Mål og målsetting

Trening24.07.2004Vegard Kildal0

Å sette seg mål og jobbe for å nå dem, er en av de beste måtene å sikre fremgang på. Dette gjelder ikke minst når det er snakk om trening. Det kan derimot være vanskelig å formulere gode mål, altså mål som motiverer deg og som styrer deg i ri

Mål må være konkrete

Det første kravet man bør stille til sine treningsmål, er at de må være konkrete. Hva jeg mener med dette vil jeg belyse gjennom et eksempel. La oss se på to ulike treningsmål:

Mål 1: Jeg skal få store armer innen nyttår.
Mål 2: Jeg skal øke omkretsen på overarmene mine med to cm innen nyttår.

Ser vi på mål 1, er dette et diffust og dårlig mål. Hva menes med "store armer"? Stor i forhold til hva?

Mål 2 er derimot et godt mål. Her er det helt konkret hva man skal prøve å oppnå, og det er lett å kontrollere om man har nådd målet i ettertid.

Mål må være tidsavgrensede

Det andre kravet man må stille til sine treningsmål, er at de må være tidsavgrensede. La oss se på to nye eksempler:

Mål 1: Jeg skal gå ned 5 kg
Mål 2: Jeg skal gå ned 5 kg innen 1. desember

Mål 1 er igjen et dårlig mål. Grunnen til dette er at man ikke har sagt noe om NÅR man ønsker å være 5 kg lettere. Så fort som mulig? Innen to måneder?

Mål 2 sier derimot klart ifra om når målet skal være nådd, og det gjør det til et mye bedre mål.

Mål må være realistiske

Når man formulerer sine treningsmål, er det viktig at man er realistisk. Målene bør gjerne være slik at man må stå på for å nå dem, men de må samtidig være oppnåelige. La oss se på tre ulike mål for en person som nylig har begynt å trene:

Mål 1: Jeg skal øke maksløftet mitt i benkpress med 1 kg den neste måneden.
Mål 2: Jeg skal øke maksløftet mitt i benkpress med 5 kg den neste måneden.
Mål 3: Jeg skal øke maksløftet mitt i benkpress med 50 kg den neste måneden.

Mål 1 er lite ambisiøst og krever alt for lite innsats til at det skal være særlig motiverende til å yte litt ekstra. Dette er derfor et dårlig mål.

Mål 2 er for de fleste et realistisk mål. Man må nok trene en del for å nå dette målet, men det er oppnåelig hvis man er innstilt på å klare det.

Mål 3 er klart urealistisk og er derfor et dårlig mål. Etter måneden er ferdig, vil man se at man ikke er i nærheten av å ha klart målet man satte seg, og dette er demotiverende og gir liten grunn til å sette seg nye mål.

Som du ser, er det i hovedsak tre ulik krav man bør stille til gode treningsmål, nemlig at de må være konkrete, tidsavgrensede og realistiske. I tillegg kan det være lurt å ha en slags belønning hvis man klarer å nå målet sitt. Dette kan for eksempel være at man kan kjøpe seg noe man har hatt lyst på lenge hvis man klarer målet man har satt seg. En slik belønning kan være det lille ekstra som skal til for at du skal yte ditt beste på treningsstudioet.

Det er viktig å understreke at de målene jeg snakker om her er dine kortsiktige treningsmål. Man kan gjerne ha langsiktige mål i tillegg, for eksempel å bli norgesmester i fitness, å løfte 200 kg i benkpress, å fullføre et maraton og lignende, men slike langsiktige mål bør man bryte ned i kortsiktige treningsmål.

OPPFØLGING AV MÅL
Det sier seg selv at det ikke er nok å formulere gode mål. Etter at målene er formulert, bør man derfor sette opp en tiltaksplan, hvor man definerer hva som må til for å nå målet man har satt seg. En slik tiltaksplan bør inneholde både en plan over treningen (hvor ofte, hvilke øvelser osv), en kostholdsplan og eventuelt en plan for hvilke kosttilskudd man skal bruke. Det er viktig at det er samsvar mellom målet man har satt seg og de tiltakene man setter inn for å nå målet. Særlig hvis man nettopp har begynt å trene, er det vanlig å sette opp tiltaksplan som ikke er mulig å gjennomføre i praksis. Det er for eksempel mulig at din plan om å pumpe jern seks dager i uka, fort blir veldig vanskelig å gjennomføre i din travle hverdag. Vær ambisiøs, men ikke urealistisk!

AVSLUTNING
Hvis du aldri har brukt mål og målsetting aktivt før, vil jeg anbefale deg å prøve. Det å sette av litt tid til å definere hva man ønsker å oppnå i ukene framover. og å skrive dette ned, kan virkelig være til stor hjelp. Man skal selvsagt ikke planlegge seg i hjel, og det er ikke meningen at man skal bruke så alt for mye tid på dette. Men å sette av en time eller to til dette med jevne mellomrom kan vise seg å bli vel investert tid. Lykke til!


Det er mye mer motiverende når trening gir mening, når trening gir gnist, og når trening gir motivasjon!

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Sett deg mål og oppnå de. Her får du vite hvordan.
- Nyttårsforsettmosjonister vs. Langtidsmosjonister

Hvordan bruke mål?

Trening21.12.20114

Mål kan begrenses og holde deg tilbake.

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!