Visste du at...

Trening09.01.2012Rita Immerstein12

Det naturlige hormonet testosteron er viktig for å få bedre resultater. Her går vi gjennom noen punkter som du kanskje ikke visste fra før.

Både kvinner og menn produserer testosteron, men at det regnes som et mannlig kjønnshormon som produseres i menns testikler? Hos kvinner skjer produksjonen i eggstokkene og binyrene, men mengden er langt lavere. Menn produserer 10 ganger mer testosteron enn kvinner og dette har sammenheng med prosentvis fordeling av muskler og fett, samt at menn er menn og kvinner er kvinner.
Testosteron sammen med veksthormon er avgjørende for restitusjon og resultater for trenende? Veksthormon blir produsert og lagret i en liten kjertel underhjernen kalt hypofysen. Kvantitativt sett er dette hormonet det viktigste når det gjelder å motvirke aldring. Veksthormonet er anabolt og bidrar til vekst, vedlikehold og reparasjon av muskler, bindevev, ben og andre celler.
Veksthormonet er viktig for å få en sterk muskulatur og et godt immunforsvar? Hormonet er viktig for stoffskiftet og er involvert i alle sider av kroppens energiforbruk og fjerning av avfallstoffer.
Veksthormon og glukagon er det som bidrar til å opprettholde fettforbrenningen i kroppen? Veksthormonet utskilles om natten når kroppen har ro og tid til å vedlikeholde og reparere seg selv
Ved for lite søvn vil produksjon av veksthormon reduseres og nedbrytende hormoner som kortisol vil øke? Derfor er god og nok søvn så viktig for immunforsvaret, opplevelse av overskudd og fettforbrenning. Det er viktig å ha kontroll på mengden av dette stresshormonet(kortisol), men det er et nødvendig hormon som utsondres ved stress og ved ulike betennelsestilstander i kroppen (blant annet ved intens treningsverk)
Kostholdsvaner kan påvirke produksjonen av veksthormoner? For høyt karbohydratinntak reduserer produksjonen og øker insulinutskillelsen og produksjon av kortisol. Derimot vil trening og sunne kostholdsvaner påvirke veksthormonproduksjonen positivt. Enkelte studier har også vist til en økning på 2000 prosent av hormonet ved intensiv trening!
• Sunne kostholdsvaner, nok søvn/hvile og effektiv trening er de viktigste faktorene for å få et balanserte nivåer av testosteron, veksthormon, insulin og kortisol i kroppen?

Kilder:
Raastad T m.fl(2010) Styrketrening - i teori og praksis Gyldendal forlag AS, Oslo, 2010
Ferry B. & Schuck C.(2011) Treningssuksess med lavkarbo Forlaget Lille Måne, Oslo, 2011


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva kan du oppnå som en kvinnelig løfter?
Finn fram til ditt testosteronpotensial
Se hvordan kroppen til en kroppsbygger endrer seg.

Få økt testosteron med vitamin D

Kosthold03.02.2014139

Visste du det?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!