tortillalefser.

Derfor ble jeg raskt nyskjerrig når jeg så en ny type lefser i hyllen. Tok tak i produktet og konstaterte raskt at det var så og si samme produkt som tidligere merker, bortsett fra en ting: Prisen! Det var her snakk om en pris som var ca 1/4-del av tidligere. Jeg ble derfor nysgjerrig på hva som var ingredienser. Det pleier jo ofte å være dårlig (les: næringsfattig og kaloririkt) innhold i billige matvareprodukter, f.eks hvitt hvetemel og palmeolje og evt sukker. Etter å ha lest ingredienslisten på denne billigvarianten og en grov type så jeg at billigvarianten som jeg trodde inneholdt palmeolje og hvitt mel. På den dyre grove varianten var det den samme hovedingrediensen, hvitt hvetemel (med et hint av grov variant) men også i tillegg vegetabilsk olje. Det er her historien egentlig starter. Palmeolje er vegetabilsk olje på lik linje med olje utvunnet fra oliven, raps, solsikke osv. Derfor var det stor mulighet for at den dyrere og "sunnere" lefsa også inneholdt palmeolje. Hva er det med Palmeolje som jeg bryr meg om og vekker min skrivelyst. Palmeolje er billig og inneholder ekstremt mye mettet fett og er blitt gjenstand for diskusjoner i mange år. Mange er frustrert over den vidstrakte bruken av denne oljen og enda mer oppgitt over at den kamufleres som vegetabilsk. Folk generellt tror at fett er sunt bare det kommer fra planter...noe som ikke alltid er sant.

Hva er egentlig problemet her? Er det problematisk at palmefrukt har høyt innhold av mettet fett? Er det problematisk at matvareindustrien får liv til å bruke en fellesbetegnelse på vegetabilske matvarer av Mattilsynet? Er det problematisk at matvareindustrien velger å benytte palmeolje fremfor annen vegetabilsk olje med en annen fettsyre profil? Eller ligger det egentlige problemet et helt annet sted?

Jeg tror på og mener at problemet helt klart ligger i folks kunnskap om mat og ingredienser og hva som påvirker en god og sunn helse. Hvorfor er det slik at det er forbrukeren skal ha retten på sin side i alle forbrukerspørsmål? Hvorfor kan ikke en forbruker ha plikten på sin side i tillegg til å ha en rett? Det bør være en rettighet å få god opplæring om riktig ernæring fra barneskolenivå. Det bør være en plikt å ta vare på egen helse med riktig ernæring og fysisk aktivitet hele livet. 

Det er ikke palmefrukten som er en synder her. Den har bestandig vært slik den er og den skal få lov å fortsette slik. Det er ikke matvareindustrien som er synderen, de følger regelverket og lager smakfulle produkter som kjøpes. Det er en forbruker som selv synder. Slik har mennesket alltid vært. Vi søker etter minste motstands vei. 

Lag maten for det meste selv og spe på med det du måtte finne av lokkende usunne varer. Lær deg betydningen av næringsinnhold og hva ingrediensene på innholdsfortegnelsen betyr for din helse. Du velger selv hva du putter i munnen, la det derfor være så natulige matvarer som mulig, fersk fisk, kjøtt og fugl, friske grønnsakerbær of frukt. Spe på med et godt utvalg av andre ferskvarer fra kjøla. Er det ikke tilgang på ferskt kjøtt eller fisk, velg da frossen.

Her var noen gode råd til deg og din familie. Flere gode råd kommer senere. Start med disse og du vil oppdage at helsen blir bedre for hver måned som går. Spe på med trening og du er kommet langt på vei.

Husk at valget er ditt


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!